Döviz Kuru Yorumları, Bitcoin, Borsa ve Altın Analizleri – 5.07.2021

0

Yeni haftaya başlarken haftanın ilk işlem gününde ABD’de Kurtuluş Günü nedeniyle piyasaların tatil olduğunu belirtelim. Yani yeni hafta başlıyor ancak tam anlamıyla işlem hacmi normal işlem günlerine kıyasla biraz daha düşük kalabilir.

Dolar kuru güne 8,68 seviyesinden başlıyor. Geçen hafta kapanışında ABD istihdam verileri sonrasında küresel piyasalarda dolar değer kaybeden dolar, Türk Lirası karşısında da değer kaybı yaşamıştı.

Borsalarda da diğer küresel piyasalara ayak uydurmaya çalışan Borsa İstanbul’da haftanın son işlem günlerinde bir alış geldiği görülmüştü. Bu alıcılı seyrin devam edip etmeyeceği dolar kuru fiyatlamaları üzerinde de etkili olabilir.

Bugün Türk Lirası varlıklar için son derece önemli olacak. Her ne kadar vatandaş tarafında çok inandırıcı olmasa da, açıklanacak olan enflasyon verileri piyasalarda pozitif veya negatif bir tablo oluşmasına neden olabilir. Son gelen elektrik ve doğalgaz zamlarının bu enflasyon oranlarına yansıması beklenmiyor. Bu beklentiler eşliğinde nasıl bir enflasyona rakamı ile güne başlayacağımız önem arzediyor olacak.

Bitcoin ve kripto paralarda hafta sonu yaşanan yükseliş yerini ufak çaplı bir düzeltmeye bırakmış ibi. Son bir kaç haftada alışık olduğumuz hafta sonu değer kaybeden kripto para birimleri uzun bir aranın ardından bu hafta sonunu pozitif kapamayı başardı. Ancak haftanın ilk işlem gününde bir geri çekilme söz konusu olduğunu belirtelim.

Altın fiyatlarında geçen hafta yine 1,790 dolar seviyesinin üzerine doğru bir çıkış yaşandı. ABD’de işsizlik ve saatlik kazançların beklentileri karşılamaması, ABD ekonomisinde kısa vadede para politikasının devam ettirebileceği sinyalini verdi. Bu da, ons altın ve borsalar için pozitif olarak algılandı. Yeni haftaya da ons altın 1,790 doların hemen altında başlıyor. 1,800 eşiğinin aşılıp aşılamaması takip ediliyor olacak diyerek geçelim günün öne çıkan işlem stratejileri ve uzmanların beklentilerine..

