Dolar ve Altın Fiyatı Ne Olur? Uzmanların Güncel Yorumları Eylül 2021

0

Dolar kurunda aşağı yönlü seyir devam ediyor. Kur tarafında 8,30 seviyesi önemli bir bölge olmaya başladı. Bu bölgenin altında kalınması halinde satışların hızlandığı bir ortam görülebilir. Ancak şu an için 8,30 üzerinde bir fiyatlama mevcut. Dün 8,28 seviysine doğru gerileyen kurun bugün de benzer bir hareketle aşağı yönlü hareketleri yeniden denemesini bekliyoruz.

Ons altında kritik günü Cuma günü. Tarım dışı istihdam verisi ile beraber piyasaların hareketlenmesi bekleniyor. Ons altın fiyatı için tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri önem taşıyor olacak. Bu veriler eşliğinde ons altın tarafında hareketlenmeler yaşanabilir.

Gram altın fiyatlarında da ons ve dolar kuruna bağlı fiyatlamalar devam ediyor. 485 lira üzerine yerleşen gram altın yükselişini sürdürebilecek mi yoksa yeniden 480 lira seviyesine doğru gevşeyecek mi bunun kararını dolar kurundaki hareketlenmenin yönü belirleyecek gibi görünüyor.

Kripto paralara ilişkin son günlerde gelen haber akışları olumsuz. Ancak buna karşın Bitcoin ve diğer kripto para birimleri güçlü kalmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul’a uzun süre sonra gelen yabancı alımları dikkat çekmekte. Yurtdışı borsalarda da pozitif seyir kaldığı yeren devam ederken, BIST tarafında pozitif olmak için sebepler artıyor. Bu nedenle Borsa İstanbul’da güne alıcılı bir başlangıç ve sonrasında da yukarı yönlü hareket beklemek mantıklı gibi görünüyor.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 01.09.2021

  • Türk mali piyasaları, Zafer Bayramı tatilinden iyimser bir şekilde döndü. Okurlarımız, haftalardır, TL varlıklara yönelik tonumuzun iyimsere döndüğünü fark etmişlerdir. Bunun da arkasında, halen daha dünyada devam eden ultra gevşek para politikasından TL’nin de son dönemlerde nasibini almaya başlaması ilk sırada yer alsa da, TCMB’nin 5 aydır faiz oranını değiştirmemesinin de büyük bir payı olduğunu düşünüyoruz.
  • Baz etkisi ile enflasyonun Ekim ayı ile birlikte kafasını aşağı yönlü çevirmeye başlayacak olması, yani fiyatların artış hızının düşmeye başlayacak olması, TCMB’nin elini cesaretlendireceğini düşünüyoruz. Özellikle, Delta varyantının küresel çapta etkili olması, ABD ve İsrail gibi aşılanma oranlarında önde koşan ülkelerde ivmelenen vaka sayıları ve ölüm oranları, para otoritelerinin vanayı kısma noktasında isteksiz kalmasına neden olacaktır.
  • Bu bakış açısı ile, yeniden canlanan yabancı girişleri, dünyada var olan bol ve ucuz paranı da yardımı ile dün USDTRY kuru bir kez daha 8,2975 seviyesini test etti. Teknik manada 8,30 seviyesi oldukça önemli bir seviye. Kısa vadede döviz almak için bekleyen yatırımcılar tarafından kollanabileceğini düşünmekle birlikte, bu seviyelerden henüz uzun pozisyon açmak için acele etmeyeceğiz.
  • Sadede USDTRY kurnunu seviyesine bakıp yorum yapmanın da hatalı olacağını düşünüyoruz. Keza, Türkiye’nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS primi de 360 baz puana kadar geriledi. Daha basit bir anlatımla, son 6 ayın en düşük seviyesinde! Bu da haliyle, TL cinsi varlıklara ilginin arttığına işaret ediyor.
  • Son dönemde yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasına, özellikle de banka hisselerine ilgisi olduğunu görüyorduk. Dün bu ilginin devam ettiğine şahit olduk. USDTRY kuru 8,30 seviyesine gerilediği günde, BİST100 endeksi günü %1 artışla tamamlarken, Banka endeksindeki artış oranı ise %2,6 oldu. Çarpıcı olması bakımından ele alınırsa, Borsa İstanbul Bankacılık endeksi son 4 ayda %29,4 değer kazandı!
  • Dünyada ise havanın dün göreceli olarak sakin tarafta kaldığını gördük. Jackson Hole toplantısında paranın dümenindeki kişinin – FED Başkanı Powell’in – piyasaları üzmeyen güvercin (barışçıl) açıklamaları sonrasında yaşanan iyimserlik, dün günün ikinci yarısında, diğer FED yetkililerinden gelen göreceli şahince (savaşçı – enflasyona karşı) açıklamalar nedeniyle bir nebze de olsun dağıldı.
  • Jackson Hole öncesi 1,1660 seviyesine gerileyen, ardından 1,1850 seviyesine dayanan EURUSD paritesi, kazanımlarını koruyamayarak 1,18 seviyesine hafif de olsa geri çekildi. Hazır EUR’dan söz etmişken, nasıl ki ABD’de enflasyon multi yılların zirvesine yükselip piyasaları germişken, benzer bir şekilde dün Avrupa’da da açıklanan manşet enflasyon %3 ile son 10 yılın zirvesine yükseldi.  Avrupa Merkez Bankası (ECB) oluk oluk para basmaya (bilanço büyüklüğü 8,2 trilyon EUR ile rekor seviyede) ve politika faizini %0’da tutmaya devam ederken, enflasyon tüm dünyada sorun olmaya devam ettiği gibi ECB’nin de kapısını çaldığını görüyoruz!
  • Bu minvalde, haftaya düzenlenecek olağan ECB faiz toplantısı öncesi bu gerçekleşme, yavaş yavaş politika yapıcıların enflasyondan rahatsızlığını dile getirmeye ve vites küçültmeye itebilir! Ama ECB Başkanı Lagarde de tıpkı Powell gibi enflasyon geçici derse, hiç şaşırmayacağım!
  • Dünden kalan önemli satır başları arasında, ABD’de Delta varyant nedeniyle tüketici güveni 6 ayın dibine geriledi. Özellikle, tüketici güveninin sert gerilediği bir ortamda, para musluğunu kapatmak, yani daha sıkı para politikası duruşuna geçmek, FED’in de arzu ettiği bir durum olmayacaktır!
  • Yeni ayın ilk iş gününde Asya piyasalarında temkinli iyimser bir görünüm hakim.Gösterge endeks Tokyo borsası, politik endişelerin bir nebzede olsun gerilemesi ile %1 yukarıda işlem görüyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde yükseliş eğiliminin hakin olduğunu görüyoruz. Eylül’ün ilk günü, göreceli olarak iyimser başlıyor.
  • Dün 74 dolar seviyesine yükselen Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının bu sabah yeniden 72 dolar seviyelerine geriledi. Bunun da arkasında, OPEC+ üyelerinin günlük 400bin varil üretim artışı kararını onaylaması beklentisinin yattığını düşünüyoruz. Delta nedeniyle Ağustos ayını tatsız geçiren petrolde ana yönün yukarı olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Pozisyonlanmamız da bu yönde!
  • Mali piyasaların gündeminde, bugün tüm dünyada olduğu üzere imalat PMI verileri açıklanacak. Cuma günü ABD’de açıklanacak kritik istihdam raporu öncesinde bugün özel sektör istihdamı takip edilecek. İçeride ise, sabah saatlerinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYIH büyümesi açıklanacak (baz etkisi ile ciddi bir büyüme bekleniyor). İTO ise İstanbul için enflasyon verisini açıklayacak.

