Dolar ve Altın Ne Olur? Bitcoin ve Borsa Değerlendirmeleri – 2.07.2021

0

Dolar kurunda atılan bazı adımlar karşılık vermeye başlamış gibi duruyor. TCMB’nin zorunlu karşılıklarda artırıma gitmesi ve tahvil ihracı ile birlikte kasaya girecek olan döviz rezervleri kur tarafında aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Ancak bu baskının ne kadar daha sürebileceği meçhul. Eğer bugün ABD’den gelecek ekonomik verilerle birlikte küresel bir dolarizasyon dalgası oluşursa, kur tarafında da yön yukarı dönebilir. ABD verilerinin olumsuz olması halinde ise TL cinsi varlıklarda pozitif seyrin devam etmesi beklenebilir.

Gerileyen dolar kuru ile birlikte Borsa İstanbul2da da dün uzun bir süre sonra alıcıların etkili olduğu görüldü. BIST100 %1’in üzerinde değer kazanırken, bugün de güne pozitif bir başlangıç yapmasının muhtemel olduğu düşünülüyor.

Güne başlarken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,50 altında olduğu görülüyor. Dolar endeksi ise 92,50 üzerinde kalmayı sürdürüyor. Bugün bu tarafta gerçekleşecek fiyatlamalar en çok ons altın fiyatını etkileyebilir. Ons altında 1,750 dolara kadar geri çekilme yaşanmış ve buradan bir tepki hareketi başlamıştı. Şu sıralarda ons fiyatı 1,780 dolar seviyesine yakın işlem görüyor. Gün içerisinde ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verileri ile birlikte volatilitenin artacağını söyleyebiliriz.

Kripto paralarda ise uzun süredir satış yönünde olduğumuzu belirtiyoruz. 36,500 seviyesi Bitcoin tarafında aşılmadan genel bir kirpto yükselişinin çok mümkün olabileceğini düşünmüyoruz ve daha çok 30k altı rakamların hedeflenebileceği kanaatindeyiz. Bugün hafif bir satış baskısı görülüyor Bitcoin ve altcoinlerde. Ancak ABD verilerinin beklentileri karşılamaması halinde, kripto paralarda da yönün yukarıya dönebileceği unutulmamalı hatırlatması ile geçiyoruz günün öne çıkan uzman yorum ve değerlendirmelerine.

