Dolar Ne Olur | Altın Fiyatı Ne Olur | Bitcoin ve Borsa Analizleri – 7.06.2021

0

Dolar kuru yeni haftaya hafif yükselişle başladı. Bu yükselişte dün ABD Hazine Bakanı Yellen’ın açıklamalarının etkili olduğu düşünülüyor. Yellen, yapmış olduğu değerlendirmede, faiz oranlarının çok düşük olduğuna ve biraz artmasının hem FED hem de vatandaşların yararına olacağını düşündüğünü açıkladı.

Yellen’ın değerlendirmelerinden en çok etkilenen ise altın oldu. Ons altın yeni haftaya kayıplarla başladı. Geçtiğimiz haftayı sert bir yükselişle 1,890 dolar üzerinde kapamayı başaran ons altın, 1,880 dolar seviysine kadar gerilemiş durumda.

Bitcoin tarafında da satıcılı bir seyir görünüyor. Hafta sonunda 35,200 seviyelerine dek gerileyen bitcoin şu sıralarda 36 bin dolar üzerinde tutunma çabası içerisinde. Yukarıda 38,500 seviyesi üzerinde kalıcı lmayı başaramayan bitcoin için 35,400 seviyesi önemli bir bölge. Analistler BTC için bu seviyelerin ya tamam ya devam olabilecek seviyeler olduğuna dikkat çekiyor.

Ekonomik takvimde önemli bir gelişme bulunmuyor. 14 Haziran tarihinde Biden – Erdoğan görüşmesi hem Türk Lirası varlıklar için hem de Borsa İstanbul için oldukça kritik bir öneme sahip olacak. Dolayısı ile bu görüşmeye ilişkin açıklamalar piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabilir diyerek geçelim günün öne çıkan kurum analizlerine..

