Dolar Bugün Ne Kadar? Altın Ne Olur? 9.03.2021 Güncel Analizler

0

9 Mart 2021 tarihli güncel dolar kuru, altın ve borsa yorumları ile karşınızdayız. Dolar kaç lira, altın güne hangi fiyattan başlıyor, borsada günün beklentileri neler? İşte merak edilen detaylar ve daha fazlası bu yazımızda.

Dolar Kuru Ne Olur?

Dolar kurunda dün oldukça sert bir yükseliş yaşandı. 1 günde %3 üzeri artış yaşayan usdtry paritesi 7,783 seviyesini gördü. Bu sabah da bu seviyeyi test eden dolar kuru geri çekildi ve şu sıralarda 7,70 altına geri çekilme çabası içerisinde görülüyor.

Altın Fiyatı Ne Olur?

Altın fiyatlarında ise düşüş 1,680 dolar seviyesinin altına devam etti. Dün bu seviyeden toparlanma çabası içine giren ons altın fiyatı şu sıralarda 1,690 seviyesinden fiyatlanıyor. ABD tahvil faizlerine giderek duyarlaşan dolar kuru ve altın fiyatında bugün yapılacak olan 3 yıllık ABD tahvil ihalesi ve yarınki 10 yıllık ABD tahvil ihalesi volatiliteyi arttırma potansiyeline sahip gibi görünüyor.

Borsa Yorumu

Borsa İstanbul tarafında dün bir satış baskısı hakimdi. Ancak BİST kapanışı sonrası yurtdışı hisse senedi piyasaları oldukça pozitif bir görüntü çizdi. Dolayısı ile bugün Bist tarafında da yukarı yönlü bir beklenti hakim.  Güne başlarken bankalar ve yatırım kurumlarının piyasa beklentileri ve güncel gelişmeleri de takip etmekte fayda var.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 9.03.2021