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 5 Temmuz 2021

  • Bugün, TÜİK Haziran ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Hatırlanacağı üzere, Mayıs ayında, covid önlemleri çerçevesinde alınan tam kapatma nedeniyle veri toplamada yaşanan sorunların gölgesinde enflasyon sağlıklı sonuç üretememiş, bu nedenle de, piyasalar tarafından açıklanan %16,59 yıllık gerçekleşme (veya enflasyonda gerileme) dikkate alınmamıştı.
  • Reuters anketine göre, bugün 10:00’da TÜİK tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyonunun aylık %1,5 artış kaydetmesi, yıllık enflasyonu ise yeniden %17’li seviyelere taşınması bekleniyor. Bizim beklentimiz, %1,5 aylık gerçekleşmenin de üzerinde bir veri ile karşılaşacağımız yönünde.
  • Bir dipnot olarak, resmi enflasyon hedefinin uzun yıllardır %5, yıl sonu için resmi hedefin %12 olduğunu, döviz kurunun sepet bazında ise (1/2 USDTRY + 1/2 EURTRY) yılbaşına göre %15 değer kaybettiğini not edelim. Bunların üzerine, elektriğe yapılan %21, doğalgaza ise %25 zammın da Temmuz ayında faturalara yansıyacağı düşünülürse, bir müddet daha ‘canavarın’ bizlerle olmaya devam edeceğini düşünebiliriz.
  • Hafta sonu, enflasyon ve işsizlik rakamlarıyla ilgili eleştirilerin odağında olan TÜİK’te bir dizi değişiklik yaşandı. İki başkan yardımcısının görevden alındığı, yerlerine ise 3 yeni başkan yardımcısının atandığını görüyoruz. Mevcut iki başkan yardımcısının görev sorumlukları üzerlerinden alınarak, ulusal hesaplar, enflasyon ve işgücü konuları yeni atananlara verildiğini görüyoruz.
  • Hazır içerdeki enflasyondan söz etmişken, her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD’de açıklanan istihdam raporuna da değinelim. Enflasyon ve istihdam ne alaka demeyin. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığı hakkında en önemli ipuçlarını veren bu raporun alt bileşenlerinde, maaş artışları yani enflasyon göstergesi yatıyor.
  • Bu bakış açısıyla, büyük bir heyecanla beklenen Amerikan istihdam raporu, detay seti bakımından karmaşık sonuçlar sergiledi. Haziran ayında tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 700bin artması beklenirken gerçekleşme 850bin oldu. Manşet istihdam artışı FED’in elini güçlendirirken, işsizlik oranının %5,7’ye gerilemesi beklenirken gerçekleşme ise %5,9 oldu. Piyasalar gözlüğünden bakarsak, enflasyon açısından önemli bir gösterge olarak takip edilen ortalama saatlik ücretlerde ise yıllık artış oranı %3,7 olması beklenirken gerçekleşme %3,6 olarak zayıf sonuçlandı.
  • Rapor, görülebileceği üzere, karışık bir tablo sundu. İstihdam tarafından bakılırsa, ABD’de işlerin yolunda gittiği izlenimine kapılınabilinir. Lakin, enflasyon kanadından bakılırsa, göreceli olarak beklentinin tam olarak karşılanamadığı, yani FED’in enflasyon “geçicidir” söylemine sıkı sıkıya sarılmaya devam edeceğini düşündürüyor.
  • İçeride ise, Cuma günü, TCMB’nin yatırımcı konferansı takip edildi. Konferansta TCMB’nin mevcut görüşlerini yinelediğini, “enflasyon üzerinde bir politika faizi” retoriğini savunduğunu görüyoruz. Faiz indirimi için, baz etkisinin de önemli bir rol oynayacağı Ekim ayının beklenti anlamında ön plana çıktığını bir kez daha not etmemiz gerekiyor.
  • ABD’de istihdam raporunun nötr bir etki yaratması sonucu USDTRY kuru haftanın son iş gününü 8,70 seviyesinin etrafında salınarak tamamladı. Borsa cephesinde ise, Koç Grubu’nun hisse alım planının endeks üzerinde etkili olduğunu ve BİST100 endeksinin günü %0,3 yükselişle tamamladığını not edelim.
  • Cuma günü, Reuters haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’de (Kıbrıs’ta) sondaj çalışmalarına devam edileceğini açıkladı. Erdoğan “Doğalgazının sinyalleri geldi; hedef onu bir an önce çıkarmaktır” dedi. Yunanistan ile varılan mutabakat sonrası en yetkili ağızdan gelen bu açıklama dikkat çekici. Sn. Cumhurbaşkanı’nın, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında dev bir kadro ile KKTC’ye geleceğini de not düşelim.
  • Doğalgazdan söz etmişken, Cuma gününe ertelenen OPEC+’dan yine karar çıkmadığı ve toplantının bugüne ertelendiğini görüyoruz. Öncesinde, en aktif Brent cinsi petrol kontratlarının 76 doların üzerinde ve 32 ayın zirvesinde olduğunu görsek de, dünyada delta varyantı endişesinin de her geçen gün büyümeye devam ettiğini not etmekte fayda görüyoruz.
  • ABD istihdam raporu sonrasında, Cuma günü atağa kalkan gümüşün yeniden 26,50 dolar seviyelerine yükseldiğini not edelim. Altının ons fiyatının ise 1,785 dolar seviyelerinde daha yatay bir seyir izlemesi ile altın/gümüş rasyosu 67,25 seviyesine hafif de olsa gümüş lehine geriledi.
  • Piyasaların korku endeksi (namı diğer volatilite endeksi) 15 seviyelerine gerileyerek pandemi öncesi seviyelerde salınıyor. ABD borsası S&P’nin düşüşüne karşı sigorta olarak görülen VIX şimdilik piyasalarda ‘heyecan’ olmadığını söylüyor. Yani parti modu korunuyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de istihdam verisi ardından %1,40-1,45 bandında kalmaya devam ettiğini görüyoruz. İstihdam raporunun piyasaları ‘ısırmaması’ ile doların piyasa kuru olan DXY’de Cuma gününü hafif de olsun gerileme ile geçirerek 92,3 seviyesinden tamamladı.
  • Kripto para piyasasının amiral gemisi olan Bitcoin, kabaca 30bin-40bin dolar arasındaki bant hareketinin içerisinde dalgalanmaya devam etse de, şartların oluştuğu ilk ortamda, yönünü aşağıya çevireceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Bu kapsamda hedef 21bin dolar olmaya devam edecektir.
  • Yeni haftanın ilk iş gününde, Asya piyasalarında karmaşık bir eğilim görüyoruz. Hong Kong borsası %0,5, Japonya borsası ise %0,6 aşağıda işlem görürken, diğer bölgelerde ise hafif de olsa artılar dikkat çekiyor. ABD borsalarının Cuma gününü yükselişle tamamlamasına rağmen, vadeli endekslerde ilk işlemler düşüşe işaret ediyor.
  • Bugün TÜFE rakamlarının yanı sıra Kabine toplantısı önemli arz edebilir. Dünyada ise Almanya ve Euro bölgesinde hizmet PMI rakamları takip edilecektir.

