Dolar Ne Olur? Altın Analizleri, Bitcoin ve Borsa Yorumları – 9.06.2021

0

Dolar kuru yeni güne 8,60 seviyesinden başlıyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan yüksek volatilite kendini yatay bir seyire bırakmış durumda ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki hafta yapacak olduğu ikili görüşmeler öncesine piyasalarda bir bekleyiş hakim.

Ons altın 1,900 dolar üzerinde kalmayı başaramadı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 1,55 altına çekilmiş olmasına karşın hala 1,900 altında fiyatlanan bir ons altın var. Aynı şekilde gram altın tarafında da 520 liranın altına doğru bir geri çekilme söz konusu.

Bitcoin ve kripto para birimlerinde satış baskısı devam ediyor. Tek tük olumlu haberler gelse de, kripto para piyasası için gelen haberlerin geneli olumsuzluklar içeriyor. Dün 31 bin dolar seviyesine kadar gevşeyen bitcoin buradan hafif toparlandı ve 33 bin dolar üzerine yükseldi. Şu anda da bu seviye üzerinde fiyatlanıyor. Yatırımcılar tarafından 30K altına inip inmeyeceği merak edilirken Elon Musk cephesinden henüz BTC ile ilgili önemli bir paylaşım da gelmiş değil.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 9.06.2021

