Günlük Forex Bülteni, Borsa Analizleri, Dolar Yorumları – 13.08.2021

0

Dolar kurunda dün TCMB faiz kararı sonrasında gerileme yaşandı.  Faiz oranları beklentilere paralel olarak sabit kaldı. %19 seviyesinde devam eden faiz oranı ile birlikte sıkı duruş vurgusu devam ettirildi.  Enflasyonun üzerinde faiz politikasının sürdürüleceği belirtildi. Bu durum dolar kurunda gerilemeye neden oldu. Yeni güne dolar/TL paritesi 8,57 seviyesinden başlıyor.

Kripto para piyasalarında dün bir geri çekilme yaşansa da sabah saatlerinden itibaren yeniden yükselişler görülüyor. Bitcoin ve altcoinlerin güne primli başladığı söylenebilir. Aşağıda 42,500 seviyesi yukarıda ise 47,500 seviyesi takip edilebilir.

Borsa tarafında dün güzel bir yükseliş yaşandı. Erdoğan’ın faiz oranları ile ilgili konuşmaması, TCMB’nin faiz kararında değişikliğe gitmemesi ve aynı tondan konuşmaya devam etmesi piyasalarda pozitif karşılandı. Yurtdışı piyasalarda yaşanan olumlu havanın da devam etmesi borsada %32’nin üzerinde bir yükselişi beraberinde getirdi. ABD ve Avrupa vadelilere bakıldığında bugün yatay bir görünüm mevcut. BIST tarafında da yatay hafif yukarı yönlü bir hareketle güne başlanabilir.

Ons altın tarafında yukarı yönlü seyir sürerken gram altında yön aşağı yönlü. Dolar kurunda yaşanans atışlar sonrası gram altın 480 liranın altını gördü. Ons altın ise 1,755 dolar üzerinde fiyatlanmayı sürdürüyor. Bugün haftanın son işlem günü olduğu için sert hareketler yaşanma ihtimali olabilir. Detaylara uzmanların analizleri eşliğinde bakalım.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 13.08.2021

