Altın Analizleri, Dolar ve Borsa Yorumları, Güncel Piyasalar 08.07.2021

0

Dolar/TL paritesi 8,70 altında bir fiyatlama ile güne başlıyor. Kur tarafında yatay bir seyir hakim. Zaman zaman 8,70 üzeri denense de bu seviye üzerinde kalınamıyor. Aynı şekilde bir kaç gündür yaşanan geri çekilmelerde de 8,65 altında kalıcılık sağlayamayan dolar kuru yatay bir fiyatlama içerisinde.

Ons altın fiyatı 1,800 dolar civarında. Dün gelen ABD FOMC toplantı tutanaklarında ekstrem bir durum yoktu. Bu nedenle piyasalarda aşırı bir oynaklık oluşmuş değil. Bugün ABD’de açıklanacak olan işsizlik maaşından yararlanma başvuruları verisi piyasalarda hareketlenmeye neden olabilir. Gram altın tarafında da 500 lira seviyesi civarında işlemler devam ediyor. Gün içi dolar ve ons tarafında yaşanacak hareketlerle gram altın fiyatlarında da volatilite yükselebilir.

Kripto paralarda bir gün aşağı bir gün yukarı hareket görmekteyiz. Bugün de yön aşağı dönmüş durumda. 35K seviyesini aşmaya çalışan Bicoin bu denemede de başarılı olamadı ve geri çekildi. Şu sıralarda hem altcoin hem de Bitcoin tarafında satıcılı bir seyir hakim. BTCUSD 33 bin dolar altına kadar geri çekilmiş durumda.

Borsalarda ise durum oldukça karışık. Dün BIST günü yükselişle kapadı ancak bir çok hisse kayıpla kapnış yaptı. Yani genele yayılan bir yükseliş dalgası yok. Özellikle dün dünya borsaları yine rekora devam ederken BIST’ın daha cılız seyrettiği görüldü. Bu sabah ile yurtdışı biraz kırmızıya dönmüş durumda. Borsa İstanbul’da ise yatay bir açılış olması bekleniyor.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 08.07.2021