İktisatbank – Piyasa Bülteni – 2.07.2021

  • Dün Resmi Gazete’de görüp bültenimizde kısacık değinme fırsatı bulduğumuz üzere, TCMB zorunlu karşılıklar düzenlemesinde değişikliğe gitti. Yapılan değişikliğin arkasında, TL likiditesinin sıkıştırılması amaçlanıyor. Takdir edersiniz ki, bu da kredi ve mevduat faizlerine olumsuz yönde yansıyacaktır.
  • Tebliği incelediğimizde, bankaların TCMB’de tutmakla zorunlu olduğu TL karşılığın bir bölümünü döviz olarak tutabilme opsiyonuna (hakkına) sahip oldukları mekanizmaya rezerv opsiyon mekanizması (ROM) deniyor. TCMB bu olanağı dün sıfırladı. Yani artık bankalar TCMB’de faiz maliyeti yüksek olan TL tutmak yerine, maliyeti daha düşük olan döviz tutma imkanın sahip değil. Bu bakış açısıyla, bankalar TCMB’de daha fazla TL tutmak zorunda kalacak olmaları, krediye yönledirebilecekleri TL likiditenin sıkışmasına neden olarak, TL kredi ve mevduat faiz oranlar üzerine yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz.
  • Madalyonun diğer tarafında, ROM’un devre dışı kalması ile, TCMB’nin brüt döviz rezervlerinin de azalacağı düşünülürse, TCMB dün bu sorunu da aşmak adına döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını da artırdı. TCMB’nin kararları ardından bu sefer de sahneye BDDK’nın çıktığını görüyoruz. BDDK, kredi kartı taksit sayılarında tüketimi sınırlandırmak adına indirime gitti. Kararı, enflasyon ve cari açıkla savaşma kapsamında ele alıyoruz.
  • Mali piyasaların gündeminde dün dünya genelinde açıklanan PMI verileri yer aldı. PMI (satın alma müdürleri endeksi) içinde bulunduğumuz döneme ait büyümenin öncü göstergesi olarak yakinen takip ediliyor. Dün bu bağlamda, ISO-Markit işbirliği ile yayımlanan Türkiye imalat sanayi PMI endeksi Haziran ayında 51,3 ile Nisan ayına göre 2 puan yükseliş kaydederek büyüme ile daralmanın ayrıştığı kritik 50 seviyesinin üzerinde yer aldı.
  • Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon verisi öncesinde, dün İstanbul için açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) enflasyon verisini takip ettik. Haziran ayında İTO’nun TÜFE karşılığı olan geçinme endeksi %0,36 artış kaydederken, bu sonuçla yıllık enflasyon oranı da %16,12 oldu. Üreticiye yansıyan enflasyon ise aylık bazda %3,07 artışla yıllık olarak %25,56 değerini aldı. İTO verisi ile TÜİK arasında kuvvetli olmasa da bir korelasyon olduğunu biliyoruz. Geçen ay İTO verisi covid kapanma nedeniyle yüksek, TÜİK ise düşük gelmişti. Bu ay ise bunun tam tersinin olacağını düşünüyoruz. Enflasyonun piyasa beklentisi ile uyumlu %1,5 civarında aylık artış kaydedeceğini öngörüyoruz.
  • Her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB verilerine göre, TCMB’nin brüt döviz rezervleri, Hazine’nin tahvil ihraçlarının da yardımı ile 3,2 milyar dolar artışla 59,2 milyar dolar seviyesine yükseldi. Takdir edersiniz ki, Hazine Müsteşarlığı, ihraçlardan elde ettiği paraları Merkez Bankasındaki hesaplarına yatırınca, TCMB’nin brüt döviz rezervleri artış kaydediyor. Aslında, bu bir borç olduğundan, net döviz pozisyonun ise değişmiyor. Öte yandan, altın rezervleri ise, altın fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle yaklaşık 0,4 milyar dolar azalışa 41 milyar dolar seviyesine geldi. Toplam brüt döviz ve altın rezervleri ise 100,2 milyar dolar ile son 4 ayın zirvesine yükseldi.
  • Dün yoğun gündemi ve veri akışını takip ederken, TCMB ve BDDK’nın hamleleri ardından TL’nin göreceli olarak iyimser bir gün geçirdiğini söyleyebiliriz. Arkasında somut bir neden bulamasak da, USDTRY kuru hafifçe gerileyerek 8,65 seviyelerine kadar gelirken, 15 aylık yükseliş trendini aşağı yönlü geçen ve beraberinde 200 günlük ortalamasının da altına inen Borsa İstanbul 100 endeksi, dün günü yara sararak %1,2 yükselişle tamamladı.
  • OPEC+ toplantısından henüz bir mutabakat çıkmadı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin kesintilerin derhal hafifletilmesi ve 2022’nin sonuna kadar uzatılması planını engellemesinin ardından, OPEC+ bakanlar toplantısını petrol üretim politikası hakkında daha fazla görüşme yapmak için Cuma gününe erteledi. Hatırlanacağı üzere, geçen haftalarda, portföyümüze enerji sektörünü ilave etmiştik. Eğer delta varyantı piyasaları paniğe sürüklemezse, 76 dolar seviyesine dayanan ve 32 ayın zirvesine giden Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının yakın bir gelecekte 80 dolar seviyelerine yükselebileceğini öngörüyoruz. Petrolün yukarı yönlü seyri, net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin cari açık ve enflasyonla savaşında ilave bir risk olarak düşünülebilir.
  • Yılın ikinci yarısına oldukça yoğun bir gündemle başladık. Dünya dün imalat sanayi PMI rakamlarını takip etmişti. Bugün ise asıl gündemimiz her ayın ilk cuması olduğu üzere ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak kritik istihdam raporu. Takdir edersiniz ki, ABD’de enflasyon multi yılların zirvesine yükselmişken, FED, politika duruşunu sertleştirmek adına enflasyonu destekleyen faktörlerin kalıcı olması gerektiğini savunurken, covid nedeniyle işsiz Amerikalıların işgücüne geri dönene kadar elinden geleni yapacağını da taahhüt etmişti.
  • Bu minvalde, bugün açıklanacak sağlam bir rapor, “Sevdim Sevdim Bak Ne Hale Geldim” şarkısının fonda duyulmasına neden olabilir. FED gibi enflasyonu ‘görmemiş’ gibi yapan piyasalar, sağlam bir tarım dışı istihdam raporuna sert bir tepki verebilir. Günün ikinci yarısı bu minvalde kritik. Reuters anketine göre, manşet istihdam artışının 700bin kişi olması beklenirken, işsizlik oranının ise hafif yükselişle %5,7 seviyesine gerilemesi; ortalama saatlik gelirlerin ise yıllık %3,7 artması bekleniyor. Geçen aylara ilişkin revizyonlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • ABD borsalarının geceyi hafif de olsa yükselişle tamamlaması ardından, sabah Asya piyasalarında karmaşık bir seyir hakim. Kore ve Şangay borsaları %1,5 düşüşle işlem görürken, diğer bölgelerde yatay bir seyir var. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %1,45-%1,50 bandında sakin seyrini korumaya ve veriyi beklemeye devam ediyor.
  • Zayıf bir istihdam raporu, piyasalarda var olan parti havasının devamı niteliğinde kabul görecek olup, güçlü bir raporu ise, ABD Doları’nın piyasa fiyatı olan DXY’nin 93 seviyesini aşmasına ve ‘çarşının karışmasına’ neden olabilir. Böyle bir gerçekleşme, FED’in ultra gevşek para politikalarından geri adım atma noktasında elini çabuk tutacağı izlenimini kuvvetlendirerek, başta hisse senetleri, kıymetli madenler ve amiral gemi Bitcoin’in değer kaybetmesine neden olabilir. Kuşkusuz, gelişmekte olan ülkeler de bu süreçten olumsuz yönde etkilenecektir.