Ikon Menkul – DolarAnalizi – 01.09.2021

Bir süredir TRY lehine hareket eden USDTRY paritesini 8.78/8.30 bandı aralığında takip etmekteyiz. Dün güçlü bir şekilde geri çekilme yaşandı ve 8.2960 seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. Ancak günlük mum kapanışı olarak fiyatlar 8.30 üzerinde kalmaya devam etti. Bugün bu bölge etrafında hareketleri izlemeye devam edeceğiz. 8.30’un olası bir güçlü kırılımı TRY lehine hareketleri daha da hızlandırabilir. 8.30 üzerindeki olası ataklarda gün içi ilk direnç olarak 8.40’ı izleyeceğiz.

Destekler: 8.30 – 8.22 – 7.99
Dirençler: 8.40 – 8.50 – 8.57

İktisatbank – Dolar Analizi – 01.09.2021

Türk Lirası’na yönelik iyimser havanın bir müddet daha devam edebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli döviz alım ihtiyaçları 8,30 seviyesine doğru karşılanabilir. Devamında, 8,30 seviyesinin etrafında nasıl bir hareket olacağına bakacağız. 8,30 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi, beraberinde daha büyük bir gürültü koparabilir.

Kurun 8,30 seviyesinden tekrar sekmesi durumunda, yukarıda 8,47-8,50 seviyesine doğru bir atak – sarı renkli üçgenin içinde formasyonu bozmayacaktır. Ana senaryomuzun bu olmadığını yinelemek isteriz!

Integral Yatırım – Altın Yorumu – 01.09.2021

Ons altın forex piyasasında sabah saatlerinde 1813 seviyesi yakınlarında işlem görüyor. Değerli metal zayıf Dolar’dan güç bulmayı sürdürüyor. Dolar Endeksi 92.71 yakınlarında seyrederken ABD 10 yıllıkları %1.33 yakınlarında seyrediyor. Tahvil faizlerinde gevşeme görülmemesi ons altını baskılayan bir etken. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesinde fiyatlamalar yatay ve temkinli seyrediyor. Bugün Euro Bölgesi ve ABD’den gelecek İmalat PMI rakamları takip edilecek. Öte yandan tarım dışı istihdam verisinin öncüsü niteliğinde olan ADP özel sektör istihdam değişikliği verisi takibimizde olacak.

Ons altın dar bir aralıkta hareket ediyor. Ortalamalar üzerinde seyrini sürdüren değerli metalde fiyatlamalar temkinli gerçekleşiyor. 1815 seviyesinin kalıcı biçimde aşılması ons altında 1830 seviyesine doğru yükselişi beraberinde getirebilir. 1800-1830 aralığında bant hareketi gerçekleşebilir. Mevcut seviyelerde kısa pozisyonlar için uygun ortam bulunmuyor. 1800 seviyesine geri çekilmeler stop loss kullanımı kaydıyla long pozisyonlar için değerlendirilebilir. Bununla beraber 1800 altına geri çekilmelerde satışlar derinleşebilir.

Destekler: 1800 / 1790 / 1780
Dirençler: 1815 / 1823 / 1830

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.