14-04-2021 – Bugün Dolar Kaç Lira? Altın Ne Kadar? Güncel Yorumlar

0

14 Nisan sabahından herkese merhaba, Dün ABD’de çekirdek tüfe verileri açıklandı. Beklentilerin oldukça üzerinde gelen veriler sonrası küresel piyasalarda dolar değer kaybetti. Dün 1,70 seviyesinin üzerini gören ABD 10 yıllık tahvil faizleri bugün 1,62 seviyesinin altına inmiş durumda.

Küresel piyasalarda oluşan dolar negatif havanın TL tarafına etkisi kısmen de olsa görüldü ve orada da şuan 8,12 seviyesi civarında işlem geçiyor. Kapalıçarşı’da dolar satış kuru 8,11 dolar satı kuru ise 8,13 seviyesinde. Yarın TCMB toplantısı var. Toplantıdan faizlerle ilgili bir değişiklik beklenmezken, yapılacak açıklamalar piyasaları pozitife döndürebilecek mi sorusunun cevabı piyasalarda merak edilmekte.

Altın tarafında ise, DXY ve ABD 10 yıllıklarının aynı anda gerilemesinden kaynaklanan bir pozitif hava görülmekte. Öyle ki 1,750 dolar seviyesi yukarı yönlü zorlanmaya devam ediliyor. Gram altın fiyatı da 450 lira üzerinde kalıcı olmayı sürdürüyor.

Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın açıklamaları olacak. Yine Avrupa Merkez Bankası Lagarde’ın da sunumu takip edilecek. Bu gelişmeler eşliğinde güncel piyasa haberleri ve gelişmelerine de birlikte göz atalım isterseniz.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 14.04.2021

  • Hem jeopolitik risk algısında iyileşme, hem de makro cephede açıklanan veriler, dün tedirgin ve yoğun başlayan günün ılımlı sonuçlanmasına neden oldu.
  • İlk önce piyasaların merakla beklediği ABD TÜFE enflasyonuna bakalım. Hatırlarsanız, Cuma günü %4,2 seviyesine yükselen ve 2011 senesine dönen ABD üretici enflasyonu sonrası gözler dün ABD’de TÜFE enflasyonunu çevrilmişti.
  • Manşet TÜFE, Mart ayında, piyasa beklentisi olan %2,5 seviyesinin hemen üzerinde %2,6 olarak gerçekleşirken, benzer bir şekilde %1,5 olması beklenen çekirdek enflasyon da %1,6 olarak sonuçlandı. Manşet TÜFE 31 ayın zirvesine yükselse de, çok daha yüksek bir enflasyondan çekinen piyasalar, veriyi olumlu bile karşıladı!
  • Doların sepet değerini gösteren DXY, veri ardından son 3 haftanın en düşük seviyesine gerilerken, paranın piyasa faizi olan ABD gösterge 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi de kabaca 7 puna azalarak %1,61 seviyesine gevşeyerek piyasaların üzerinde var olan stresi de bir ölçüde azalttı.
  • Haliyle, uzun bir süredir ABD faizlerinin artmasından müzdarip olan kıymetli metaller, dün korkulan ölçüde açıklanmayan veriye olumlu tepki verdi. Her ne kadar ‘araf’ seviyeler olarak nitelendirdiğimiz gümüşte 25,30 ve altında 1,750 seviyelerinden her iki emtia da henüz belirgin bir şekilde uzaklaşamasa da, en azından gelinen seviyelerin olumlu karşılıyoruz ve yukarı yönlü isteğin korunduğu şeklinde yorumluyoruz. Yine de, ABD’de enflasyonist bir sürecin içinde olduğumuzu göz ardı etmeyelim!
  • Dün ABD enflasyon verisi kadar, Rusya – Ukrayna krizinde, Başkan Biden ile Başkan Putin arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi de iyimser havaya olumlu anlamda katkı koydu. Biden’ın, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı ve faaliyetlerinden duydukları endişeleri dile getirerek tansiyonu düşürmeye çağrısı yaparken, üçüncü bir ülkede görüşme teklifinde bulunması da, jeopolitik risk algısını azalttı.
  • Bunun da tezahürü olarak, Rus Rublesi dün %2’ye yakın değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri de bu süreçten olumlu faydalandı. Hatırlarsanız, hafta başında kritik bir seviye olan 8,18 üzerini test eden ve 8,2250 seviyesine kadar uzanan USDTRY kuru, dün risklerin bir nebze de olsun azalması ile 8,12 seviyelerine varan bir geri çekilme kaydetti.
  • Son günlerde, artan jeopolitik risklerin yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna’ya IHA satışından memnuniyet duymaması ve Türkiye’ye uçuş kısıtlama getirmesi, (Rusya’nın turizm kartını çekmesi ile turizm hisseleri baskı altında kaldı), şirazesinden çıkan vaka sayıları ve can kayıplarına paralel dün olası bir tam kapanmayı fiyatlayan Borsa İstanbul 100 endeksi, gerek ABD enflasyon verisinin korkulan düzeyde açıklanmaması, gerekse de jeopolitik tansiyonun azalması ile günü hafifçe artıda tamamladı.
  • İki hafta uygulanacak kısmı kapanma kararını açıklayan Sn. Cumhurbaşkanı ardından Sağlık Bakanlığı Koca, yeni vaka sayısının dün 59,187 ile yeni bir rekor kırdığını açıkladı. Turizm sezonu öncesinde, vaka sayılarını artması keyifleri kaçırıyor. Bu arada vaka/test oranı %20’ye dayandı!
  • Takdir edersiniz ki, cari açığı fonlamak için döviz girişine ihtiyacımız var. Sıcak para olarak adlandırdığımız portföy yatırımlarının Merkez Bankası Başkanı değişimi sonrası ülkeyi hızla terk etmesi, TCMB net rezervlerinin Şubat sonu itibarıyla kabaca 37 milyar dolar civarında ekside olması, beraberinde turizmin de katkı sağlamaması durumunda, ödemeler dengesinin zorlanacağını düşünüyoruz!
  • Jeopolitik risklerde bir nebze de olsun azalma, ABD’de enflasyonun korkulduğu kadar şu aşamada ‘ısırmaması’ içeride endişe edilenin aksine tam kapanma kararı alınmaması sonrası gözler yarın sonuçlanacak TCMB’nin olağan Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.
  • Piyasa öngörüsü, politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde. Mevcut gelişmeleri de değerlendirdiğimizde, bu yönde bir karar, USDTRY kurunu psikolojik 8 seviyesinin altında teknik bir bölge olan 7,99’a kadar itebilir. Yukarıda ise 8,18 seviyesi bütün haşmetiyle korunmaya devam ediyor. Politika kararı kadar, politika metnine serpiştirilecek kelime öbekleri de önemle irdelenecektir. Mesela, şahin bir üslup olan “gerekirse ilave sıkılaştırma da yapılacaktır” ibaresine acaba yine yer verilecek mi?.
  • Sabah saatlerinde, Japonya’da açıklanan çekirdek makine siparişlerinin  beklenmedik bir şekilde düşüş kaydetmesi, gösterge endeks Tokyo borsasının negatif ayrışmasına neden olurken, geriye kalan Asya bölgelerinde ise hakim renk yeşil.
  • ABD enflasyonunun çılgınca yükselmediğinin anlaşılması ardından, küresel hisse senedi piyasaları Çarşamba gününü yeni bir rekor seviyeye yükselerek tamamlaması sonrası, sabah saatlerinde ABD borsalarının vadeli işlemlerinin dinlenmeye geçtiğini görüyoruz.
  • Bugün ABD’de şirket bilançoları ile bilanço sezonu açılıyor. İlk etapta, Goldman Sachs gibi büyük bankaların bilançolarında Archegos gibi tahribat yaratan hedge fonların izleri aranacak.

