Dolar Analizleri, Altın Yorumları, Uzmanların Güncel Piyasa Beklentisi

0

Dolar kurunda 8,30 altında kalmayı sürdürüyoruz. Kur tarafında yaşanan düşüşler akıllara bir faiz indirimi gelebilir mi sorusunu getirmeye başlamış durumda. Bu durum piyasalar açısından çok hoş değil. Her ne kadar şu an için Borsa İstanbul ve Türk Lirası tarafında olumlu seyir devam ediyor olsa da, beklentilerin önünde bir faiz indirimi ihtimali piyasalarda bozulmaya yol açabilir.

Bugün ekonomik takvimde Türkiye’de önemli bir haber akışı bulunmazken, ABD’de fabrika sipariş verileri, Euro bölgesi üfe verileri ve ABD’de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takip edilecek. Yarın ise piyasaların beklediği büyük gün. Tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verileri eşliğinde volatilitenin artması bekleniyor.

Volatilitenin en yüksek olacağı yatırım araçlarından biri olarak altın gösterilmekte. Yarın ABD’de istihdam verisinin beklentileri aşması halinde ons altında yeniden 1,800 dolar altı fiyatlamalar mümkün hale gelebilir. Tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılamaması halinde ise 1,820 dolar üzerine yerleşen ve haftayı bus eviye üzerinde kapayan bir ons altın izleyebiliriz.

Kripto paralarda yukarı yönlü hareketler etkili olmaya devam ediyor. Bitcoin’de dün yaşanan ani yükselişle beraber bu sabah 50K seviyesine kadar gelinmiş durumda. Yükselişin devam ettiği kripto para birimlerinde yeni bir zirve beklentisi oluşmaya başladı. Ancak bu beklentiyle beraber yeni yatırımcı çekip buradan balinaların mal boşaltma ihtimalleri de göz ardı edilmemeli diyerek geçelim günün öne çıkan uzman analiz ve yorumlarına.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 2 Eylül 2021

  • Küresel mali piyasalar dün yine göreceli ve sakin bir günü geride bıraktı. Belki biraz tekrar olacak ama, gözler bir tarafta Delta varyantına yönelik kötüleşen istatistikleri takip ederken, diğer yandan ise açıklanan verilerin ekonomiye dair sunduğu ipuçlarını takip ederek FED’in desteklerini ne zaman azaltacağı sorularına cevap arıyor.
  • Mesela dün ABD’de açıklanan veriler yine kafaları karıştırdı. Her ayın ilk Cuması açıklanan ve ABD ekonomisinin gidişatı hakkında en önemli ipuçları sunan istihdam raporunun öncü verisi olan özel sektör istihdamı tahminlerin çok altında artış kaydetti. Özel sektörde Ağustos ayında istihdam artışının 625bin kişi artış kaydetmesi beklenirken, gerçekleşme 374bin oldu. Bu verinin hemen sonrasında, imalat sanayi ISM endeksi beklentilerin üzerinde sonuçlanırken, anketin enflasyon ve istihdama ait alt segmentleri zayıf sinyaller sundu.
  • Takdir edersiniz ki, açıklanan veriler kafa karıştırıcı olsa da, Cuma günü açıklanacak istihdam raporunun zayıf kalabileceği yönünde sinyaller sunması küresel risk iştahını destekledi. EURUSD paritesi 1,1850 seviyesine dayanırken, kıymetli madenler ise yerinde saymaya devam etti. Altının ons fiyatı kabaca 1,810 dolar seviyesindeki hareketli ortalamaların çekim alanından kurtulmadan, yukarı yönlü hareketine başlamayacağını düşünüyoruz. Gümüş ise bebek adımları ile de olsa yükselme gayretini korumaya devam ediyor. Net bir sinyal henüz göremiyoruz.
  • Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve birlikte OPEC+ olarak bilinen Rusya da dahil olmak üzere diğer üreticiler, her ay günde 400bin varil ekleyerek rekor üretim indirimlerini aşamalı olarak kaldırma politikasını sürdürme konusunda anlaştılar. Bununla birlikte, OPEC+ 2022 için talep tahminini yükselttiğinin de altını çizelim. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 71-72 dolar bandında salınmaya devam ediyor. Sene sonu için hedef seviyemiz 80 dolar.
  • İçeride ise USDTRY kuru 8,30 seviyesinin hemen altına kadar gerileyerek, bir sonraki hamlesi için karar aşamasına geçti. Bültenimizi okuyan değerli yatırımcılar, USDTRY kurunda uzun bir süredir tonumuzun pozitif olduğunu biliyorlar. Ön plana çıkardığımız 8,30 seviyesi teknik manada halen daha önemini koruyor. Kısa vadeli döviz alım ihtiyaçları mevcut seviyelerden kademeli olarak karşılanabilir. Öte yandan döviz lehine uzun pozisyon açmak için ise doğru zamanda olmadığımızı, daha da makul seviyelerin beklenebileceğini düşünüyoruz.
  • Özellikle, dün TCMB’nin yatırımcı sunumundan elde ettiğimiz izlenim, altı çizilen enflasyon vurgusu nedeniyle TCMB’nin Eylül ayı toplantısını da pas geçeceği kanaatindeyiz. Faiz indirimi içi Ekim veya Kasım ayı toplantıları ön plana çıkıyor. Söz konusu döneme kadar da, TL’nin faiz avantajı ön planda olacağını düşünüyoruz.
  • Dün TÜİK tarafından açıklanan büyüme verileri, her ne kadar manşet anlamında güçlü görünse de (ikinci çeyrekte büyüme baz etkisi ile %21,7) çeyreksel bazda (bir önceki çeyreğe göre) küçülme yaşandığını görüyoruz!
  • Yarın TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon verisi öncesinde, dün İstanbul bölgesi için açıklanan İTO rakamlarına baktık. İTO verisine göre, İstanbul’da perakende fiyatlar Ağustos’ta bir önceki aya göre %1,88 ; yıllık olarak ise %18,89 artış kaydetti. İTO ile TÜİK arasında var olan korelasyon nedeniyle, Cuma günü açıklanacak Ağustos ayı resmi TÜFE enflasyonunun da %1’e yakın bir aylık artış kaydetme ihtimalinin belirdiğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda, yıllık TÜFE enflasyonu, TCMB’nin politika faizinin (%19) de üzerine çıkarak bir nebze de olsa tereddüt yaratabilir. Lakin, enflasyonda çekirdek göstergelere işaret etmeye başlayan TCMB’nin, sözlü yönlendirme ile, yılın son çeyreğindeki enflasyon düşüşüne yatırımcıları kanalize (konsantre) edeceğini düşünüyoruz.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında karmaşık ve temkinli bir ruh hali görüyoruz. Çin ekonomisine yönelik açıklanan zayıf verilerin ekonomiye dair soru işaretlerini artırmasının yanı sıra, yarın açıklanacak ABD istihdam raporunun da beklentileri karşılayamayacağı inancı, doların gerilemesine neden olurken (DXY 92,5 seviyesine çekildi), yatırımcılar bir sonraki adım için bekle ve gör stratejisine geçti.
  • Bu bağlamda, Asya borsalarında bu sabah Kore ve Tayvan hariç sınırlı yükselişler görüyoruz. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise kararsız bir seyir hakim. Bugün, kuvvetle muhtemel, FED’in bir sonraki hamlesine ışık tutacak kritik istihdam verisi öncesinde, tüm piyasa aktörleri yarın açıklanacak istihdam verisini bekleme moduna geçecektir. USDTRY kurunun da, benzer bir şekilde yarın açıklanacak resmi enflasyon verisi öncesinde 8,30 seviyesinin kıyısında işlem görmeye devam edeceğini düşünüyoruz. TL’nin faiz avantajının ağır bastığı bir dönemde olabiliriz!

