Dolar Ne Olur, Altın Analizleri, Bitcoin ve Borsa Yorumları – 21.06.2021
Dolar kuru yeni haftaya da yükselişle başladı. 8,78 seviyesine kadar yükselen kur tarafında DXY’de yaşanan yükselişin etkileri hissediliyor. Dolar endeksi 92,30 üzerine çıkmış durumda.
Yurtdışı hisse senedi piyasalarında ortalama %1’lik bir düşüş yaşanırken, BIST tarafında satıcılı bir açılış bugün için kaçınılmaz gibi görünüyor. Yurtdışı piyasalarda FED sonraıs oluşan negatif görüntünün devam edip etmeyeceği Türk Lirası varlıkları da etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.
Doların küresel piyasalarında yükselişine karşın ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,40 altına gevşediği görülmekte. Burada bu düşüşün devam etmesi halinde, piyasalarda dolara ani bir satış dalgası gelmesi de muhtemel olabilir. Bu nedenle ABD tahvil faizlerini dikkatle takip etmekte fayda var.
Diğer taraftan Bitcoin ve kripto para piyasalarının genelinde bir satış dalgası hakim. Bitcoin fiyatı 35 bin dolar altına gevşemiş durumda. Haftasonu başlayan satış dalgası hafta başında da etkili olmaya devam ediyor. Aşağıda 33,750 desteği altına inilmesi halinde Bitcoin ve altcoinlerde satışların hız kazanması beklenebilir. Aksi halde 36,500 seviyesine doğru çıkışlar yaşanma ihtimali bulunuyor diyerek geçelim günün öne çıkan uzman yorum ve analizlerine.
Bu Yazıda Bulabilecekleriniz
İktisatbank – Piyasa Haberleri – 21.06.2021
- Hatırlanacağı üzere, geride bıraktığımız hafta, küresel mali piyasalar, Çarşamba günü sonuçlanan FED toplantısı ardından sendelemiş, özellikle de, FED’in 18 üyesinin, Mart toplantısının aksine, Haziran toplantısında, 2023 yılına yönelik faiz artırımı projeksiyonlarını yukarı yönlü güncellemesiyle, temkinli iyimser hava yerini satışlara terk etmişti.
- Buraya kadar bilmediğimiz bir durum yok. Lakin, Cuma günü, piyasalar FED’in dot plot (nokta grafiğindeki) revizyonu tartışırken, St.Louis FED Başkanı Bullard’ın açıklaması havayı daha da bozdu!
- Fed şu anda 8,1 trilyon dolarlık bilançosunda yaklaşık 7,5 trilyon dolarlık Hazine ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler (MBS) bulunduruyor ve olağanüstü önlemlerinin bir parçası olarak bu varlıklara her ay sırasıyla 80 milyar dolar ve 40 milyar dolar ekliyor.
- Bullard, geçen hafta sonuçlanan FED’in olağan Haziran ayı FOMC toplantısında, ekonomi toparlanırken ve enflasyon da merkez bankasının %2 hedefinin oldukça üzerine yükselmişken, 120 milyar dolarlık aylık alımların ne zaman ve nasıl yavaşlatılacağı veya azaltılacağı konusunda bir diyalog başlatıldığını söyledi.
- Konut piyasasında bir balon oluşmasından endişe edildiğini söyleyen Bullard ve Dallas FED Başkanı Kaplan, FED’in haliyle daha şahin bir duruşa geçtiği ima ederek, küresel piyasalarda var olan satış yangının üzerine adeta benzin dökmüş oldu.
- ABD Doları küresel anlamda değerlenince, takdir edersiniz ki, hisse senetleri haftayı satış baskısına boyun eğerek tamamladı. Gümüşün ons fiyatı haftayı %8 düşüşle 25,80 seviyesinden, altının ons fiyatı ise 1,763 dolar seviyesine kadar gerileyerek tamamlarken, her iki emtiada da, teknik manada aşağıda, 25,10 ve 1,730 seviyesine varan bir düşüş potansiyelini kartlar arasında görüyoruz (bakınız grafik).
- ABD Doları değerlenince, ya da daha spesifik olarak, dolar aleyhine açık pozisyonlar kapanınca, doların sepet kuru DXY’de son iki ayın (92,4) en yüksek düzeyine geldi. DXY içerisinde en büyük paya sahip EURUSD paritesi, benzer bir şekilde 1,186 ile iki ayın dibini gördü.
- Yurtdışına hava bozunca, uzunca bir süredir dile getirdiğimiz endişelerimiz gerçekleşmeye başladı. Hava toz pembeyken, içsel sorunlar ve kırılganlıklara paralel 8,88 seviyesine kadar gün için uzanan ve zirve işaretleyen USDTRY kuru, havanın geçen hafta yurtdışında bozması ile dolu dizgin yükselerek 8,75 seviyesinden haftayı tamamladı. Bu seviye, tüm zamanların (haftalık olarak bakılırsa) en yüksek kapanışı olarak tarihe geçti. USDTRY kurunda, riskleri yukarı yönlü görüyoruz (bakınız grafik).
- USDTRY kurunun haftayı tamamladığı 8,75 seviyesinden, yeni haftayı da karşıladığını görüyoruz. Takdir edersiniz ki, FED’in trilyonlarca dolar saçarak piyasalara vermiş olduğu uçsuz bucaksız ve yok denecek faiz oranları ile likiditenin (morfinin) geri çekilmeye başlanacağına dair ilk sinyaller bile, parti havasında olan küresel piyasaların moralini bozdu (ağrılar nüksetti).
