4 Mayıs 2021 | Dolar Ne Olur? Altın Ne Kadar? Güncel Piyasa Analizi
4 Mayıs 2021 salı sabahından herkese merhaba. Piyasalarda sakin bir seyir hakim. Bununla birlikte dolar endeksinde sabah saatlerinde hafif toparlanma dikkat çekiyor. Dün ABD verileri sonrası 91 altına gerileyen dolar endeksi şu sıralarda 91,20 seviyesine doğru yukarı hareketini devam ettiriyor.
Dolar kuru yeni güne 8,25’in üzerinde başlıyor. Dün bir süre 8,30 üzeri test etmiş sonra 8,25 altına geri çekilmişti. Bugün 8,25’in üzerinde fiyatlanan dolar kurunda beklenen haberler Perşembe günü TCMB faiz kararı ve Halkbank davasının sonucu. Halkbank dava sonucu ne zaman açıklanacağı hala netleşmiş değil. Buradan gelecek haber akışları dolar kurunun yönünü değiştirebilir.
Ons altın fiyatı yeni güne 1,790 dolar altında başladı. Dün 1,795 doların üzerine kadar yükselen sarı metal şu saat itibari ile 1,790 dolar altında fiyatlanıyor. Artan dolar endeksi ve hafif yükselen ABD tahvil faizlerinin bunda etkisi var gibi duruyor.
Dün borsalarda ralli devam etmekteydi ve yine kripto para birimleri de yükselişteydi. Bu sabah itibari ile her iki tarafta da satıcılı bir hava yaşanıyor. Bitcoin 55 bin dolar altına geri çekilirken, ABD vadeliler ve Avrupa borsalarında da hafif satıcılı bir seyir hakim. Bunun bir süredir pozitif görünüm içerisinde olan Borsa İstanbul’a yansıması nasıl olacağı merak edilmekte. Günün diğer gelişmeleri ve analizleri için uzmanların ve yatırım kurumlarının değerlendirmelerini inceleyelim.
Bu Yazıda Bulabilecekleriniz
İktisatbank – Piyasa Haberleri – 4 Mayıs 2021
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, TÜFE Nisan ayında %1,8 olan beklentilerinin hafif altında %1,68 artış kaydetti. Bu gerçekleşme ile yıllık enflasyon %17,14 ile 2 yılın zirvesine yükseldi.
- Üreticiye yansıyan enflasyon ise, aylık bazda %4,34 artarken, yıllık karşılığı %35,17 ile 29 ayın zirvesinde oldu. Üreticiye yansıyan enflasyonunun tüketici enflasyonunun iki katı olduğunu not etmek gerekiyor.
- TCMB’nin yakından takip ettiği ve kontrol edilebilir enflasyon olan C tanımlı göstergede (çekirdek enflasyon) yıllık gerçekleşme %17,77 ile manşet TÜFE’nin de üzerinde gerçekleşti.
- Bu rakamların gölgesinde, TCMB’nin yakın bir gelecekte faiz indirim ihtimalinin iyice azaldığını düşünüyoruz. Özellikle, pandemi şartlarında önümüzdeki aylarda yaşanacak olası bir iyileşme (talebin artması), üreticiye yansıyan enflasyonun (maliyet baskısının) tüketiciye yansımasına neden olabilir.
- Dünyada artan gıda fiyatları ve beraberinde baz metallerin değer kazandığı bir ortamda, dünya enflasyon endişesi yaşarken, dünkü rakamlar ardından TCMB’nin yıl sonu için hedeflediği %12,2 enflasyon hedefinin de pek de gerçekçi olmayacağını; TCMB’nin öngörüsünü aksine, Nisan ayında enflasyonun tepe yaptığına henüz ikna olamadık.
- Dün her ne kadar veri akışında enflasyon günün bir numaralı verisi olsa da, İstanbul Sanayi Odası ile Markit işbirliği ile açıklanan Türkiye imalat sanayi PMI endeksi, Nisan ayında 50,4 değerini aldı. Verinin 50 seviyesinin üzerinde gelmesi büyümenin devam ettiğini gösterse de, endeks seviyesi son 11 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşerek ivme kaybına işaret etti.
- Küresel mali piyasalarda ise Mayıs ayının ilk iş günü iyimser bir şekilde kucaklandı. Avrupa’da açıklanan Euro Bölgesi imalat sanayi PMI rakamının güçlü, ABD’de açıklanan imalat sanayi ISM endeksinin ise tahminlerin altında kalması, piyasaların adeta yüzünü güldürdü.
- Ne alaka demeyin. Son dönemlerde, ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş, ABD ekonomisinin ivme kazandığını ve ısınmaya başladığını bizlere anlatarak FED üzerinde baskı kurmuş, piyasaları ise ultra gevşek para politikasından çıkılacağı yönünde strese sokmuştu. Haliyle risk iştahı da düşmüştü. Dün açıklanan ISM verisi, bu kaygıları bir nebze de olsa törpüledi.
- Bunun da sonucu olarak, ABD Doları dün küresel bazda değer yitirdi. Hatırlayınız, Cuma günü açıklanan güçlü ABD verileri sonrası Dolar Endeksi (DXY) yükselmiş, ABD tahvil faizleri de ona eşlik etmişti. Dün havanın iyimsere dönmesi ile söz konusu kazanımlar geri alınırken, EURUSD paritesi de 1,20 seviyelerinin diplerinde kurtuldu.