A1 Capital – Dolar Analizi – 2 Eylül 2021

8.28 desteğinin hemen üzerinde işlemler görülüyor. Geri çekilmenin ivme kazanması adına kısa vadede 8.28 desteği kritik konumda. Bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda satış baskısının 200 günlük üssel ortalamanın geçtiği 8.11 ve ardından 8.07 desteklerine kadar sürme olasılığı belirecektir.

Yukarı yönde fiyatlamaları görmemiz için 8.35 üzerinde fiyatlamalar oluşması gerekmekte. Bu durumda 8.48 ve 8.56 seviyelerini izlemeye alacağız.

Dirençler: 8.3500 – 8.4800 – 8.5600
Destekler: 8.2800 – 8.1100 – 8.0700

İktisatbank – DolarAnalizi – 2 Eylül 2021

İçeride ise USDTRY kuru 8,30 seviyesinin hemen altına kadar gerileyerek, bir sonraki hamlesi için karar aşamasına geçti. Bültenimizi okuyan değerli yatırımcılar, USDTRY kurunda uzun bir süredir tonumuzun pozitif olduğunu biliyorlar. Ön plana çıkardığımız 8,30 seviyesi teknik manada halen daha önemini koruyor.

Kısa vadeli döviz alım ihtiyaçları mevcut seviyelerden kademeli olarak karşılanabilir. Öte yandan döviz lehine uzun pozisyon açmak için ise doğru zamanda olmadığımızı, daha da makul seviyelerin beklenebileceğini düşünüyoruz.

Meksa Yatırım – Altın Analizi -2 Eylül 2021

Son günlerde altının ons fiyatındaki tepki çıkışı korunurken 1.800 doların üzerinde kalıcılık sağlamaya başlaması kayda değer bir durum.

XAUUSD; Tepki yükselişi ivme kaybetmeye başladı. İlk destekler 1.808-1.800 seviyelerinde görülüyor. 1.800 daha önemli. Bu seviyenin altında sonraki destekler ve 1.785-1.780 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamında ilk dirençler ise 1.820-1.823 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyelerin üzerinde sonraki dirençler 1.833 ve 1.856 seviyelerinde bulunuyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.