  • Küresel mali piyasalar dün büyük çaplı bir türbülansa maruz kaldı. Konu aslında her gün yazdığımız üzere aynı: enflasyon kaygıları.
  • Takdir edersiniz ki, son rötuşlar ardından artık Başkan Biden’ın imzalayacağı 1,9 trilyon dolar büyüklüğünde teşvik paketinin de, yangına benzin dökeceği beklentisi, kaygıları daha da artıyor.
  • Dün de dikkat çektiğimiz üzere, faizin yok denecek düzeyde, para musluklarının da sonuna kadar açık olduğu bir ekosistemde, paranın sermaye piyasalarına oluk oluk akıp balonlara neden olmasından hareketle, FED’in tahvil faizlerinde yükselişe bir noktaya kadar ‘izin vereceğini’ düşünüyoruz.
  • Piyasaların kontrollü bir şekilde kendi aşırılıklardan kurtulmaları için, FED’in 10 yıllık tahvil faizinin %1,97 seviyesine kadar yürümesine izin vereceğini düşünüyoruz. %1,97 teknik olarak önemli ve Aralık 2019 seviyesine işaret ediyor.
  • Takdir edersiniz ki, söz konusu aşırılıklardan kurtulma süreci ‘kanamalı’ olacak. Paranın faizi artınca, değeri de artacak: dolar (DXY) değer kazanacak. Hisse senetlerinde (yatırımcıların aşırı risk almaları ile) şişen balonlar sönecek; kıymetli madenler bir tık daha baskı altına girebilecek. Gelişmekte olan ülke para birimleri, risksiz faizin dünyada yükselmesi ile ciddi bir türbülanstan geçecek. Borçlanma maliyetleri artacak. Anlaşılacağı üzere, konfor alanımız ‘bir süreliğine’ bozulacak; sonra parti yeniden başlayacak. Süreç, kenarda sabırla beklemek ve alım için fırsat kollamak üzere kurgulanmalıdır!
  • Dün dışarıda enflasyon kaygıları ve malum faizin yeniden %1,60 seviyelerine yükselmesi ile, Türk mali piyasaları da doğal olarak tüm dünya gibi ciddi bir türbülansa maruz kaldı. Faizin %17 olması ve bu ligde ilk sıralarda yer almamıza rağmen, küresel risk-off modunda, TL’nin dolar karşısında açık ara günün en kötü performansını kaydeden para birimi olarak tepeye çıktığını not edelim!
  • Bu noktada, gözümüzü dışarıdan ‘içeriye’ çevirdiğimizde tam olarak ne olduğunu bilmesek de, yapbozun parçalarını birleştirerek resmi bir yere kadar anlamaya çalışıyoruz. Dün Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul’dan istifası etmesi sonra, akşam üzere de, Türkiye Varlık Fonu CEO’su Zafer Sönmez’in de istifaya hazırlandığını okuduk. Her iki ismin da Albayrak zamanında atandıklarını not düşelim.
  • İstifa haberlerinden daha çok, haftaya düzenlenecek TCMB’nin olağan PPK toplantısına yönelik de soru işaretleri artıyor. Başkan Ağbal’ın, her seferinde “gerekirse ilave sıkılaştırma yapabiliriz” söylemi adeta piyasalarca ‘test’ ediliyor.
  • Manşet enflasyonun neredeyse son 2 senenin zirvesine geldiği, petrol fiyatlarının dün 14 ayın zirvesine yükseldiği, dünyada enflasyon tamtamlarının çaldığı, içeride ise bizatihi bulunduğu bir ortamda, TCMB’nin gerekli kararlılığı göstererek faiz oranını yükseltemeyeceği endişesi piyasalarda hakim olunca, üzerine bir de küresel satış baskısı eklenince, USDTRY kuru dün 7,54 seviyesinin prangalarından kurtulduğu gibi soluğu 7,80 seviyesinin kıyısında aldı.
  • TL’nin dün %3’ün üzerinde değer kaybı ile ligin en kötü performans gösteren para birimi olduğunu bir kez daha yinelemek gerekiyor. Hatırlanacağı üzere, USDTRY kurunda, 7 seviyesinin altından TL lehine uzun pozisyonlarımız kapatıp, akabinde USD lehine 2 kademe uzun pozisyon açmıştık. Şubat enflasyonun beklentileri aşması sonrası pozisyonlarımız koruyarak, 7,54’ün dün aşılması ile 3. kademe uzun pozisyonumuzu da aldık. Önümüzdeki haftaya kadar uzun pozisyonlardan çıkmayı hedefliyoruz. Teknik olarak 8 seviyesine kadar grafikler boş görünüyor.
  • USDTRY kuru, gece saatlerinde, pozisyon kapamalarının gölgesinde, likiditenin de iyice kuruması ile (satıcı kalmadı) 7,78 seviyesine yükselerek son 2,5 ayın zirvesine test etti. CDS risk primi 338 baz puanla bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı! Borsa cephesinde ise, son 6 haftadır yabancının çıkması ardından kendi kendimize kalmamızın da etkisi ile, endeksteki bozulma %0,8 ile oldukça sınırlı kaldı.
  • Altının ons fiyatı ile ilgili peşinin şunu söyleyebilirim: Dipten gelen ve tabana yayılan “ucuzladı, alalım” diyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar kitlesini son günlerde tecrübe ediyorum. Yukarıda da belirttiğim üzere, ABD faizlerinin şirazesinden çıkarak %2’ye koşması, her yeri bozacaktır. Ama unutulmamalıdır ki, bu kalıcı bir durum arz etmemektedir! O nedenle, kademeli bir şekilde, düşüşler alım fırsatı olarak okunabilir. 1,670 usd/ons seviyesinin altı, biraz daha sancılı olabileceğinden, biz 1,690’lı seviyelerden aldığımız uzun pozisyonumuza zarar kes yazmayı uygun gördük (bakınız grafik).
  • Gümüş ile ilgili çok soru geliyor. Biliyorum bültenlerimizde son günlerde çok fazla yer veremedim. Kafamızdaki oyun planı belli. Ekonomik aktivite yavaş yavaş canlanıyor. Gümüşe olan talep de, kıymetli maddened ziyade endüstriyel maden olarak (güneş panelleri, elektrikli araçlar, rüzgar enerjisi…) ciddi bir şekilde bir noktada artacak. Bu nedenle, uzun süredir almış olduğumuz pozisyonlarmızı koruma gayretindeyiz.
  • Bitcoin ve Eteherum, haftalar önce çizmiş olduğumuz Elliott analizlerimize paralel kuzeye doğru ilerlemeye devam ediyor. Bitcoin bu sabah 54bin dolar, Ether ise 1,846 dolarda. Bundan sonrası için bakınız grafikler.
  • Yeni gün başlangıcında, küresel mali piyasalardaki türbülansın bir tık da olsa hafiflediğini görüyoruz. Japonya borsası günü %1’e yakın artıda tamamlamaya çalışırken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde benzer bir tablo görünüyor. Veri takimi bugün zayıf görünüyor.

IŞIK FX – Dolar Yorumu – 9.03.2021

Kurda; haftanın ilk işlem gününde sabah saatlerinde başlayan Dolar lehine fiyatlamalar, Öğleden sonra kuvvetlendi ve bir ara 7.78’li seviyeler görüldü. Gün sonu kapanış 7.73’den gerçekleştiren kurda, bugün için de aynı seviyelere yakın yerlerden fiyatlamaların devam ettiği görülüyor.

Yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşmesi durumunda; 7.7500, 7.7750, 7.8040, 7.8240 ve 7.8500 seviyeleri takibimizde olacak. Diğer taraftan olası TL lehine görülecek fiyatlamalarda ise; 7.7150, 7.6780, 7.6550, 7.6150 ve 7.5700 destek seviyeleri sırasıyla izlemeye alınabilir.