Tacirler Yatırım – Dolar Analizi – 5 Temmuz 2021

Dolar endeksindeki değer kaybına rağmen gelişen ülke para birimlerinde Cuma günü karışık bir seyir olduğu ve Türk lirasının ise dolar karşısında %0,32 oranında değer kaybederek en zayıf performans gösteren gelişen ülke para birimleri arasında yer aldığı gözlemlendi. Bununla birlikte gün içerisinde en yüksek 8,7229 seviyesini gören USDTRY, günü 8,6895 seviyesinden yükselişle tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 385,73 bps, 10 yıllık tahvil faizi ise %17,54 oldu.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 8,6839 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksinin 92,34 seviyesinde hareket ettiği, ABD 10 yıllık tahvil faizinin ise %1,4370 seviyesinde bulunduğu takip ediliyor. Bu sabahki kotasyonlarda gelişmekte olan ülke para birimlerinde karışık bir seyir olduğunu, Türk lirasının ise dolar karşısında yatay bir seyir izlediğini (+%0,07) görmekteyiz.

Teknik göstergelerinin ürettikleri sinyaller doğrultusunda USDTRY paritesinin kısa vadede 8,50 – 8,80 bandında işlem görebileceğine ilişkin beklentimizi koruyoruz. Teknik göstergeler 8,50 seviyesinin güçlü bir destek konumunda olduğuna ve kurun ve seviye altına inmekte zorlanabileceğine işaret ederken, 8,80 seviyesi üzerine çıkılması durumunda ise TL’de satış baskının hız kazanabileceğinin sinyalini veriyor. 8,80 seviyesinin aşılması durumunda 8,85 ve 8,90 seviyeleri izlenecek.

Bugün yurt içinde Haziran enflasyon verileri açıklanacak. Yurt dışında ise Avrupa’dan gelecek olan Haziran ayı Nihai Hizmet & Bileşik PMI Endeksi verileri takip edilecek. Bugün ABD’de resmî tatil nedeniyle piyasalar kapalı olacak.

A1 Capital – Dolar Analizi – 5 Temmuz 2021

8.8000 zirvesi ile 21 günlük üssel ortalamanın geçtiği 8.6400 arasında fiyatlamalar devam ediyor. Bu durumda 8.8000 direncinin kırılması durumunda yükseliş hareketinin sırasıyla 8.9100 – 9.0000 seviyeleri kısa vadede izlenebilir. Geri çekilme adına 8.6400 desteğinin kırılması gerektiği not edelim. Bu sayede 8.5200 ve 8.4500 desteklerini takip etmeye başlayacağız. Bugün açıklanacak TÜFE verileri paritede hareketlilik oluşturabilir.

Dirençler: 8.8000 – 8.9100 – 9.0000
Destekler: 8.6400 – 8.5200 – 8.4500

İntegral Yatırım – Altın Yorumu – 5 Temmuz 2021

Ons altın beklenenin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası sınırlı güçlendi. ABD’de istihdam piyasasına yönelik güçlü sinyaller alaya devam ediyoruz. Ancak Cuma günü gelen veride işsizlik oranını beklenin üzerinde gelmesi ons altındaki yukarı eğilimi desteklemiş olabilir.

Dolar endeksi yükseldiği 92.70 seviyesinden geriledi. Bu ons altının nefes almasına zemin hazırladı. Ancak yükseliş eğilimini net olarak sürdürmesi açısından kritik direnç seviyesini henüz aşmış değil. Dolayısıyla bu hafta ABD verilerine dikkat etmeye devam edeceğiz. Haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz Çarşamba günü açıklanacak (TSİ 21:00) FOMC toplantı tutanakları olacak.

Teknik Analiz: Ons altın 22 haftalık ortalaması olan 1890 seviyesinin üzerine yerleşmekte zorlandı. Ons altında bu seviyenin üzerine yerleşen bir eğilim olması halinde yükseliş potansiyeli 1800 / 1850 bandına doğru güçlenebilir. Buna karşın 1790 seviyesinin güçlü direnç olarak çalışması halinde oluşabilecek kar realizasyonlarında yakın destek olarak 1765 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. 190 seviyesi üzerine yerleşmedikçe yeni alım pozisyonları riskli olabilir.

Dirençler: 1790 / 1813 / 1826
Destekler: 1765 / 1755 / 1726

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.