Piramit Menkul – Dolar Yorumu – 2 Temmuz 2021

Dolar/TL kurunda dünkü işlemlerde 8,6445-8,7242 bandında satıcılı hareket edildi. Gün içi 8,70 desteğinin geçilmesi ile satışlarla karşılaşıldı. Dolar/TL’de kısa vadede 8,60 desteği takip edilebilir. Sonraki önemli destekler olarak 8,50 seviyesi ve 100 günlük AO’sı (8,36) izlenebilir. Orta vadeli yönde takip ettiğimiz MACD indikatörü sıfır seviyesinin altında kararsız hareket etmektedir.

Güçlenmenin temsil ettiği RSI indikatörü ise 54 seviyesinde bulunmaktadır. Dolar/TL’de yukarı yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 8,70-8,80 dirençlerinin geçilmesi gerekmektedir.

A1 Capital – Dolar Yorumu – 2 Temmuz 2021

8.8000 direnci ile 21 günlük üssel ortalamanın geçtiği 8.6300 bölgesi arasında fiyatlamalar sürüyor. Mevcut durumda oluşan sıkışmayı yakından takip etmek gerekmekte.

Özellikle dolar endeksinde (DXY) 92.30 seviyesinin aşılması durumunda TL’de değer kayıpları hız kazanabilir. Böylelikle 8.8000 direncinin aşılması sonucu 8.9100 ve 9.0000 seviyelerini izlemeye başlayacağız. 21 günlük üssel ortalamanın geçtiği 8.6365 ve yatay trend desteği 8.5900 seviyeleri geri çekilmelerde izlenmelidir.

Dirençler: 8.8000 – 8.9100 – 9.0000
Destekler: 8.6365 – 8.5900 – 8.4600

Ahlatçı yatırım – Altın Yorumu – 2 Temmuz 2021

Dolar endeksinin 92 seviyesinde tutunmasıyla birlikte Ons Altın’da aşağı yönlü trendin devam ettiği görülüyor. Dünya’daki ETF’lerde tutulan Ons Altın’ın kademeli olarak azaldığı görülüyor. Diğer değerli metallerde de değer kayıplarının yaşanması dikkat çekiyor.

Bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi oynaklığa neden olabilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1785 ve 1795$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1770 ve 1760$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 2 Temmuz 2021

BİST100 endeksi, güne yükselişle başlarken gün içinde mali sektör paylarına gelen alımların etkisiyle endeks 200 g HO’nun geçtiği 1372 seviyesini görürken, TAVHL, BERA, THYAO, GARAN, TUPRS, SISE ve AKBNK hisseleri endeksin gün içinde yükselişine en çok katkı yapan paylar. Endekste kısa vadede 1360 – 1350 seviyesinin kuvvetli destek seviyesi olmasını beklerken yukarıda ise 1.375 ve 1.390 seviyelerinin direnç oluşturmasını bekleyebiliriz.

TCMB, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranını %20’den %10’a düşürdü. Döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırdı. TCMB’nin zorunlu karşılık oranları düzenlemesinin piyasalar üzerinde önemli bir etki yapmasının beklenmemekle birlikte, Türkiye İmalat PMI Haziran ayında coronavirüs salgını nedeniyle tekrar başlatılan kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte 51.3’e yükselerek tekrar büyümeye işaret etti. Covid – 19’un delta varyantı ve para politikalarının seyri açısından her türlü haber akışlarının gündemin odağında kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise PMI verileri ve ABD işsizlik başvuruları verisi takip edildi. Euro Bölgesi İmalat PMI Haziran ayında, Mayıs ayındaki 63,1 puandan, 63,4 puana yükselerek rekor tazeledi. ABD tarafında ise dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 364.000 gerileyerek beklentilerden iyi geldi. Önceki haftanın başvuru rakamının 415.000 revize edilmesiyle son haftada işsizlik maaşı talebinde bulunan kişi sayısı 51.000 kişi azaldı. 364.000’e gerileyen başvurular, pandemi dönemindeki de en düşük seviye oldu. ISM imalat PMI verisinin de 60,6 seviyesinde gerçekleşti. Piyasalar bugün ABD’de açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisine odaklanacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.