Borsada Zincir Emir Nedir?Hisse Senedi Zincirleme Al-Sat İşlemleri

0

Zincir emir; hisse piyasasında işlenmesi üzere girilen, henüz gerçekleşmemiş bir emrin gerçekleşmesi durumuna bağlanan emirler olarak açıklanabilir. Yani, ana emire bağlı olarak ileri yönlü verilen emirlerden oluşmaktadır. Borsada zincirleme emir, özellikle de stop – loss noktası belirlemek için sıklıkla kullanılmaktadır. Borsacılar, düşüş trendlerinden minimum zararla ayrılabilmek için zincir işlem emirleri kullanmaktadırlar.

Diğer yandan zincir emir vermek, borsayı sürekli şekilde takip edemeyen kişiler tarafından da kullanılmaktadır. Borsa her an yön değiştirmeye meyilli bir sistemden oluşmaktadır. Bu yüzden sıkı bir şekilde takip etmek, istenilen kazançların elde edilebilmesi açısından önemli bir nokta olarak görülmektedir. Ayrıca birbirine bağlı emirler sayesinde, daha fazla ihtimali göz önünde bulundurarak hareket etmiş olursunuz. Böylelikle, başarılı sonuçlar alma ihtimaliniz artacaktır.

Zincir Emir İletimi Nasıl Uygulanır?

Zincir emir nasıl verilir gibi soruların, borsa ile ilgilenmekte olan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu içerikte zincirleme işlem emri verme işlemlerini adım adım anlatacağız;

  • Zincirleme emir girişi yapabilmek adına öncelikle bir ana emir verilmesi gerekmektedir. Ana emirin sisteme düşmesinin ardından zincirleme emir bağlama işlemini yapmanız mümkün olacaktır. Zincir emirin işleme girmesi için ana emrin tamamen gerçekleşmesi gerekmektedir. Kısmı gerçekleşmeler ya da değişiklikler olması durumunda zincir emir işleme girmeyecektir.
  • Bir ana emre bağlı olarak birden fazla zincir işlem emri verilmesi mümkündür. Sayı olarak herhangi bir zincir emir verme sınırı yoktur. Ana emire, dilediğiniz kadar zincirleme al-sat emri bağlayabilirsiniz.
  • Sizin tarafınızdan iptal edilmiş olan ya da borsada gerçekleşmediği için iptal edilen ana emire bağlanmış olan zincir emirler, sistem tarafından otomatik olarak iptal edilmekte ve işleme koyulmamaktadır.           

Zincir Emirlerde Düzeltme Yapmak Mümkün müdür?

Sistemde beklemekte olan zincir emirler için düzeltme ya da değişiklik tarzı düzenlemeler yapılamamaktadır. Zincir emirlerde değişiklik yapılmak istendiği takdirde emirler iptal edilmeli ve yeniden zincir emir oluşturma işlemleri yapılmalıdır.  

Zincir Emir Ne İşe Yarar?

Zincir emir, borsacıların hisselerde meydana gelen değişikliklerden daha iyi bir şekilde faydalanmasını sağlamakta olan bir sistemdir. Kar ve zarar açısından oldukça etkili bir sistem olarak kabul edilmektedir. Diyelim ki takip etmekte olduğunu bir hissenin değeri 24 lira. Hissenin düşüş trendine girmesini bekliyorsunuz ve 23 TL’den alış emri verdiniz. Bu durumda, hisse senedi 23 TL’ye düştüğü anda alış işlemi gerçekleştirilecektir. Diğer yandan düşüşün devam etmesine karşın bir önlem almak istiyor, fazla değer kaybetmesinin önüne geçmek istiyorsanız bu noktada zincir emir kullanabilirsiniz. Aynı hisse için örneğin 22 TL’den satış emri verebilirsiniz. Bu, zincirleme emir olarak tanımlanmaktadır. Yani 23 TL’ye düşüş yaşandığında otomatik olarak satın alınan hisse, 22 TL’ye düştüğünde yine otomatik olarak satılacaktır.

Zincir emiri satış içinde kullanabilirsiniz. Aynı şekilde 23 TL’den alınan bir hisseyi, sizin belirleyeceğiniz bir değere geldiği takdirde satış zincir emiri oluşturabilirsiniz. Kısacası, borsacıların yapacağı işlemleri daha kolay hale getirmekte olan bir sistemdir.

Hisse senedi yatırımcıları zincirleme emir girerken hem alım hem de satım işlemleri gerçekleştiğinde bir komisyon ödemesi gerçekleştirilirler. Otomatik olarak kesilen bu tutarın düşük olması, hesap açmış olduğunuz firmaya bağlı olarak değişir. Bu nedenle düşük komisyonlu işle fırsatı sunan banka veya aracı kurumları sorgulamak sizin kazancınıza olacaktır. Bu anlamda hisse senedi komisyon oranları sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.