Piyasa Değeri Nedir? PD/DD Değerine Göre Ucuz Hisse Bulmak

0

PD/DD Nedir ? Mini kısaltmanın açılımı piyasa değerinin defter değerine göre oranını göstermektedir. Bilançolar incelenirken sıklıkla bakılan kontrol edilen PD/DD oranıdır. Hatta kontrol edilen hissenin piyasa değerini ve o andaki muhasebe değerini karşılaştırmaktadır. Özellikle bu hesaplamalar yapılırken defter değerinin bilinmesi gerekir.

PD/DD Ne Demek ? Neden Önemli?

Şirketlerin varlıkları ve borçları arasındaki farkı yalnızca defter değeri göstermektedir. Aslına defter değerlerine şirketin net değeri denilmektedir. Özellikle geldiğimiz noktada bir şirket üzerinde yalnızca bu bilgilere bakılmasıyla önemli bir bilgi alınmaktadır. Söz konusu şirket pahalı veya ucuz vb. kararları bu kalemlere bakılmasıyla anlaşılmaktadır.

Fakat hesaplama elbette tek başına yüzde yüz güvenli bir veri analizi sunmaz. Bunu yaparken bir yandan sektörel pd/dd oranlarına bakılması gerekmektedir. Çünkü şirketler bazen düşük pd/dd seviyeleriyle piyasada işlem görmektedir. Bunun yanında diğer tüm yöntemler içerisinde en güvenli metotların başında gösterilmektedir. Yatırımcılar defter değerleriyle pd/dd oranlarına çok fazla dikkat ederler.

PD/DD Nasıl Hesaplanır ?

PD/DD hesaplaması yaparken bunu yalnızca 2 şekilde yapılması mümkündür. Bunlardan biri hisse senedi üzerine düşen değerle veya işletmenin piyasa kapitalizasyonu olarak bilinmektedir. Değişen bir şey olmaz her iki yöntem üzerindeki hesaplama aynı sonucu vermektedir. Özellikle hesaplama yapılırken bazı formüllerin kullanılması gerekiyor.

PD/DD – Hisse senedi fiyatı ( / ) Hisse başına öz kaynak değeri

Hesaplamayı yaparken hisse senedi başına verilen öz kaynak değerinin total hisse senedi sayısına bölünmesiyle ortaya çıkmaktadır. Burada elde edilen rakamın ödenen sermayeye eşit olacağı bilinmektedir.

PD/DD Oranına Göre Ucuz Hisse Bulma

Özellikle hisse alımı yaparken herkesin bildiği bir gerçek var ki öz sermayesi eksiyi gösteren şirketlerin hisselerinin alınması çok riskli olmaktadır. Bu hisselerin bekletilmesi ve uzun süre tutulması riski artırmaktadır. Çünkü bu şirketler her an ve her saniye iflas etme ihtimalleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle bu şirketlerin verileri incelendiğinde PD/DD oranları verileri anlamlı görünmez. Listelerde negatif bazda PD/DD oranları boşlukla gösterilmektedir.

F/K oranı negatif pozisyonda olan şirketler zararda olan şirketleri gösterir. Özellikle öz sermayesi negatif olan şirketler aynı zamanda pd/dd oranları anlamlı olmayacaktır. Peki bu oranları ne neden gösteriyorlar ? Zaten Pd/dd oranının gösterilmesindeki ana neden bunu fark etmeniz olduğundan orada yer almaktadır.

Değeri ucuz olan hisseleri her an her yerde bulabilme fırsatınız olacaktır. Özellikle bu bilgiler doğrultusunda yatırım yapılması sonrasında kayıp yaşamanızın önüne geçecektir. Bu yüzden hisse senedi alırken bu değerlere ve bu değerlerin size gösterdiği yolu kullanmanız gerekir. Aksi taktirde yatırımlarınız riske gireceğinden, ciddi kayıplar yaşanmasının önü açılmış olacaktır.

Ucuz hisse senedi arayışı içerisinde komisyon oranlarını da göz ardı etmemek gerekir. Bu nedenle hisse senedi komisyon oranları ile ilgili de ayrıntılı bilgilere borsa komisyon oranları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Borsada hisse alırken ucuz hisselere yönelmek istiyorsanız, beta analizi verilerine bakılmalıdır. Özellikle beta analizi sayesinde hızlı ve yavaş tüm hisseler fark edilmektedir. Hatta piyasaların oynaklık derecesi artış gösterirse bu volatilite adının sık duyulmasına sebep olur. Burada volatilite değeri hisse senetlerinin piyasada oynaklığını göstermektedir. Hisselerin oynaklığı gün içerisinde farklılık gösterebilir. Bir gün yüksek görünen diğer gün az olabilir. İşte bu tüm hisse hareketlerini detaylı bir şekilde bize ileten beta olmaktadır.

Beta Analizi Nedir ? Borsada ucuz hisse sahibi olmak isteyenlerin öncelikle en sık kullandığı analiz yöntemidir. Beta değeriyle günlük istenilen tüm getiri hesapları rahatlıkla yapılmaktadır. Buna oranla endekse göre hesaplanan tüm veri risk göstergesi amacıyla kullanılabilir. Burada dikkat edilen beta 1 ismi verilen endeks yakınsa aynı şekilde istikrarını sürdürür. Beta 1 ‘den büyük olduğu görülüyorsa işte orada hızlı bir şekilde düşer veya yükselir. Özellikle beta katsayısı hissenin endekse karşı duyarlılığını göstermektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.