  • Dün erken saatlerde bültenimizi kaleme aldıktan hemen sonra, önemli bir haber ile güne başladık. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Çin ve Katar’dan sonra Güney Kore ile 2 milyar dolar tutarında swap anlaşması imzaladı. TCMB’nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile de 15 milyar dolar tutarında swap anlaşması bulunuyor. Güney Kore ile birlikte bankanın sağladığı swap anlaşması 23 milyar dolara ulaşmış oldu.
  • Yapılan anlaşmaya göre, Güney Kore MB’nin TCMB’deki hesaplarında TRY; TCMB’nin Güney Kore MB’deki hesaplarında ise KRW blokeli kalacak. İki ülke arasında herhangi bir ticaret durumunda (ABD Doları bağımlılığı azaltmak) ödemelerin bu hesaplar üzerinden yapılacağını düşünülüyor. Anlaşma, bugünden itibaren üç yıl için geçerli olacak ve her iki ülkenin anlaşması halinde uzatılabilecek.
  • TCMB’nin brüt döviz rezervlerinde yaklaşık 2 milyar dolarlık bir artış yaşanacak olsa da net rakam değişmeyecektir. Dün sabah bültenimizi kalem aldıktan sonra açıklanan bu karar, bir nebze de olsun Türk mali piyasaları üzerinde var olan olumsuz havayı törpüledi.
  • Dün sabah saatlerinde gelen swap haberi ardından TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı sanayi üretimi verilerini takip ettik. Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre %23,9’luk oldukça yüksek sayılacak bir büyüme oranı kaydedildi. Lakin, geçen yılın Haziran ayında pandemi koşullarının etkili olduğu düşünülürse, yıllık karşılaştırma aldatıcı olabilir. Geçen aya göre bakarsak, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre yine %2,3’lük bir büyüme dikkat çekiyor. Sanayide çarklar dönmeye başlasa da, üçüncü çeyrekte baz etkisi ile ivme kaybetmesini bekliyoruz.
  • Dün sahneye çıkan TCMB, olağan Temmuz ayı PPK toplantısında, tahminlerimize paralel 1 hafta vadeli repo faizi olan ana faizini (politika faizi) %19 seviyesinde sabit tuttu. Bir başka bakış açısıyla, Başkan Kavcıoğlu başkanlığında TCMB PPK, 5 aydır faizi değiştirmedi!
  • Toplantı ardından yayınlanan politika metninde, geçen ayın metninden farklı olarak, gıda fiyatlarının üzerinde, küresel anlamda etkili olan olumsuz koşulların yarattığı etkilere vurgu yapılırken, dış talepteki olumlu tabloya da dikkat çekilip yılın geri kalan kısmında cari işlemler dengesinin fazla vereceği, bunun da fiyat istikrarı için olumlu bir adım olacağının altı çizilmiş.
  • Aslında, TCMB, Temmuz’da enflasyonun yüksek gelmesinin gıda fiyatlarına bağlarken, önümüzdeki aylarda ise cari dengenin artı vereceğini ve döviz girişinin yaşanacağına vurgu yaparak bir sonraki politika hamlesini ise indirim yönünde olacağına işaret etti.
  • Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, Kavcıoğlu’nun faize Eylül ayından da dokunmayacağı, ama dünyada işler tersine gitmezse, baz etkisi ile Ekim ayı ile birlikte fiyatların artış hızının yavaşlaması ile ölçülü faiz indirimlerine başlanacağını düşünüyoruz. Dünyada hava şayet bozmasa, TL’de değerlenme anlamında bir pencerenin yeniden açılacağı ihtimali de kısa bir süre için olsun göz ardı edilmemelidir. Hatırlanacağı üzere, USDTRY kurundan 8,64 seviyesinin üzerinde gecelik kapanışı olması durumunda, tonumuzu değiştireceğimizi peşinen belirtlmiştik.
  • Karar ardından, USDTRY kuru, sabah da swap anlaşmasının rüzgarını arkasına alarak 8,53 seviyesine kadar gerilerken, BİST100 endeksi de, bir önceki gece Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz hadleri ve ekonomi hakkında konuşma yapma ihtimalini fiyatlayarak kaydettiği düşüşleri tamamen geri alarak günü %2,4 (bankacılık endeksi %2,85) artıda tamamladı.
  • Dün PPK kararı ardından, TCMB, her hafta Perşembe günü olduğu üzere para ve banka, ve menkul kıymet istatistiklerini yayımladı. Parite/fiyat etkisinden arındırılmış rakamlara göre gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) bir önceki haftaya göre 0,7 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 1 milyar dolar artış kaydetti. Son haftalarda DTH kanalında artış yeniden dikkatimizi çekiyor.
  • Öte yandan, TL’ye olan yabancı ilgisini gösteren menkul kıymet istatistikleri raporuna göre, yurtdışı yerleşikler 168 milyon dolar hisse senedi, 114 milyon dolar ise tahvil aldıklarını görüyoruz. Bunu olumlu bir gelişme olarak okuyoruz.
  • TCMB’nin brüt döviz rezervleri döviz tahvil ihraçları ile 68 milyar dolar seviyesine dayanırken, altın rezervleri ise, altın fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle kısmen gerileyerek 41,3 milyar dolar oldu. Bu sonuçlarla, toplam rezervler (brüt döviz + altın) 110 milyar dolar ile son zamanları zirvesine yükseldi.
  • Dünü halen daha bitiremedik! Dün, içerideki gelişmelerin bitmesi ardından, bu sefer de ABD’de günün ikinci yarısında açıklanan üretici enflasyonunu takip ettik. TÜFE’nin beklentilere paralel açıklanması ve enflasyon riskini bir günlüğüne de olsa unutmamız ardından, manşet ÜFE Temmuz’da %7,3 olan beklentinin aksine %7,8 artış kaydederken, çekirdek rakamlar da beklentiyi (%5,6) oldukça aşarak %6,2 düzeyinde gerçekleşti.
  • Güçlü üretici enflasyon verisi ardından, takdir edeceğiniz üzere, hava bir miktar da olsun küresel anlamda bozdu. USDTRY kuru 8,53 seviyesini test etmesi sonrası günü 8,56 seviyelerinden tamamlarken, ABD borsaları, geceyi ılımlı da olsa küçük yükselişler ile tamamlamayı başardı.
  • Yeni gün başlangıcında ise havanın yeniden bulutlandığına şahit oluyoruz. ABD borsalarının rekor seviyelerde olmasına adet bu sabah omuz silken Asya borsalarında, gösterge endeks Nikkei yatay seyrederken, Kore ve Tayvan borsaları ise sırası ile %1,6 ve %1,2 düşüş kaydetti.
  • IEA (Uluslararası Enerji Ajansı) dünya çapında artan COVID-19 vakalarının hükümetleri hareket kısıtlamalarını yeniden canlandırmaya zorlamasıyla ham petrol ve ürünlerine yönelik talep büyümesinin keskin bir şekilde yavaşladığı konusunda uyarmasının ardından petrol fiyatları Cuma günü ikinci günde de düştü.
  • Haftanın son iş gününde, dolar endeksi (DXY), yüksek gelen üretici enflasyonu ardından dört ayın en yüksek seviyelerinde (kabaca 93 civarında) tutunmaya devam ettiğini görüyoruz. Benzer bir şekilde, EUR, dolar karşısında dört ayın en düşük seviyesi olan 1,17’nin diplerinden uzak durmaya çalışıyor.
  • Güçlü gelen istihdam ve enflasyon verileri sonrası FED başkanlarından gelen şahin açıklamalar peş peşe devam ederken, yıl sonuna kadar kulaklardan fışkıran likiditenin de azaltılmaya başlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu bağlamda, gözler Ağustos sonu küresel merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısına çevrilmiş durumda. Bakalım Başkan Powell, Bernanke’ye özenecek mi?
  • Bu arada, dünkü güçlü enflasyon verisi ardından, hafta içinde 1,685 dolar seviyesine kadar gerileyen altının, haftayı 1,760 dolar seviyelerinden tamamlamaya çalıştığını görüyoruz. Mayıs 2019’dan bu yana devam eden yükseliş trendinin korunması adına, haftalık ve aylık anlamda 1,760 dolar seviyesinden kapanışı oldukça önemsiyoruz. Gümüş cephesinde ise, benzer bir şekilde defans hatta 22,50 dolar seviyesinden geçtiğini bir kez daha hatırlayalım.
  • Reuters haberlerinde, son dakika gözümüze çarpan önemli bir haber ile bültenimiz tamamlayalım. Taliban, Afganistan’ın üçüncü büyük kentini de ele geçirirken, ABD ve İngiltere elçilikte çalışan vatandaşlarını acilen tahliye etme kararı aldı.