- Bu eğilimin devam etme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor! Temkinlilik dozunu yükselterek, riskli pozisyonların gözden geçirilmesi gerekiyor.
- Özellikle, dünyada ağrılar morfinle bastırılırken ve küresel piyasaları mutluluk içerisindeyken ‘ağrı çeken’ Türk mali piyasaları, küresel arenada ağrılar artmaya başlayınca, TL ve TL cinsi varlıkların içerde daha da bir satış baskısına maruz kalabileceğinden endişe ediyoruz.
- Karamsar havanın arasından sıyrılarak, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuş yasağını kaldırırdığını, bunun da turizim açısından kuşkusuz iyi bir haber olduğunu not etmemiz gerekiyor. Mali piyasaların gündemine bugün içeride merkezi yönetim borç stoku takip edilebilir. Bugün ayrıca Türkiye’de Kabine toplantısı takip edilecek. Kısıtlamaların daha da gevşetilmesi bekleniyor. Dışarıda ise önemli bir bulunmuyor. Hafta boyunca dikkatler FED kaynaklı açıklamalarda olacak. Başkan Powell’ın yarınki konuşması bu minvalde önemli.
- Gösterge endeks Japon borsası, FED’in faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltebileceği sinyaline paralel, Wall Street’in hafta sonu keskin düşüşünü takiben, yeni haftanın ilk gününü oldukça sert bir değer kaybı ile karşıladı: %3,5 düştü. ABD borsalarının vadeli işlemleri ve beraberinde Asya borsalarının genelinde de hakim koyu renk kırmızı.
- İran’la Batılı ülkeler arasında Viyana’da yürütülen nükleer görüşmelerde ilerleme sağlandığı açıklansa da henüz bir sonuca ulaşılabilmiş değil. Ülkelerin temsilcileri başkentlerine giderek değerlendirmeler yapacak. Avrupalı diplomatlar karar zamanının artık geldiğini kaydediliyor. Brent petrol haftaya hafif de olsa yükselişle 74 doların kıyısından başlıyor.
İnfo Yatırım – Dolar Analizi – 21.06.2021
Geçtiğimiz hafta USDTRY paritesinde gündem oldukça yoğundu. İlk olarak piyasalar ABD kanadında FED’in gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısını takip etti. Toplantı sonrasında dolar endeksinde değer kazanımları hız kazanırken; dolar çoğu para birimi karşısında olduğu gibi TL karşısında da değer kazanımları yaşadı. Ardından gözler TCMB’ye çevrildi ve banka Hazinra ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve karar metninde kararlı sıkı duruş vurgusu dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta TL’nin dolar karşısındaki performansına baktığımızda ise yaklaşık olarak yüzde 4 civarlarında değer kaybı yaşadığı görülüyor. Yeni haftaya başlarken piyasalar gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Merkezi Hükümet Borç Stoku verisini takip edecek. Veri 17:30’da açıklanacak. Yarın ise yine yurtiçinden gelecek olan Tüketici Güveni verisi yakından izlenecek.
Yeni haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.78103 – 8.8500 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.65041 – 8.50161 – 8.41629 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Ahlatçı Yatırım – Altın Yorumu – 21.06.2021
FED’in varlık alım programında yapacağı değişimlerin sinyallerini vermesi ve hem büyüme hem de enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesi piyasalarda endişe yarattı. Hafta içerisinde getiri bazında yüzde 5 azalış gösteren Ons Altın’da Cuma günü tepki alımlarının geldiği görüldü.
Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1775 ve 1785$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1760 ve 1755$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 21.06.2021
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB, %19 olan politika faizini sabit tutarken “Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.” ifadesine yer verdi.
Mayıs toplantı metniyle kıyaslandığında çok belirgin bir ifade değişikliğinin olmadığı son toplantı, TL varlıklarda da oynaklık yaratmazken, PPK öncesinde ABD FED Çarşamba günü iki günlük politika toplantısını sonuca bağladı ve mevcut faiz oranlarını ve aylık tahvil alımlarını koruyarak kimseyi şaşırtmadı. Burada dikkat çeken, 18 politikacıdan 11’inin 2023 yılında, beklenenden bir yıl önce 25 bp’lik iki faiz artışı beklenmesiydi.
Enflasyon artıp ekonomi salgından hızla toparlanırken piyasa FED’in, büyük tahvil alım programını ne zaman dizginleyeceğini tartışmasını bekliyordu. Ancak bu şahin dönüş şaşırttı.
10 yıllık tahvil getirisi, Çarşamba günü %1,48 puandan %1,59’a kadar yükseldikten sonra %1,52’den işlem gördü. FED’in varlık alımlarının konuşulmasını gündeme alması ve noktasal grafikte 2023 için iki faiz artışının ön görülmesiyle beraber enflasyon başta olmak üzere göstergelerin de yukarı yönlü revize edilmesi doları güçlendirdi.
ABD Dolar Endeksi geçen hafta 92,0 seviyesine çıkarak 13 Nisan sonrası en yüksek seviyeyi görürken gelişen ülke paralarında da gerileme oldu. Dolar/TL kuru ise 8,74 seviyesine yaklaşarak 6 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi gördü.