İktisatbank – Güncel Piyasa Haberleri – 7.06.2021

  • Her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD’de açıklanan istihdam raporu, tahmin edildiği kadar güçlü sonuçlanmadı. ABD ekonomisinin sağlığı ve gidişatı hakkında en sağlam bilgiyi verdiğine inanılan raporda, tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 650bin kişi artması beklenirken gerçekleşme 559bin seviyesinde kaldı.
  • İşsizlik oranı beklentilerin bir tık altında %5,8 olarak sonuçlanırken (beklenti %5,9) bunun da istihdama katılım seviyesindeki düşüşten kaynaklandığını gördük. Netice itibariyle, Perşembe günü piyasaları huzursuz eden öncü özel sektör istihdamının rövanşı, piyasalar tarafından Cuma günü alınmış oldu. Bunun sonucu olarak da, dolar haftayı değer kaybederek tamamlarken, kıymetli madenler ile baz metaller yara sardı.
  • Altın ve gümüşün ons fiyatında yaşanan ‘yoyo’ tarzı hareketin yatırımcıların keyfini kaçırdığını görüyoruz. Perşembe günü açıklanan özel sektör istihdam verisi ardından boynu bükülen onslar, haftayı, TDİ verisi sonrası, teknik anlamda daha iyi bir noktada kapatsalar da, halen daha sağlam bir görüntü vermekten uzak duruyorlar. Altın ve gümüş uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ediyoruz ama bizim de içimiz rahat değil.
  • Yurtdışında, ABD verisi ardından yüzler gülerken, içeride ise ‘kırılganlığın’ hüküm sürmeye devam ettiğini görüyoruz. Olumsuz haberler karşısında hızlı değer kaybı yaşayan Türk Lirası, olumlu haberlere ise yeteri kadar tepki veremiyor. Geride bıraktığımız hafta faiz tartışması ile rekor kıran ve 8,88 seviyesine kadar yürüyen USDTRY kuru, ABD verisine paralel haftayı 8,66 seviyelerinde tamamladı. USDTRY’de uzun pozisyonlarımızı koruyoruz (bakınız grafik).
  • Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 135 milyar metreküp yeni bir doğal gaz keşfi yapıldığını duyurdu. Böylelikle, Karadeniz’deki toplam gaz keşfi 540 milyar metreküpe ulaştı. Sondaj faaliyetleri ile ilgili haberler olumlu. Enerji bağımsızlığı gibi ulusal bir konu ve beraberinde enflasyon ve cari açıkla savaşa katkı sağlayacağı kesin olsa da, sürecin operasyonel çerçevesine yönelik belirsizlikler ve Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu sancılı süreç, haber etkisinin sınırlı kalmasına neden oldu.
  • G7 ülkeleri küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabakata vardı: %15. Böylelikle, bazı ülkelerin sermaye çekmek için vergi oranlarını düşürmesinin de önüne geçilmiş olacak.
  • Haftasonu, G7 toplantısından dönen ABD Hazine Bakanı Yellen, Bloomberg’e verdiği röportajda, Başkan Biden’ın 4 trilyon dolarlık harcama planının  (ekonomi için iyi olsa da) enflasyonist yan etkileri olacağına, artan faiz oranlarının ise toplum ve FED için ‘artı’ olabileceğine vurgu yaptı. Elbette pek çok gazete manşeti faiz kelimesini cımbızla seçip manşetine taşısa da, haberi derinlemesine okuduğunuzda, ima etmeye çalıştığı noktanın faiz artışı olmadığı açık bir şekilde anlaşılabiliyor.
  • ABD dolarının ticaret yaptığı partnerlerine göre değerini gösteren sepet kur DXY’nin 90,7 – 91 seviyelerinin üzerinde haftalık kapanış yapmadığı müddetçe, doların göreceli olarak zayıf seyrinin devam etme ihtimalinin daha ağır basacağını düşünmeye devam ediyoruz (bakınız grafik).
  • Brent cinsi ham petrol varil fiyatı bu sabah 72 dolar seviyesine yükselerek son 2 yılın zirvesine tırmandı. Petrol fiyatlarında yükseliş, cari açık ve enflasyon sorunu yaşayan net enerji ithalatçısı Türkiye açısından kuşkusuz olumsuz bir gelişme.
  • Gözler bu noktadan sonra, Perşembe günü ABD’de açıklanacak TÜFE enflasyonuna çevrilecektir. Hatırlanacağı üzere, Mayıs ayında manşet TÜFE enflasyonu, %4,2 ile 13 yılın zirvesine yükselmişti.
  • ABD’de açıklanan beklentilerden güçlü öncü istihdam ve beklentiyi karşılayamayan resmi istihdam raporu ardından Cuma gününü iyimser kapatan küresel mali piyasalar, yeni hafta başlangıcında günü kararsız bir seyirle karşılıyor. Asya piyasalarında, Kore ve Japonya borsası artıda, geriye kalan borsalarda ise hakim renk kırmızı görünüyor. ABD borsalarının da vadeli işlemleri günü düşüşle karşılıyor. ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirileri ise %1,57 seviyesine geri çekildi.
  • Bu hafta, gözler, Perşembe günü ABD’de açıklanacak enflasyon rakamlarında olacak. İçeride ise, 14 Haziran tarihinde Nato zirvesi kapsamında görüşecek Biden-Erdoğan zirvesi beklenirken, zirve öncesi cari işlemler dengesi rakamları da önemle takip edilecek. Bu hafta içeride yoğun hazine ihalelerinin sorunsuz atlatılmasını bekliyoruz.

Piramit Menkul – Dolar Yorumu – 7 Haziran 2021

Dolar/TL kuru haftalık bazda 8,4635-8,7738 bandında alıcılı hareket edildi. Haftaya 8,55 seviyesinde başlayan Dolar/TL’de 8,60 direnci geçilmesi ile yeni tarihi zirve seviyesi (8,7738) test edildi. Teknik açıdan 8,60 desteği korunması durumunda 8,70-8,80 seviyeleri ara dirençler olmak üzere, 13 Ağustos 2018 tarihinden başlayan yükselen kanal direnci (9,00) hedefe girebilir.

Geri çekilmelerde ise 8,60 desteği takip izlenebilir. Sonraki önemli destek olarak 22 Mart 2021 tarihinde başlayan yükselen üçgenin destek seviyesi (8,45) takip edilebilir. Yeni haftada küresel piyasaların gündeminde enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı olacak.