Ikon Menkul – Dolar Yorumu – 13.08.2021

USDTRY paritesi dün TCMB faiz kararı sonrası gelişen satışlarla 8.5200 seviyesine kadar gerileme kaydetti. Teknik açıdan bakıldığında,

4 saatlik grafikte takip ettiğimiz 100 birimlik üssel hareketli ortalaması da olan 8.5545 destek bölgesinde denge bulan paritede düşüş eğiliminin sürmesi halinde 8.29-8.68 yükselen hareketin %38.2 fibonacci bandı olan 8.5300 ve %50.0 fibonacci bölgesi olan 8.4900 bandı sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yukarıda ise 8.6000 ve 8.6285 seviyeleri direnç oluşturabilir.

Destekler: 8.5545-8.5300-8.4900
Dirençler: 8.6000-8.6285-8.6800

A1 Capital – Dolar Yorumu – 13.08.2021

8.54 desteğini geri çekilmenin devamı adına kısa vadede önemli görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlandığı sürece yukarı yönde atakların oluşma ihtimali canlı kalacaktır Yalnız 8.54 desteği aşağı yönde geçilebilirse geri çekilmenin ilk olarak 8.48 ve ardından 8.35 ve 8.28 seviyelerine doğru sürme ihtimali belirecektir.

8.54 üzerinde ise 8.63 ve 8.68 dirençleri izlenecek ilk seviyeler konumunda bulunuyor. Özellikle 8.68 direncinin aşılması ile 8.73 ve 8.80 seviyelerinin potaya girebileceğini not edelim.

Dirençler: 8.6300 – 8.6800 – 8.7300
Destekler: 8.5400 – 8.4800 – 8.3500

Ikon Menkul – Altın Yorumu – 13.08.2021

Ons Altında 1680 bölgesinden gelişen tepki alımları 1760 direnç bandı ile sınırlı kalmaya devam ediyor. Ons Altın dün bu direnç bölgesini hemen altında hafif alıcılı seyretti. Ons Altın bu bölge üstüne yükselmesi halinde 1795 ve 1834 seviyeleri sonraki direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1720 ve 1680 seviyeleri ilk destek bölgeleri olarak takibimizde kalamaya devam ediyor.

Destekler: 1720-1680-1630
Dirençler: 1760-1795-1834

İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 13.08.2021

ABD TÜFE verisinin %5,4 olarak açıklanması ardından TÜFE, Temmuz ayında çok belirgin olmasa da yavaşlama gösterdi ve Fed’in ön gördüğü yavaşlama için ilk adım atılmış oldu. Bu kapsamda ABD piyasalarında pozitif seyir hakimdi.

Geçtiğimiz işlem gününe ise yurtiçi piyasalar pozitif başladı. Özellikle seans açılışından önce TCMB’nin Güney Kore Merkez Bankası ile 3 yıllık 17,5 milyar TL’lik Swap Anlaşması imzalaması sonrasında ve kurdaki geri çekilmenin de hızlanmasıyla BİST100 endeksi güne pozitif başladı. Açılışın ardından yurtiçi piyasalarda gözler TCMB faiz kararına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için Ağustos ayı sinyallerini vermesi sonrası Çarşamba günü endekste yaşanan kayıplar Perşembe günü TCMB kararı sonrasında toparlandı.

TCMB, politika faizinde beklentiler dahilinde değişikliğe gitmeyerek %19,00’da sabit bıraktı. Karar metninde ‘sıkı duruş ve orta vadede %5 enflasyon’ vurgusu tekrar etti. Metne ”Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.” ve ”Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.” cümleleri eklendi.

Açıklanan faiz kararı ardından endekste alımlar hızlanırken, Dolar / TL 8,60’tan 8,50’ye geriledi. BİST100 endeksi pozitif başladığı işlem gününü pozitif tamamladı.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre yabancı yatırımcılar geçen hafta net 168 milyon dolar hisse, 113,8 milyon dolar DİBS aldı. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 588 milyon dolar artarak 232,2 milyar dolara yükseldi.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları verileri açıklandı. Verilere göre işsizlik başvuruları üç hafta üst üste düştü. İşsizlik maaşı başvuruları 7 Ağustos’ta sona eren haftada 12.000 düşerek 375.000’e geriledi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.