- Dünyada havanın birden iyileşmesine ve risk iştahının artmasına elbette Türk Mali piyasaları da kayıtsız kalamadı. Faiz indirim ihtimalinin azaldığını gösteren enflasyon verisi sonrası USDTRY kuru 8,33 seviyesinden 8,25 seviyesine varan bir geri çekilme kaydederken, BİST100 endeksi günü %1,7 artışla tamamladı. Özellikle, AB Komisyonu, üye ülkelere AB tarafından onaylı ya da iki doz aşı yaptıran kişilere mevcut seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarını önermesi ardından, risk iştahı dünyada daha da canlanırken, içeride havacılık bazlı hisselerde takdire şayan yükselişler gerçekleşti.
- Dün iyimser havanın yardımı ile kıymetli madenler cephesinde, özelinde de gümüşte, arzuladığımız ateşin fitilinin nihayet tutuştuğuna şahitlik ettik. Gün içerisinde %4 değer kazanan ons gümüş, uzun bir süredir geçmeyi zorlandığı 26,60 dolar seviyesinin üzerinde gecelik kapanış gerçekleştirdi. Yükseliş ivmesinin devam edip etmeyeceğini, Cuma günü daha iyi anlayacağız.
- Daha basit bir anlatımla, ABD dolarının asıl testinin, her ayın ilk Cuması açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığı hakkında en önemli ipuçlarını veren resmi istihdam verisi sonrası olacağını düşünüyoruz. Dün paylaşmış olduğumuz gümüş haftalık grafiğe bağlı kalmayı devam ediyoruz. İyimser havanın devam etmesi koşulu ile (doların zayıflaması) önümüzdeki haftalarda psikolojik 30 dolar sınırının bir kez daha test edilmesi beklentimiz dahilinde duruyor. Öte yandan, 24,70 dolar seviyesinin altında bir kapanış ise, oyun planımızı revize etmemize neden olacaktır.
- Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında yavaş bir başlangıç görüyoruz. Çin ve Japonya piyasaları kapalı konumda. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise hafif çapta düşüşler görüyoruz. Dün yaşanan coşkulu yükseliş ardından, piyasaların yeni günü hafif de olsa kar satışları ile karşılaması normal karşılanmalı. Kripto paraların da genelini, dünkü coşku ardından bugün ‘kırmızılar’ süslüyor.
- USDTRY kurunda, 8,18 – 8,48 geniş bandının içerisinde yer almaya devam ediyoruz. Geçildiği yöne doğru hareketin ivme kazanmasını bekliyoruz. Dönem dönem yaşanan küresel iyimserlik ile bandın alt tarafı test edilse de, içeride havanın pek de iyimser olmadığını not etmek gerekiyor.
- Mali piyasaların gündeminde, bugün Hazine’nin tahvil ihracı, reel kur istatistiği ile finans dışı kesimin döviz pozisyonu takip edilebilir.
Ahlatçı Yatırım – Dolar Analizi – 4 Mayıs 2021
TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon oranı aylık yüzde 1,68 artış gösterirken yıllık enflasyon yüzde 17,14 oldu. ABD’de dün açıklanan PMI verileri beklentilerden az geldi. Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek.
Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,30 ve 8,35 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,20 ve 8,15 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
İnfo Yatırım – Dolar Analizi – 4 Mayıs 2021
Piyasalar yeni haftaya yurtiçinden gelen ekonomik veriler ile başladı. Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayına ait enflasyon verisini yayımladı. Veriye göre Nisan ayında tüketici fiyatları endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 1.68 oranında arttı. Yıllık bazda ise yüzde 17.14 oranında bir artış yaşandı. Üretici fiyat endeksine baktığımızda ise Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 35.17 artış yaşandığı görüldü. Aylık bazda ise yüzde 4.34 oranında artış yaşandı.
Genel olarak baktığımızda enflasyonda yükselişin art arda 7.ayda da devam ettiği görüldü. Ardından Türkiye İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi izlendi. Buna göre söz konusu endeks Nisan ayında 50.4 olarak gerçekleşti. 50 üzerinde gelen veri sektörde toparlanmaya işaret etse de, açıklanan veri 11 ayın en düşük seviyeleri olarak kayıtlara geçti. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.27 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde hafif yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi.
Pariteyi haftanın ikinci işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.35010 – 8.48262 – 8.58033 seviyeleri direnç noktaları olarak; 8.10192 – 7.98422 – 7.80951 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
İnfo Yatırım – Altın Yorumu – 4 Mayıs 2021
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1767 seviyelerinde başlayan altın fiyatları, haftanın ilk işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte ons altın 1798 seviyelerini test etti. Piyasalar dün ABD kanadından gelen ISM İmalat Endeksi verisini takip etti. Veriye göre Nisan ayında ISM imalat endeksi 60.7 seviyesine geriledi. Söz konusu veri Mart ayında 37 yılın zirvesi olan 64.7 seviyesinde gerçekleşmişti.
Diğer yandan Fed Başkanı Jerome Powell, Ulusal Topluluk Yeniden Yatırım Koalisyonu’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Powell; ABD ekonomisinin düzeldiğini fakat bunun herkes için eşit olmadığını belirtti. Yeni günde piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. 15:30’da Ticaret Dengesi verisi sonrasında; 17:00’da Fabrika Siparişleri verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir.
XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1801.57 – 1815.56 – 1830.38 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1775.40 – 1760.39 – 1745.71 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.