İnfo Yatırım – Dolar Analizi – 14.04.2021

Piyasalar yurtiçinden gelen Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi ekonomik verilerini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Şubat ayında Perakende Satış hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 artış yaşandı. Yine TÜİK’in açıklamasına göre sanayi üretimi Şubat ayında yıllık bazda yüzde 8.8 oranında arttı. Bu veri ile birlikte sanayi üretiminde yıllık büyüme 9. Ayda da devam etti. Aylık bazda baktığımızda ise sanayi üretimi yüzde 0.1 oranında artış yaşandığı görülüyor.

Gelen veri beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Diğer yandan ABD kanadından gelen enflasyon verisi takip edildi. Gelen veri beklentileri aştı ve Mart ayında yaklaşık olarak son 8.5 yılın en güçlü artışını gerçekleştirdi. Buna göre ABD’de tüketici fiyatları Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0.6 oranında arttı. Yıllık bazda ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 oranında artış yaşandı.

Veri ile birlikte dolar endeksinde değer kayıpları hız kazandı. Haftanın üçüncü işlem gününe girerken piyasalar tamamen gözünü yarın gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Bu toplantı sonrasında verilen karar ve açıklamalar TL varlıklarında volatiliteyi sert etkileyecektir.

USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 8.21199 – 8.30299 – 8.40438 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 8.00130 – 7.85217 – 7.70128 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Alan Yatırım – Altın Analizi – 14.04.2021

Ons altın tüketici enflasyonu verisi sonrasında bu haftaki kayıplarını silmeyi başardı. Doların global bazda zayıf bir görünüm sergilemesi altın fiyatlarındaki yükselişe destek sağlıyor. Diğer taraftan Karadeniz’de Ukrayna üzerinden ilerleyen ABD-Rusya gerilimi jeopolitik risklere karşı ons altının güvenli liman niteliğini öne çıkarıyor.

Altının ons cinsi, günü 0.71% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak Altının ons cinsi, orta vadeli yükseliş trendi sürmekle birlikte kısa vadeli 1738.92’deki önemli direncini yukarı yönlü kırdı. Bununla beraber Ons altında kısa vadeli direnç seviyeleri 1,757.00 ve 1,772.00’de, destek seviyeleri ise 1,743.00 ve 1,729.00’de bulunmaktadır.

Ahlatçı Yatırım – Borsa Yorumu – 14.04.2021

Toplam işlem hacmi 19,2 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %0,54, sanayi endeksi %0,09 yükseliş yaşadı. Dün 5 günlü karadan sonra endekste toparlanma çabası yaşandı. Günün ilk yarısına kadar satış baskısında kalan endeks gün ortasından itibaren yükselişe yöneldi ve 1.386 seviyesini gördü. Kapanışa doğru ise endeks bir miktar geri çekilerek bu seviyenin altında kaldı.

Perşembe günkü TCMB faiz kararı piyasaların takibinde olmaya devam ediyor. Ayrıca yurt dışının risk iştahı da belirleyici olacaktır.. Endekste bugün 1.370-1.360 aralığı izleyeceğimiz destek bölgesi olacak. Bu bölge üzerinde gün kapanışı gerçekleşirse tepki alımları zayıf da olsa gelebilir. Yukarıda ise 1.395 ilk direnci yine takibimizde olacak. Burası aşılamadığı sürece aşağı yönlü eğilimler etkili olabilir. 1.395 üzerinde ise 1.408 ve 1.415 seviyeleri takibimizde olacak.

Destekler: 1.370 / 1.360 / 1.345
Dirençler: 1.395 / 1.408 / 1.415
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.