  • Mali piyasalarda son günlerde egemen olan yaz rehaveti dün de korunmaya devam etti. Piyasalar, belki de, Nisan ayında 13 ayın zirvesine çıkan ABD manşet enflasyonu ardından yarın açıklanacak Mayıs gerçekleşmesini büyük bir heyecan ile bekliyor.
  • Peşinen söylemek gerekiyor ki, enflasyon, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, arz tarafında sorunlar ve elbette tarımsal ve baz metallerde sert değer kazancı ile her yerde yükseliyor. Mesela soya fasulyesinin fiyatı sene başına göre %79 arttı (gıda enflasyonu). Demir cevherinin fiyatının artması konut sektörünü etkililiyor. Petrol $72 aşarak son 2 yılın yeni zirvesinde. Bu sabah Çin’de üretici enflasyonu %9 ile son bir yılın zirvesinde!
  • Dışarıda, yarın ABD TÜFE enflasyonu derken, içeride ise Pazartesi günü Erdoğan-Biden görüşmesi Türk Mali piyasalarının bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. Başka Biden’ın koltuğa oturması ardından iki liderin yüz yüze ilk görüşmesine çantalarında neler ile gideceği merak ediliyor.
  • S-400 savunma sistemleri nedeniyle CAATSA yaptırımlarına maruz kalan Türkiye ile ABD arasından ilişkilerin uzun bir süredir arzu edilen düzeyde gitmediği aşikar. Bu nedenle, bölgesel konular kadar, ‘önemli görüş ayrılıklarının’ da ele alınacağı bildirilen zirvenin nelere gebe olacağını hep birlikte göreceğiz. Yüz yüze görüşmelerde basına gülen yüzlü fotoğrafların ve samimi tokalaşmanın verileceği aşikar ama kapalı kapılar ardından neler çıkacağını zamanla anlayacağız.
  • Görüşmenin NATO Zirvesi kapsamında olacağı, bu nedele Zirve ardından ABD-AB arasında görüşmeler kadar Biden-Putin görüşmesini de bir bütün olarak düşünmekte fayda görüyoruz. Detayları ele almaya çalışacağız.
  • Kripto paraların ve da özelinde blokzincirin güçlü bir savunucusu olsam da, 19 Mayıs günü kripto para piyasasında başlayan çöküşün henüz tamamlanmadığını bu satırlarla okurlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. En büyük piyasa payına sahip amiral gemi olan Bitcoin’de düşüş eğilimli seyrin ivme kazanarak devam edeceğinin beklediğimizi her gün tekrar ediyoruz.
  • Doların piyasa faizi olan Amerikan 10 yıllık tahvil faizi, dün %1,50 seviyesinin sınırına kadar gerileyerek neredeyse son 1 aylık dönemin en düşük düzeyini test etti. Takdir edersiniz ki, ultra gevşek para politikası ortamında artan getiri arayışı, ABD’de enflasyon artışının geçici olduğu fikrinin iyice oturması, bir diğer tarafta ise ABD teşvik paketi üzerinde mutabakat sağlanamaması, yatırımcıların uzun vadeli tahvillere yönelmesine neden oluyor. Peki ama ya bu istek güvenli limana sığınma isteği ise? Acaba yatırımcılar kripto para piyasasında olası ve yeni bir sert düşüşe karşı hazırlık mı yapıyorlar? Bu soruların cevabını da yakında alacağız!
  • ABD tahvil faizlerindeki gerilemenin de yardımı ile dünyada artan risk iştahı, petrol ihracatçısı olan ülkeleri daha da bir ön plana taşıyor. Petrolün 72 doları aşarak 2 yılın yeni zirvesine yükselmesi ile Rus Rublesi zayıf dolar karşısında değer kazanarak son 11 ayın en iyi seviyesine geldi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde risk iştahı görülürken, Türk Lirası, kendi içsel ve dışsal riskleri ve kırılganlıkları nedeniyle bu eğilimden yeteri kadar faydalanamayarak 8,60 seviyelerinde salınmaya devam ediyor. USDTRY kurunda kısa soluklu iyimserlikle görebilecek olsak da, risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.
  • Altının ons fiyatı dün yeniden 1,900 dolar seviyesini bir kez daha test etti. Teknik olarak daha önce de incelediğimiz üzere, 2011 yılındaki grafiğe büyük bir benzerlik arz eden altında (zirve sonrası ciddi bir çöküş), görülmesi durumunda 1,920-1,960 dolar seviyelerinden uzun pozisyonlarımızı çıkacağız.
  • Bu yıl için flaş yatırım aracı olarak gördüğümüz ve büyük bir heyecan ve beklenti ile satın aldığımız gümüş pozisyonlarımızdan dün çıkma kararı aldık.  Gümüş, istediğimiz performansı yılın ilk yarısı neredeyse tamamlanırken sergileyemedi. Arzuladığımız getiriyi tam olarak bulamasak da, zaman maliyetini de hesaba katınca, farklı bir yatırım alanına yönelmeye karar verdik. Bunun da detaylarını bültenimizde yakında ele alacağız.
  • Yatırımcılar, FED’in ekonomik teşviği azaltmaktan biraz uzak olduğuna yönelik emin inanışlara ve beraberinde ABD tahvil getirilerinin bir ayın en düşük seviyeleriyle flört etmesine paralel hisse senedi piyasasından boy göstermeye devam ediyorlar.
  • ABD borsaları geceyi ılımlı bir şekilde tamamlaması ardından yeni gün başlangıcında da vadeli işlemlerde ılımı bir yükseliş eğilimi hakim. Günü tamamlamaya çalışan Asya borsalarında ise Çin borsası hariç kırmızı rengin hakim olduğunu görüyoruz. Çin’den üretici enflasyonu, artan küresel emtia fiyatları ve düşük bir karşılaştırma tabanı nedeniyle Mayıs ayında 12 yıldan fazla bir süredir yıllık bazda en yüksek hızda yükseliş kaydetti. Yıllık ÜFE enflasyonu %9, TÜFE ise %1,3 (enflasyonun ayak sesleri).
  • Mali piyasalarda son günlerde yaşanan sessizliğin yarın ABD’de TÜFE enflasyonu ile yön bulmasını bekliyoruz. Bugünün makro ekonomik gündemi zayıf görünüyor.

IŞIK FX – Dolar Yorumu – 9.06.2021

USDTRY- Dünkü işlem gününde; hareket aralığının sıkıştığı ve yatay kapanış gördüğümüz kurda, yeni güne de; kararsız ve sığ işlemler ile başlandı.

8.60 civarındaki kurda, olası alıcılı işlemlerde; 8.71 seviyesi üzerine kalıcılıkla çıkılıp çıkılmayacağı teknik anlamda kritik olacak. Yeniden oluşabilecek TL lehine işlemlerde ise; 8.52/8.50 destek bölgesi ilk etapta önem arz edecek.