AMB tarafında tahvil alımlarının seyrine ilişkin yetkililerden gelecek mesajlar izlenecek. İmalat ve hizmet faaliyetleri Mayıs’ta güçlü gerçeklemiş olsa da Avrupa’daki pandemi sonrası toparlanma ABD’ye kıyasla yavaş seyretmektedir.

Haftanın önemli bir gündem maddesi ABD ve Çin’den gelecek enflasyon verileri olacak. ABD’de TÜFE’nin Mayıs’ta %4,7 artış kaydetmesi bekleniyor. Tüketici fiyatlarındaki artış Şubat, Mart ve Nisan aylarında sırasıyla %1,7, %2,6 ve %4,2 olarak enflasyon trendinde belirgin bir yükselişi işaret etmekte. Çekirdek enflasyonda ise %3 seviyesinden Mayıs’ta %3,2’e doğru bir yükseliş beklentisi mevcut.

Ahlatçı Yatırım – Euro Yorumları – 7 Haziran 2021

Cuma günü ABD Tarım dışı istihdam verisinin beklenti altı kalmasıyla Euro değer kazandı. Hafta içerisinde açıklanacak olan Euro bölgesi büyüme oranı yakından takip edilecek. Euro bölgesinde aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte ekonomik toparlanmanın hızlanması ekonomik verilere de yansırken açıklanan Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi beklenenin üzerinde 57,1 olarak açıklandı.

Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,60 ve 10,70 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,50 ve 10,45 destek seviyeleri önemini koruyor.

İnfo Yatırım – Altın Yorumu – 7.06.2021

Geçtiğimiz haftaya 1903 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Özellikle son gelen ekonomik veriler sonrasında FED’in varlık alım programının azaltılmasını beklentilerin bir miktar öncesinde gerçekleştirebilme ihtimalleri arttı ve bu ihtimaller ile birlikte dolar endeksinde toparlanmalar gerçekleşti.

Bu toparlanma hareketlerinden negatif etkilenen altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı ve ons altın geçtiğimiz hafta 1853 seviyelerini test etti.

Ardından Cuma günü ABD kanadından gelen Tarım Dışı İstihdam verisi izlendi. Veri beklentilerin altında 559 bin olarak gerçekleşti. Beklentileri karşılamaya tarım dışı istihdam verisi ile birlikte dolar endeksinde aşağı yönlü hareketlenmeler olurken; ons altında da toparlanma hareketleri gerçekleşti.

Yeni haftaya 1891 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatlarında piyasalar küresel bazda yaşanabilecek gelişmeleri yakından takip edecek.

Haftanın ilk işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1895.39 – 1905.43 – 1915.98 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1875.08 – 1865.02 – 1852.61 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

İkon Menkul – Dolar Yorumu – 7 Haziran 2021

Geçtiğimiz hafta Cuma günü siyah yükselen trend çizgisi altına kıran paritede yeni haftanın ilk işlem gününe alıcılı başladı. Yükselen trend çizgisi sınırına yeniden yaklaşan paritede yukarıda 8.6845 ve 8.7165 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Diğer yandan parite yükselen trend çizgisinden ret yemesi ve düşüşe yönelmesi halinde ise 8.6455 ve 8.6000 seviyeleri destek oluşturabilir.

Destekler: 8.6455-8.6000-8.5700
Dirençler: 8.6845-8.7165-8.7484

Alan Yatırım – Borsa Yorumu – 7 Haziran 2021

Yeni Haftada Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi geride bıraktığımız haftayı %0.76 yükselişle 1,433 puandan tamamladı. Global hisse senedi piyasaları genel itibarıyla olumlu bir haftayı geride bırakırken, yeni hafta başlangıcında Yellen’ın faiz konusundaki açıklamaları sonrasında dalgalı bir görünüm var. ABD ve Almanya endeks vadelileri yeni haftaya ekside başlarken, Asya piyasaları artı bölgede.

Global hisse senedi piyasalarındaki karışık görünüme ve düşen risk iştahına bağlı olarak endeksin güne zayıf bir görüntüyle başlaması beklenebilir. 14 Haziran’da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi, Erdoğan ve Biden’ın gerçekleştirmesi beklenen görüşme piyasaların odağında olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.