2 Mart 2021 Dolar Bugün Kaç Lira? Dolar Ne Kadar, Güncel Analizler
Dolar kurunda geçtiğimiz hafta ABD tahvil faizlerinde yaşanan artışla birlikte gelen yukarı yönlü hareket, tahvil faizlerinin gerilemesi ile beraber yerini düşüşe bıraktı. Öyle ki dün TL, dolar ve Euro karşısında %3’ün üzerinde değer kazandı. Peki bugün dolar ne olur, düşüş devam eder mi?
Güne başlarken dolar endeksinde hafif bir değerlenme dikkat çekiyor. Bugün ABD Temsilciler Meclisi’nin her iki partiden 180’i aşkın üyesi Dışişleri Bakanı Bilinken’a bir mektup yazmış ve yine Türkiye hakkında insanı haklar vb. şeyler yüzünden tabiri caizse bir şikayette bulunulmuş. Türkiye ile ilişkilerde bu durumun göz ardı edinmemesi istenmiş. Şu ana kadar Biden veya ekibinden Türkiye ile ilgili net bir haber akışı gelmedi.
Bu Yazıda Bulabilecekleriniz
Dolar Ne Olur?
Biden, başkan olduktan sonra bir çok ülke lideri ile görüştü ancak Erdoğan ile bir görüşme henüz gerçekleşmedi. Görüşmelerde nasıl bir tablo oluşacağı merak konusu. Çünkü burada ortaya çıkacak görüntü hem Halkbank davası hem de diğer ekonomik faktörler için büyük önem taşıyor olacak. Bu nedenle buna dair gelebilecek haber akışları kur üzerinde etkili olabilir.
Bugün Başkan Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planını duyurması bekleniyor. Gelecek hafta ile ekonomide yapılacak reform paketine dair açıklamalar yapacak olan Erdoğan’ın bu açıklamaları da piyasalar üzerinde ve dolayısı ile Türk Lirası üzerinde etkili olabilecektir.
İktisatbank Önemli Piyasa Haberleri
- Dün küresel mali piyasalar, gün boyu geçen haftanın yaralarını sararak günü geçirdi.
- İçerde ise tablo, dışarıdan da iyi oldu. Hatırlanacağı üzere, dünyada enflasyonun kendisi tam olarak yokken (rakamlara yansımamışken) belirtileri (emtia, enerji ve gıda fiyatlarının rekor kırması) piyasaların kendi faizini (ABD 10 yıllık) yükseltmesine neden olmuştu.
- Sene başında %1’in altında olan piyasaların risksiz faiz oranı olarak takip ettiği gösterge faiz ABD 10 yıllıkların hızla %1,60 seviyesine gelmesi, küresel parti ortamını bozmuş, başta hisse senetler ve gelişmekte olan ülke para birimleri (riskli varlıklar) sert satış baskısı ile karşı karşıya kalmıştı.
- Dün, ABD 10 yıllıklarının %1,40 seviyesine geri gelerek sakiklemesi ile, tüm piyasalar adeta derin bir soluk aldı. Özellikle, dünyada faizin yok denecek kadar düşük olduğu bir ortamda, %17 olan TL faizin vazgeçilmez cazibesi, risklerin azaldığı anda, TL cinsi varlıkların da hızla toparlanmasına neden oluyor.
- Cuma günü 7,50 seviyesine dayanan USDTRY kuru, dün gün içinde 7,20 seviyesine dayanarak ciddi bir toparlanma kaydetti. BİST100 endeksi günü %3,8 yükselişle adeta kükreyerek tamamladı.
- Yurtdışında faizin sakinleşmesi ile geçen haftaki kayıplarını büyük ölçüde geri alan TL ve TL cinsi varlıklar için çok da pembe bir tablo çizemiyoruz. Lakin, şu anda küresel enflasyonun kendisinden ziyade korkusu veya beklentisi piyasaları her an yeniden bozabileceğinden endişe ediyoruz. Karamsar değiliz, ama temkinliyiz!
- Özellikle, dün İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı Şubat ayı enflasyon rakamları bizleri ürküttü. Yarın TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon öncesinde, İTO geçinme endeksi aylık %1,48 artış kaydetti. İTO ile TÜİK’in çok güçlü olmasa da, aralarında belli bir korelasyon olduğu kesin. Bu varsayımdan yola çıkarsak, son yılların en yüksek Şubat ayı İTO enflasyonu, bizlere resmi enflasyonun %1’in üzerinde gelebileceğini fısıldıyor.
- İçeride beklentileri aşan bir enflasyon ihtimali durumda, dışarıda da korkunu adı enflasyon olduğu bir zamanda, TCMB acaba yeniden para politikasında kararlılığının altını kalın kalın çizerek gerekirse yeniden faiz artırımına gidebilecek mi? Tam olarak bilemiyoruz. PPK toplantısının 17 Mart tarihinde olduğunu unutmayalım. Siyasi cephede de ise 24 Mart tarihinde AK Parti kongresini not edelim.