  • ABD piyasalarının hafta başı 1 günlük tatilden dönmesi sonrası küresel mali piyasaların adeta ahengi bozuldu.
  • Küresel çapta yatırımcılar, riskin arttığı dönemlerde, likit olmasının yanı sıra, güvenli liman özelliğiyle de ABD 10 yıllık tahvillerine sığınmak istiyor. Takdir edersiniz ki, 10 yıl vadeli gösterge konumunda olan bu tahvilleri de almak için dolara ihtiyaç var. Alınan tahvilin faizi düşüyor, fiyatı ise yükseliyor.
  • Küresel mali piyasalarda, bu ‘sığınma’ isteği son günlerin adeta gündemi olmuş durumda. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi dün de bültenimizde öne çıkardığımız üzere %1,2960 seviyesine kadar gerileyerek son 4,5 ayın en düşük seviyesini test etti. Teknik manada, gelinen seviyeyi oldukça önemsiyoruz. Aşağı geçilmesi durumunda bir ihtimal de olsa %1,20 seviyesi gündeme gelebilir lakin ana senaryomuzun bu olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim (bakınız grafik).
  • FED, ultra düşük faiz ortamından (kulaklardan fışkıran paralar ve yok denecek kadar az faizler) çıkmaya çalışırken, bunun da sinyallerini vermeye başlamışken, piyasa faizinin sert bir şekilde gerilemesi, FED’in politika duruşu ile de enflasyon dinamikleri ile de tezat oluşturuyor. Bültenlerimizde, birkaç ay önce %1,97 seviyesine doğru 10 yıllık faizin enflasyon tehdidi ile ve FED’in tonunu sertleştirmesi ile hareket etmesini beklediğimiz paylaşırken, gelişmeler ise tam ters tarafa oldu! Kafalar net değil!
  • Gelinen noktada, ABD tahvili almak için gereken dolar, doların piyasa kurunu yani DXY’yi yukarıya itiyor. Ya da, dolara olan bu talep ve gerileyen piyasa faizleri, FED’in duruşunu agresifleştirebileceği endişesi yaratarak ilave dolar talebi yaratıyor. Hangisi tavuk hangisi yumurta biz de bilmiyoruz ama DXY’nin bu sabah, yine dün bültenimizde ön plana çıkardığımız üzere 92,8 seviyesine kadar gelip dayandığını görüyoruz. Bu seviyenin üzeri başka bir dünya ve doların ateşini, haliyle de küresel piyasaların ateşini yükseltebilir (bakınız grafik).
  • Dün bu bağlamda, gözler, akşam saatlerinde, FED’in bir önceki toplantısının tutanaklarına çevrildi. FED’in politika yapıcıları, gerçekten de tahvil alımlarının azaltılması konusunu gündeme taşımış, tartışmış, lakin bunun için henüz koşulların olgunlaşmadığına kanaat getirilmiş. Bu yönüyle bakıldığında, piyasa etkisinin de pek de fazla olmadığını söyleyebiliriz.
  • DXY’nin yükselmesi ile dün EUR/USD paritesi 1,18; GBPUSD paritesi ise 1,38 seviyesinin altına geriledi. Özellikle EUR cephesinde, bugün Avrupa Merkez Bankası’nın yeni para politikası stratejisini ve akabinde 14:30’da Başkan Lagarde’nin sunumunu takip edeceğiz.
  • Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile OPEC+ olarak bilinen Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri arasındaki görüşmelerin, fiili lider Suudi Arabistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretimi artırma taleplerini reddetmesi üzerine herhangi bir mutabakata varılamadan yine ‘dağıldı’. Petrol üretim artışı konusunda bir mutabakat çıkmaması, daha doğrusu herhangi bir mutabakata varılamaması, Pazartesi günkü rekor kapanıştan bu yana Brent cinsi ham petrolün %5’den fazla değer kaybetmesine neden oldu (bakınız grafik).
  • Altın ve gümüşün ons fiyatlarında saman alevi tarzı yaşanan hafta içi parlama, doların elinin güçlenmesi ile maalesef kalıcı olamadı. Gümüş bir kez daha 26 doların altına inerken, altın da 1,800 doların altına geri çekildi. Gümüşte 25,30-25,50 seviyelerine varan bir geri çekilme, teknik olarak mümkün görünüyor.
  • Kripto paraların amiral gemisi, kritik 36,600 seviyesinin altında ve teknik manada sıkışma alanının içinde salınmaya devam ediyor. Olası 41bin dolar seviyesine kadar yükselişi formasyon dahilinde kabul edip, aşağıda 21,000 dolar seviyesinin teknik manada hedef bölgesi olduğuna inanarak, kenarda beklemeye devam ediyoruz (bakınız grafik).
  • Küresel mali piyasalar yeni güne de temkinli bir eğilim kaydederek başlıyor. Sabah günü bitirmeye çalışan Asya borsaları da, ABD borsalarının vadeli işlemleri de kırmızılara büründü. Gözler, ABD tahvil faizinin %1,30 seviyesinin altına inip inmeyeceği ve beraberinde Dolardaki değerlenmenin (DXY) 92,8 seviyesinin üzerine çıkıp çıkmayacağı üzerinde olacaktır.
  • Veri akışında, içerde, her Perşembe olduğu üzere TCMB’nin haftalık para ve banka, menkul kıymet raporlarını takip ederek yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların TL varlıklara ilgisini ya da ilgisizliğini anlamaya çalışacağız. USDTRY kurunda göreceli olarak sakin seyir devam ediyor. Teknik anlamda, önümüzdeki hafta için aşağıda 8,65 seviyeleri önem arz edecektir! Vakti gelince detaylandırıcağız.
  •  Makro cephede ise bugün ABD’de her Perşembe olduğu üzere haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

Ahlatçı Yatırım – Dolar Yorumu – 08.07.2021

Dolar endeksinin 89 seviyelerini test ettiği zamanlarda döviz kurunda yaşanan yukarı yönlü ataklar sonrasında 8,82 TL fiyat seviyesini görmüştü. Dolar endeksi son zamanlarda 90’ın üzerinde 94 seviyesinden işlem görmesi ilerleyen dönemler kurdaki baskıyı artırıyor.

Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,75 ve 8,82 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,60 ve 8,54 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

Piramit Menkul – Dolar Analizi – 08.07.2021

Dolar/TL kurunda dünkü işlemlerde 8,6530-8,7125 bandında hareket edildi. Dolar/TL’de son haftalarda 8,80-8,60 bandı arasında sıkışmış durumda hareket etmektedir.

Kurda, kısa vadeli direnç bölgesi olan 8,75-8,80 seviyeleri kırılması durumda mevcut güçlenmenin artabileceğini ve 28 Ağustos 2018 seviyesinden başlayan yükselen kanal direncinin (9,00) hedefe girebileceğini düşünmekteyiz. Aşağı yönlü hareketlerde ise 50 günlük AO’sı (8,60) önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir.

İntegral Yatırım – Altın Analizi – 08.07.2021

Ons altın forex piyasasında sabah saatlerinde 1797 seviyesi yakınlarında işlem görüyor. Dün yayımlanan FOMC toplantısına ait tutanaklarda bazı Fed üyelerinin ekonominin hedeflerden hala oldukça uzak olduğunu vurguladığı belirtildi. Politika yapıcıların enflasyona dair endişeli olmadığı öne çıkarken tutanaklar Dolar’a güç verirken tahvil faizlerini baskıladı.

Bu sabah Dolar Endeksi 92.68, ABD 10 yıllıkları yüzde 1.30 yakınlarında fiyatlanıyor. Tahvil faizlerinden güç alan değerli metalin gücü Dolar tarafından törpüleniyor. Bugün günün öne çıkan verisi ABD’den gelecek haftalık işsizlik başvuruları olacak. Verinin beklentilerin üzerinde açıklanması ons altına güç verebilir, beklentilerin altında kalan işsizlik başvuruları ise ons altını baskılayabilir. TSİ 15:30’da açıklanacak verinin takip edilmesinde fayda var.

Teknik Analiz: Değerli metal 22 günlük ortalamanın altındaki seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz 2 gün 22 günlük ortalamaya kadar yükselen ancak bu bölgede baskılanan değerli metalde 1804 seviyesindeki 22 günlük ortalamayı direnç olarak izliyoruz.

Mevcut long pozisyonlar bu seviye yakınlarına yükselişlerde kar realizasyonu gerçekleştirilerek sonlandırılabilir. Güçlü yükselişler ve yeni uzun pozisyonlar için bu seviye üzerinde kalıcı seyirlere ihtiyaç var. Bu seviyenin aşılması halinde ise 1813 seviyesi direnç olarak karşımıza çıkıyor.

Destekler: 1791 / 1765 / 1755
Dirençler: 1804 / 1813 / 1850

Alan Yatırım – Borsa Yorumu – 08.07.2021

Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi dün %0.58 yüksekiş ile 1382,58 puandan kapandı. Asya endekslerinin delta varyantının etkisi, Çin’li teknoloji şirketlerinin üzerlerindeki düzenleme baskısı ve dünya geneli tekrar kapanmanın gündeme gelmesi ile negatif seyrine devam ederken, ABD’de endeks karışık bir seyir izlemektedir.

ABD ISM endeksinin dört ayın en düşük seviyesinde açıklanması global endeksleri ve risk algısını olumsuz etkiledi.Sabah itibari ile ABD ve Almanya vadelileri hafif negatif seyir seyretmektedirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.