Ahlatçı Yatırım – Altın Yorumu – 9 Haziran 2021

Döviz kurundaki gerileme ve Ons Altın’ın 1900$’ı yukarı yönlü kırmakta güçlük çekmesiyle beraber Gram Altın’da yatay hareketin görülmesine devam ediliyor. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD TÜFE verisi fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir.

Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 530 ve 540 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 520 ve 510 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

İktisatbank – Dolar Yorumu – 9.06.2021

USDTRY kurunda teknik manada yükselen üçgen formasyonun geçen haftalarda çalışması ile ilk etapta 8,88 seviyesine varan bir yükseliş görülmüştü. Akabinde, küresel piyasalarda var olan rehavetin içeriye de sınırlı yansıması ve Pazartesi günkü zirve öncesinde bekle ve gör stratejisine geçen Türk mali piyasalarında hava şimdilik sessiz.

Lakin, içsel ve dışsal riskleri alt alt topladığımızda, yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Teknik formasyonun hedefi 9,40 seviyesinde bulunuyor. Aşağıda, 8,54-8,55 seviyesine kadar olası geri çekilme formasyon dahilindedir.

İktisatbank – Altın Yorumu – 9.06.2021

Altın grafiğinde, 2011 yılındaki benzerlik aklımızdan bir türlü çıkmadı. 2011’de altın 1,920 dolar seviyesi ile rekor kırmış, akabinde geri çekilmiş, tam yeniden zirveye gidecek derken büyük bir çöküş yaşamıştı. 2021’e geldiğimizde de, altın geçen sene 2,072 dolar ile zirve yaptığını, devamında 1,676 dolara kadar gerilediğini ve şu anda 1,920 doların hemen altında olduğunu görüyoruz.

Tarih tekerrür ederse, altında yine sert bir düşüş görülebilir. Bu bir varsayımdır ama bizi rahatsız ettiğini itiraf etmem gerekiyor. Bu nedenle, görülmesi durumunda, 1,920 dolar ve devamında mevcut altın uzun pozisyonlarından da çıkmaya karar verdik.

İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 9.06.2021

Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi küresel piyasalarda yön arayışı sürüyor. Enflasyon verisi öncesi 10 yıllık tahviller sakin bir seyir izleniyor. Fakat gelişmekte olan ülke paralarında dolar kaynaklı baskı devam ediyor.

BİST100 endeksi Pazartesi günü bankacılık sektörü payları önderliğinde yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışmıştı. Türkiye’de normalleşme adımlarının başlamasıyla havacılık ve bankacılık sektörlerindeki pozitiflik devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gaz rezervi hakkında yaptığı açıklamalar sonrası enerji sektörü paylarının baskılandığı görülüyor.

Dün ise endeks küresel piyasalara paralel olarak güne %0,03 oranında yükselişle 1.447 seviyesinden başlangıç yaptı. Volatilitenin yüksek olmadığı ilk yarıyı endeks yatay seviyede geçirdi. Yurtiçi piyasalarda haber ver veri akışının yoğun olmadığı işlem gününde bankacılık sektörüne gelen alımlar ile endeks günü %0,04 oranında yükselişle 1.447 seviyesinden tamamladı. Finansal kiralama faktöring sektörü payları %1,74 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %1,71 oranında değer kaybetti.

Euro Bölgesi öncü büyüme verileri açıklandı. 19 üyeli Euro Bölgesi ekonomisi yılın ilk çeyreğinde aylık %0,3, yıllık %1,3 ile önceki tahminlerin altında daraldı. Euro Bölgesi’nin ilk çeyrek büyümesi % 0,6 daralmadan %0,3 daralmaya, yıllık bazda da %1,8’den %1,3 daralmaya revize edildi. Yukarı yönlü revizyonda İtalya’nın daha iyi gelen dataların etkili olduğu gözlemlendi.

Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl %5,6, 2022’de %4,3 ve 2023’te %3,1 büyüyeceği tahmininde bulundu. Dünya Bankası, Türkiye için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini ise % 5,0 ve 2022, 2023 tahminlerini %4,5 olarak sürdürdü .

ABD’de ticaret açığı ekonomideki toparlanma ve ihracatın artmasıyla Nisan’da bu yıl ilk kez daraldı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre dış ticaret açığı %8,20 düşüşle 68,9 milyar dolar oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.