- Türkiye ekonomisi 2020 yılında %1,8 büyüdü. Detaylara baktığımız vakit, büyümenin iç kaynaklı yani iç talep ile (kredi genişlemesi ile) kaydedildiğini bunun da netice itibariyle enflasyon ve cari işlemler sorununa neden olarak döviz kuru üzerinde baskı kurduğunu görüyoruz. Hizmet ve inşaat sektörleri daralma kaydederken, kişi başı milli gelir 8,599 dolar ile 11 yılın en düşük seviyesinde açıklandı. Her şeye rağmen, pandemi ortamında Türkiye’nin ender büyüyen ülkelerden biri olduğunun altını çizelim.
- 2020 büyümesinin bayat bir veri olduğunu (geçmişi gösteriyor) düşünürsek, günel durumu yansıtan imalat sanayi PMI rakamı (büyümenin öncü göstergesi) Şubat ayında 51,7 ile Ocak ayı rakam olan 54,4 altında kaldı. 50 üzeri bir gerçekleşme ekonominin büyüdüğünü gösterse de, ivme kaybına dikkat çekmek gerekiyor.
- Yurtdışı cephede durum pek de farklı değildi. Geçen hafta, faizin yarattığı türbülans uçağı çok fazla sallayarak yolcuları tedirgin etse de, pilotlar uçağı şimdilik türbülanstan biraz da olsun uzak tutmayı başardı. ABD Merkez Bankası hariç (şimdilik), geriye kalan önde gelen Merkez Bankalarının, sert yükseliş gösteren tahvil faizlerine müdahale sinyali vermesi, piyasalarda var olan tedirginliği dindirdi.
- Bu doğrultuda hisse senetleri dünya genelinde geçen haftanın acısını dün adeta çıkardı. Nasdaq günü %3 yükselişle tamamlarken, bu sabah dünkü sert yükseliş ardından gerek Asya piyasalarında, gerekse de ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hafif de olsa kar satışları dikkat çekiyor.
- FED’in henüz 10 yıllık faizlerdeki yükselişe karşı sessizliğini koruması, paranın değeri eğer faiz ise, doları güçlü tutmaya devam ediyor. Borsalar kayıplarını bir nebze de olsun telafi ederken, halen daha EUR, GBP, gibi önde gelen para birimleri ve kıymetli madenler dolar karşısında yaralarını saramadı.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde fiyat hareketleri ile dikkat çeken kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları kendilerinin de paylaştığını; Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği halinde çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. Bu konu önemli. Takipçisi olacağız. Direnişin parası Bitcoin bu sabah yeniden 50bin dolar seviyesine dayandığını da not edelim.
- Dün 7,21 seviyesine kadar gerileyen USDTRY kuru, bu sabah yeni günü 7,30 seviyelerinden karşılıyor. USDTRY kurunda, teknik manada aşağıda 7,29, yukarıda ise 7,54 seviyelerini takip ediyoruz. Halen daha 2 kademe uzun pozisyonumuzu koruyoruz.
- Perşembe günkü sonuçlanacak OPEC+ Zirvesi’nden üretim artışı kararı bekleniyor. Bu sabah Brent cinsi petrolün fiyatı 63 dolar seviyesine gerileyerek son 2 haftanın en düşüğünü test ettiğini not edelim.
İktisatbank – USDTRY Analizi- 2 Mart 2021
USDTRY kuru dün en düşük 7,21 seviyelerine kadar geriledi. Cuma günü 7,485 seviyesini test etmişti. Gerilemenin nedenini yukarıda açıkladık: ABD faizlerinde fırtınanın biraz da olsun oturması ve önde gelen merkez bankalarından gelen yatıştırıcı açıklamalar. Lakin, fırtınanın geçtiğini kim söyleyebilir ki?
Geçen hafta Türk mali piyasalarında etkili olan özellikle iç ve dış kaynaklı risk unsurlarının aynen yerli yerinde korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle de temkinli tavrın korunmasında ancak panik havasından uzak durulmasında yarar olduğunu not edelim. USDTRY’de 2 kademe uzun pozisyonumuz devam ediyor. Yukarıda 7,54 aşağıda ise 7,29 seviyelerini takip etmeye devam ediyoruz.
Işık FX – Dolar Analizi – 2 Mart 2021
Kurda, haftanın ilk işlem gününde sabah saatlerinde başlayan TL lehine kuvvetli işlemlerle bir ara 7.21’li seviyeler görüldü ve gün sonu kapanış 7.29’dan gerçekleşti.
Bugün için de aynı seviyelere yakın yerlerden fiyatlamaların devam ettiği kurda, aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşmesi durumunda; 7.27, 7.25, 7.20 ve 7.15 seviyeleri takibimizde olacak. Diğer taraftan olası yukarı yönlü ataklarda ise; 7.3250, 7.3500, 7.3750, 7.3925 ve 7.4150 seviyeleri sırasıyla izlemeye alınabilir.