Bu Yazıda Bulabilecekleriniz
Kara Para Nedir ?
Kara para nedir ? Kazancın nereden geldiği belli olmayan yasadışı yollarla elde edilen parasal kazançlardır. Kara para ismi İngilizce dilinden hayatımıza giren ‘’ Dirty Money ‘’ yani kirli para veya kara para isminden gelmektedir.
Kara para konusunda bir hikaye anlatıldığında veya bir filmde bir sahne izlendiğinde her zaman bir çamaşır makinesi efsanesi görülmektedir. Özellikle bunun ortaya çıkması Dünya’ca ünlü mafya babası olan Al capone’dan gelmektedir. Ünlü mafya babası yasadışı yollarla elde ettiği tüm kara paraları yasal bir yoldan kazanılmış imajını vermek için çamaşırhaneler açtığı bilinmektedir.
Kara para nedir sorusu bazen gri para ismi verilen kazançlarla da karıştırılıyor. Gri paralar yasal bir yoldan kazanılmasına rağmen kayıt dışı olduğu için gri para ismiyle anılmaktadır. Biri yasadışı yollarla kazanılırken, diğeri yasal olmasına rağmen kaydı olmadığı için gri ismi verilmektedir. Aslında her ikisinin de cezai yaptırımının yüksek olduğu bilinmektedir.
Dünya’da tüm ülkelerde suç örgütleri, ünlü büyük kuruluşlar ve hatta ünlülerin bile kara parası olduğu biliniyor. Özellikle kara para deyince aklımıza ünlü mafyalar ve suç örgütleri gelse de hiç aklınıza gelmeyecek ünlü şahıslar bile bu işinde olabilmektedir. Bu yüzden kara para yasadışı yoldan herhangi bir işleyişle kazanılmaktadır.
En çok kara paranın kazanıldığı iş kollarında uyuşturucu, kumar, kaçakçılık vb. yasadışı yollar gelmektedir. Bunları yapan şahıslar çalışmayla elde edemeyeceği kazançlara sahip olduğundan paraları yasal bir konumda göstermeyi isterler. Çünkü kara paralar devletin bazı organları tarafından denetlenmektedir. Bir şahıs büyük bir miktar paranın nereden geldiğini ispatlayamıyorsa, paraya el koyulmaktadır. Aynı zamanda paranın sahibine ciddi bir ceza verildiği görülmektedir.
Kara Paralar Nasıl Aklanır ?
Kara para Nedir ? Neden Aklanıyor ? Sorularına verilebilecek en kolay cevap şudur. Yasadışı yollarla elde edilen büyük kazançları mali dolaşım sistemine sokulması için yasal yoldan kazanılmış gibi gösterilmesidir. Diğer türlü yasallığı şaibeli olan paraların bir değeri olmayacağından o paralarla belirli işlemlerin yapılması riskli olmaktadır.
Günlük bir kullanımda kara para kolayca kullanılmaktadır. Fakat bu kara paranın yalnızca küçücük bir kısmını oluşturur. Bu nedenle kara paraya sahip olan kişiler daha büyük işlemlerde parayı kullanmayı istediğinden parayı aklaması gerekmektedir. Buda çeşitli yöntemlerle kara paranın aklanmasını içermektedir. Kara para hangi yöntemlerle aklanıyor bakalım.
- Karapara fonlarının ülkenin dışına kaçırılması
- lSmurfing ( Şirinler ) Yöntemi
- Off shore ismi verilen hesaplarla
- Structuring ( Parçalama) yöntemi
- Hayali şirketler, paravan şirketler vb. gerçek olmayan şirketlerle
- Döviz Büroları üzerinden transfer yapılması
- Yasal kumarhanelerde oyunlara katılımla yasadışı paranın yasal yoldan kazanıldığı imajı verilmesi
- Göstermelik bir şekilde nakit parayla iş yapan şirketler veya kurumların işletilmesi
- İhracat yapıyor gibi sahte faturalar düzenlenmesi
Kara para aklama yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemleri oluşturmaktadır. Fakat bunların yanında onlarca yöntemin kullandığı bilinmektedir. Bunun yanında resmi kuruluşların bile bilmediği kara para aklama yöntemleri suç şebekeleri tarafından kullanılmaktadır.
Kara Paraya Karşı Hangi Önlemler Alınabilir ?
Kara paranın aklanmasıyla ilgili bu girimleri engellemeyi amaçlayan onlarca kuruluş bulunmaktadır. Uluslararası hizmet veren bu kuruluşlar büyük çalışan sayısıyla bu tarz kara para aklama girişimlerini araştırdıklarıyla bilinmektedir. Şuana kadar büyük bir ölçüde trilyonlarca dolar seviyesinde kara paranın aklanması sırasında yakalamalarıyla bilinirler.
Fakat kara paraların aklanmasına hangi önemlerin alındığını açıklamıyorlar. Bu konvansiyonlar işleri gizlilikle yürüttüğünden, önemli bütün yöntemler yine bu kuruluşlar tarafından bilinmektedir. Kara para konusunda genellikle suç işlenmeden veya kara paranın aklanmaya çalışılmaya başlamasından önce haberdar olmaları zor olmaktadır.
Dolaşıma sokulmaya çalışılan para aklanmaya çalışılması sonrasında bazı kurumların riskine takılması gerekmektedir. Türkiye’de Masak tarafından denetlenen her ülkede farklı kurumların olduğu bilinmektedir. Eğer transferler paranın nereden geldiği bilinmiyorsa, veya kirli bir yoldan geldiği düşünülüyorsa kurum tarafından el konulmaktadır.
- Birleşmiş Millet
- Avrupa Konseyi
- Viyana Konvansiyonu
- Palermo Konvansiyonu
- lEgmont Grubu
Kara parayla mücadele konusunda aktif bir rol oynadıkları bilinmektedir. Bunun yanında ülkelerin gizli kara para araştırması yapan kurumları bulunmaktadır.