Dolar Ne Olur, Bitcoin, Borsa ve Altın Analizleri – 07.07.2021

0

Dolar kuru güne 8,70 altında başlıyor. Kötü gelen enflasyon verisi sonrası yatay bir hareket izleyen kur tarafında dün bir ara 8,70 üzeri denense de kalıcı olunamadı ve yeniden 8,68 seviyesine doğru bir gerileme yaşandı. Şu sıralarda da 8,68 seviyesi altına doğru gevşeyen kur izlemekteyiz.

Borsa İstanbul’da dün satıcılı bir seyir hakimdi. Bugün ise yukarı yönlü bir tepki alışı bekliyoruz. Dün 1,400 seviyesinden aşağı dönen 1,382 puana kadar gerileyen BIST tarafında yeniden 1,390 üzerine de doğru yükselişler yaşanabilir.

Altın tarafında fiyatlamalar yukarı yönlü seyrini korumaya devam ediyor. Zaman zaman satışlar yaşansa da , yönün yukarı yönlü kalmaya devam ettiği altın piyasasında ons altın 1,800 dolar üzerinde fiyatlanmayı sürdürüyor. Gram altın ise 500 lira sınırında işlem görmekte.

Bitcoin ve kripto para birimlerinde dünden bu yana yukarı yönlü hareketler yaşanıyor. Bitcoin 35K seviyesine doğru yükselirken, altcoinlerde de kıpırdanmalar var. Ancak şu an için kripto para piyasasında kalıcı bir yükseliş hareketinden bahsetmek için elimizde yeterli done bulunmuyor. Gelin şimdi 07.07.2021 tarihli güncel piyasa analizlerine bakalım.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 07.07.2021

  • Küresel mali piyasalar dün günün büyük bir bölümünde sakin bir seyir izledi. Takdir edersiniz ki, sıcak hava, covid sonrası bir nebze de olsun başlayan normalleşme derken, yaz rehavetini normal karşılamak gerekiyor. Bizler için de içerik üretmede zorlandığımız dönemlerde olduğumuz itiraf etmemiz gerekiyor.
  • Dün sakin geçen günün ilk yarısında, Almanya’da açıklanan ZEW tüketici eğilim endeksinin tahminlerin çok altında kalması, EUR/USD paritesi üzerinde baskı kurarken, ABD seansının açılması ile küresel piyasaların tabir caizse altüst olduğunu gördük.
  • Hatırlanacağı üzere, Pazartesi gününü tatil konumunda geçiren ABD piyasaları, dün tatilden satış düğmesine adeta basarak döndüğünü görüyoruz. Her ne kadar bu eğilimin arkasında somut bir neden göremesek de, sakin seyreden piyasaların hareketlendiğini ve risk iştahının dün çöktüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Risk iştahını azaldığı zaman, gemilerin yeniden limana sığınmak istediklerini pek ala biliyoruz. Dün de bu eğilimin etkili olması sonucu ABD Doları küresel bazda değer kazandı. Dolar endeksinin içerisinde en büyük paya sahip EUR’nun sabah ZEW endeksi ile boynunu aşağıya eğmesi sonrasında, küresel çapta başlayan risk-off modu, ABD Doları’nın sepet bazda değerini (DXY) 92,6’ya kadar taşıdı. Teknik manada 92,8 seviyesi üzeri kapanış durumunda, emniyet kemerini sıkıca bağlamak gerekebilir (bakınız grafik).
  • DXY’nin değer kazanması, riskten kaçış eğiliminin güçlenmesi ile, ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil faizlerinin de alımları eşliğinde %1,35 seviyesine kadar gerileyerek son 5 ayın dibini test ettiğini görüyoruz.
  • Doların elinin kuvvetlenmesi ile, son günlerin flaş yatırım aracı olan petrol, kıpırdayan gümüş ve altın da bu eğilimden nasibini fazlasıyla aldı. Brent cinsi petrol, bir önceki gün OPEC+’nın üretim artışı konusunda anlaşamaması sonucu 77,5 dolar ile 32 ayın yeni zirvesine yükselirken, dün %3’en fazla düşüşle 74 dolar seviyelerine gevşedi.
  • Son günlerde, aşağıda 100 günlük ve 200 günlük ortalamalardan destek bulan gümüş ve altın, dün neredeyse tüm kazanımlarını sildi. Gümüş 26,76 dolar seviyesine kadar yürüdüğü dünkü günde 25,98 seviyesine kadar geri çekilirken, altının da ons fiyatı benzer bir şekilde 1,815 seviyelerinde tutunamayarak gevşedi.
  • Dün yaşanan bu hareketin altını dolduracak somut bir neden bulamadık. Yurtdışı cephede esen sert rüzgarların, içeriyi de sınırlı da olsa etkilediğine  şahit oluyoruz. USDTRY kuru dün sabah saatlerine 8,64 seviyesine kadar gerilemesi ardından, gün sonu yeniden 8,70 seviyesine doğru yükseliş kaydetti. Bir adım geri çekilip kura daha objektif bir gözle bakarsak, son 3 haftadır TL’nin göreceli olarak daha sakin bir seyir izlediğini not etmeliyiz.
  • USDTRY cephesinde var olan uzun pozisyonlarımızı geçen haftalarda hafifletmenin de arkasında bu sakinlik yatıyor. Teknik bir bakış açısıyla, haftalık grafiklerde, aşağıda, trend değişimi anlamında bu hafta için 8,56; önümüzdeki hafta için 8,64 seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Üzerinde kaldığı sürece, riskin yukarı yönlü olmasını bekliyoruz (bakınız grafik).
  • TCMB Haziran ayı reel döviz kur hesaplamalarını açıkladı. Buna göre, enflasyon ya da diğer aşınma etkilerinden arınmış bir döviz kur seviyesi sunan bu endeksin, Mayıs ayına göre 0,7 puan gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesine gerilediğini üzülerek görüyoruz (bakınız grafik).
  • ABD açılışı ile emtia piyasalarında esen dünkü sert rüzgarlar, ABD borsalarında büyük çaplı bir etki doğurmamış! Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq geceyi minik bir artı ile kapatmayı başarırken, S&P ve Dow aynı başarıyı sağlayamamış.
  • Bu sabah, dünden sarkan olumsuz havanın Asya borsalarına da sirayet ettiğini görüyoruz. Şangay borsası %0,4 yukarıda işlem görürken, gösterge endeks Japonya’nın Nikkei endeksi günü %1 düşüşle tamamlama yolunda ilerliyor. Asya genelinde renk kırmızı.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride Hazine Nakit Dengesi, dışarıda ise Almanya Sanayi Üretimi takip edilebilir. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 yıl vadeli altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satış ihalelerini yapacak.
  • Piyasaların gözü kulağı ise bu akşam 21:00’de FED’in bir önceki toplantısına ait açıklanacak tutanaklarda olacak. Üyelerin varlık alımlarını azaltma konusunda ne kadar ciddi olduklarının ipuçları aranacak.