İntegral Yatırım – Dolar – Euro – Analizleri – 9.03.2021

Küresel piyasalardaki türbülans devam ediyor. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolardaki hızlı artışa bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde ciddi baskılar gördük. Türk Lirasında da satışlar hızlandı ve Dolar karşısında %2’lere varan kayıplar yaşandı. Bu sabah para birimlerindeki tablo biraz daha sakinlemiş görünüyor.

DolarTL’de bu sabah forex piyasasında işlemler 7.70 seviyesinden geçiyor. Bu sadece bize özgü bir durum değil. Tüm GOP’larda hemen hemen benzer hareketler yaşandı. Dolayısıyla küresel piyasalardaki hassasiyetin sürdüğünden bahsetmek mümkün. Dolar kurunda ise 22 haftalık ortalama olan 7.60 seviyesi yukarı yönde aşılmış oldu. Bu seviyenin üzerindeki seyirlerin sürmesi halinde yükseliş potansiyelinin devam etmesi beklenebilir.

Teknik Analiz: USDTRY paritesinde 22 haftalık ortalama olan 7.60 seviyesinin üzerindeki seyirlerin korunması kurdaki yukarı eğilimin devamı açısından önemli. Şimdilik teknik göstergelerde 7.60 seviyesinin üzerindeki yükseliş eğilimini destekler nitelikte bir eğilim söz konusu. Ancak küresel piyasalarda yavaşlama söz konusu olması halinde 7.60 seviyesinin altında geri çekilme beklenebilir. 7.60 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça yön yukarı.

Destekler: 7.60 / 7.30 / 7.11 / 7.00
Dirençler: 7.80 / 8.00 / 8.20

EURTRY Teknik Seviyeler

Destekler: 8.8745 / 8.6050 / 8.50
Dirençler: 9.00 / 9.20 / 9.35

İktisatbank – Altın Yorumları – 9.03.2021

Altının ons fiyatı ile ilgili peşinin şunu söyleyebilirim: Dipten gelen ve tabana yayılan “ucuzladı, alalım” diyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar kitlesini son günlerde tecrübe ediyorum. ABD faizlerinin şirazesinden çıkarak %2’ye koşması, her yeri bozacaktır. Ama unutulmamalıdır ki, bu kalıcı bir durum arz etmemektedir! O nedenle, kademeli bir şekilde, düşüşler alım fırsatı olarak okunabilir.

1,670 usd/ons seviyesinin altı, biraz daha sancılı olabileceğinden, biz 1,690’lı seviyelerden aldığımız uzun pozisyonumuza zarar kes yazmayı uygun gördük.

1,670 seviyesi büyük bir önem arz ediyor. Teknik manada, hem yükselen trend çizgisi, hem de bayrak formasyonun dibi. Bu seviyeyi stop loss kabul ederek (1,665 güncelleyeceğiz) 1,693 seviyesinden aldığımız uzun pozisyonlarımızı korumaya gayret göstereceğiz.

İntegral Yatırım – Borsa Yorumu

Küresel piyasalarda dün yaşanan türbülanstan sonra bu sabah düne göre daha sakin bir ortam var. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki görünüm piyasalara yön vermeye devam ediyor.

Bu sabah ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1.58 seviyesinde seyrederken dolar endeksi 92.35 seviyesinde bulunuyor. Piyasalardaki baskının artması GOP’lar üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Bu sabah DolarTL 7.70 seviyesinde seyrediyor. 22 haftalık ortalama olan 7.60 seviyesi üzerindeki seyirler sürdüğü sürece yukarı yönlü eğilimin güçlenmesi beklenebilir. GOP’lardaki tablo biraz daha yatışmış gibi görünüyor. Ancak tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin sürmesi halinde GOP’larda güçlü bir momentum oluşmasının zor olacağını düşünüyoruz.

Bu sabah ABD future vadelilerinde yataya yakın pozitif eğilim hakim. Asya endekslerinde ise ağırlıklı olarak pozitif bir tablo var. Borsa İstanbul bu sabah yataya yakın pozitif bir başlangıç yapabilir. 1524 seviyesini kritik destek olarak izlemeye devam ediyoruz.

Güne yükselişle başlayan BİST 100 endeksi seans boyu gelen satışlarla günü ekside tamamladı. 22 günlük ortalama yakınlarında kapanış gerçekleştiren endekste teknik görünümün bozulmaması için ortalamaların altına sarkma gerçekleşmemesi önemli.

1530 seviyesindeki 22 günlük ortalamanın üzerinde kalıcı olunması teknik güçlenmeyi beraberinde getirebilir. Ortalamaların altına sarkmalarda görünüm pek güçlü olmayabilir. BİST 100 endeksinde yukarı yönlü hareketlerde 1550 ve 1570 seviyelerini direnç olarak takip etmeye devam ediyoruz.

Aşağı yönlü hareketlerdeyse 1523 ve 1500 seviyeleri destek olarak karşımıza çıkıyor.

Destekler: 1523 – 1500 – 1480

Dirençler: 1550 – 1570 – 1582

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.