Piramit Menkul – Dolar Yorumu – 07.07.2021

Dolar/TL kurunda dünkü işlemlerde 8,6285-8,7044 bandında hareket edildi. Dolar/TL’de yukarı yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 5 günlük AO’sı (8,68) ve 22 günlük AO’sı (8,67) üzerine yerleşme olması gerekmektedir. Bu durumda 8,75-8,80 dirençleri gündeme gelebilir. Son iki haftanın zirvesi olan 8,80 seviyesi kırılması durumunda kanal direnci konumunda test edilen 9,00 seviyesi hedefe girebilir.

Dolar/TL’de kısa vadeli destek olarak 50 günlük AO’sı (8,59) takip edilebilir. Sonraki önemli destekler olarak 8,50-8,35 seviyeleri izlenebilir.

A1 Capital – Dolar Yorumu – 7 Temmuz 2021

21 günlük üssel ortalamanın geçtiği 8.6460 desteğinin aşağısına sarkmalar meydana gelse de kırılımın sağlanamadığını görmekteyiz. Dolayısıyla kısa vadede önem verdiğimiz 2 günlük üssel ortalamanın üzerinde fiyatlamalar devam ediyor. Böylelikle 8.7500 ara seviyesi ile birlikte 8.8000 direncini takip etmeyi sürdürmekteyiz.

Geri çekilmenin oluşması adına 8.6460 hala önemini koruyor. Bu destek seviyesinin kırılması durumunda yükselen trend desteği 8.59 ve ardından 8.4500 seviyense kadar gevşeme olasılığı belirecektir.

Dirençler: 8.7500 – 8.8000 – 8.9100
Destekler: 8.6400 – 8.5200 – 8.4500

Ahlatçı Yatırım – Altın Analizleri – 07.07.2021

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen geri çekilme sonrasında Ons Altın’da sert yükselişin yaşandığı görüldü. 1800$ seviyesinin üzerinde kalıcılığın görülüp durumunda seyrin kuvvetlenmesi söz konusu olabilir.

ABD PMI verisi beklentiye paralel 63,7 seviyesinden gerçekleşti. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1815 ve 1822$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1795 ve 1785$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

Ons Altın, ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin son zamanların en düşüğüne gerilemesi ile kazançlarını artırdı. DolarTL’de enflasyon sonrası yatay seyir devam ediyor.

Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 510 ve 515 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 495 ve 490 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.

İnfo Yatırım – Borsa Analizi – 07.07.2021

Geçen hafta yurtdışı piyasalarda, Fed söylemleri ile ilgili endişeler etkili olurken, Pazartesi günü ABD piyasalarının Bağımsızlık Günü nedeniyle kapalı olması sonrasında hacimlerin düşük olmasının da etkisiyle risk iştahı düşüktü.

Delta varyantı etkisi de baskı unsuru olmaya devam ediyor. Her ne kadar aşıların varyantlar üzerinde etkili olduğu açıklansa da bazı ülkelerin kısıtlamalara geri dönmesi tedirginlik yaratıyor.

Yurtiçi piyasalarda yön arayışı devam etti. Geçen haftayı satıcılı geçiren endeks haftanın ilk gününde tepki alımlarıyla hareket etti. İkinci gün ise endeks güne hafif alıcılı başlangıç yaptı. ABD PMI verilerinin beklenin altında gelmesi sonrasında küresel piyasalarda oluşan negatiflik BİST100 endeksine de yansıdı. Özellikle bankacılık sektörü paylarına gelen satışlar sonrasında endeks günü %0,72 oranında düşüşle 1.382 seviyesinden tamamladı. Endekste 200 g HO’nun üstünde kalınması yukarı yönlü hareketin devamı için pozitif. 1.400 seviyesi psikolojik seviye olarak ön plana çıkıyor.

Almanya’da ZEW beklenti endeksi Temmuz’da imalat sektöründeki sıkıntılar ve virüste yeni varyantların görülmesiyle geriledi. Almanya’da yeni coronavirüs varyantlarının ortaya çıkması ve imalat sektöründeki sıkıntılar yatırımcı güveninde düşüşe neden oldu.

ABD’de dün açıklanan PMI rakamları beklentilerin altında kaldı. Markit Bileşik PMI , Mayıs’ta 68,7’ye yükselmesinin ardından Haziran’da 63,7 ile beklenti altında kaldı. Hizmet PMI ise Mayıs’ta 70,4 ile zirve yapmasının ardından Haziran’da 64,6’ya geriledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.