Piyasa Analizleri, Güncel Dolar-Altın-Bitcoin Yorumları | 18.08:2021

0

Dolar kuru güne yükselişle başlıyor. Kur tarafında 8,45 seviyesi aşıldı ve yukarı yönlü hareket devam ediyor. Dün yaşanan sert geri çekilmenin ardından toparlanan kur tarafında bugünün en önemli gündem maddesi Cumhurbaşkanı Özel Yayını olacak. Erdoğan’ın TV’de canlı yayında yapacağı açıklamalar piyasalarda merak diliyor olacak. Özellikle ekonomiye, faiz oranları ve enflasyona dair yapılacak açıklamalar kur tarafına hareketlilik getirebilir. Bu nedenle yatırımcıların dikkatli hareket etmeleri ve akşamki yayını takip etmeleri tavsiye ediliyor.

Altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir açılış gerçekleşti. Ons altın 1,790 dolar üzerini zorlamakta. Bugün ABD’de FOMC toplantı tutanakları açıklanıyor. Bu tutanaklar eşliğinde dolar endeksinde hareketlenme yaşanabilir ki bu hareketlenmenin de ons altın tarafına direkt etki etmesi beklenebilir. Dolayısı ile toplantı tutanaklarını takip etmekte fayda olacaktır.

Bitcoin ve kripto paralar konusunda bazen olumlu bazense olumsuz haber akışları gelmeye devam ediyor. Dün ise oldukça olumsuz bir haber akışı vardı ki o da Fed üyesi Kashkari’den geldi. Bitcoinin yasal bir temeli olmadığını belirten Kashkari kripto paraların %95’inin dolandırıcılık ve uydurma şeyler olduğunu belirtti. Bu açıklamalar ardından btcusd ve altcoinlerde bir miktar geri çekilme yaşandı.

Borsa tarafına bakıldığında yatay bir fiyatlama ile açıldığı söylenebilir. Akşamki Erdoğan’ın açıklamaları BIST içinde büyük önem taşıyor olacak. Burada yapılacak açıklamalarla beraber kur tarafında yaşanacak fiyatlamaların BIST tarafına da  yansıması bekleniyor diyerek geçelim günün öne çıkan yatırım kurumlarının analiz ve beklentilerine..

İktisatbank – Güncel Piyasa Haberleri – 18.08.2021

  • Taliban, tam kontrolü ele geçirmesi ve Kabil’in düşmesinden sonra ilk resmi haber brifinglerini dün düzenledi. Yaptığı açıklamada, diğer ülkelerle barışçıl ilişkiler kurmak istediklerini (ABD için tehdit oluşturmayacaklarını) ve İslam hukuku çerçevesinde kadınların haklarına saygı göstereceklerini söyledi.
  • Reuters / Ipsos anketine göre, ABD Başkanı Biden’ın %53 olan onay notu, %7 düşerek görev aldığı sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bunun da arkasında, ABD destekli Afgan hükümetinin hafta sonu binlerce sivilin ve Afgan askeri müttefiklerinin güvenlikleri için kaçmasına neden olan kargaşanın yattığını görüyoruz. Süreç, ABD vergi mükelleflerine 1 trilyon dolara mal olurken, kaybedilen binlerce Amerikan hayatının da, Biden’a fatura edildiğini görüyoruz.
  • İçeride ise, TCMB’nin 5 aydır faiz oranlarını sabit tutması ve enflasyonun Ekim’den önce (baz etkisi) ile gerilemeyeceği beklentisi, bunun da 2 ay daha faiz hadlerinin TL’ye koruma kalkanı olacağı anlamına geldiği düşünülürse, TL ve TL cinsi varlıkların yurtdışında esen iyimserliğe temkinli bir şekilde eşlik etmeye devam edeceğini düşündürüyor.
  • Geride bıraktığımız hafta, USDTRY kuru açısından, okurlarımız, 8,64 seviyesinin üzerinde gecelik / haftalık bir kapanış görmeden yukarı yönlü seyre ihtimal vermediğimizi hatırlayacaklardır. Bu minvalde, bayram tatili sonrası 8,2950 seviyesin gören, akabinde TCMB üzerinde başlayan faiz indirim baskısı ile 8,68 seviyesine dayanan kur, öngörümüze paralel yüksek seviyelerde kalıcı olamayarak dün 8,40 seviyesinin de altına sarktı.
  • Borsa İstanbul cephesinde son bir aydır yaşanan yükselişin %9 seviyesine ulaştığını not ermek gerekiyor. Borsa cephesinde kaydedilen olumlu hava, dün küresel çapta risk iştahının düşmesine rağmen bankacılık hisselerinin yardımı ile devam ederken, endeks günü %0,4 oranında artışla tamamladı.
  • Küresel mali piyasalar ise dün günün büyük bir kısmını sakin bir şekilde tamamladı. Günün ikinci yarısında, ABD’de açıklanacak perakende satışlar ile akşam saatlerinde FED Başkanı Powell’in konuşması takip edildi. Powell’in öğrencilerle bir araya geldiği dünkü günden, para politikası ve genel ekonomi ile ilgili görüş beyan etmekten biraz uzak durduğunu gördük. Covid’in bir süre daha hayatı etkileyeceğini söyleyen Powell, pandemi öncesi ekonomi ortamına henüz dönemediklerinin altını çizerken, konuşması herhangi bir piyasa yansıması yaratmadı.
  • Bu bağlamda, her yıl ABD’nin Jackson Hole kasabasında düzenlenen ve küresel merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantıyı haftaya takip edeceğiz. Vakti zamanında, FED’in efsane başkanı Bernanke, parasal genişleme ‘müjdesi’ vererek, Jackson Hole toplantılarını, önemli açıklamaların yapıldığı bir yer haline getirmişti.
  • Küresel anlamda artan vaka sayılarının, Afganistan’da yaşanan kaos ve belki de ABD’den son dönemlerde gelen karmaşık verilerin piyasaların üzerinde baskı kurmaya devam ettiğinine dün de şahit olduk.
  • Azalan risk iştahı ile ABD doları dün küresel bazda değer kazandı. DXY yeniden kritik bir eşik olan 93 seviyesinin üzerine yükselirken, geceyi, 3 büyük ABD hisse senedi endeksi %0,8 düşüşle tamamladı. Bunu daha fazla kar satışları olarak okumak istiyoruz. TCMB toplantısından sonra hızla 8,40 seviyesinin altına gerileyen USDTRY kuru, dün risk iştahını azalması ile saman alevi tarzı 8,45 seviyesine doğru gün sonu ilerlese de, bu eğilimin de kalıcı olmayacağını düşünüyoruz.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarının son günlerin kasvetli havasını üzerinden atarak günü %1’e varan ve genele yayılan yükselişlerle tamamlamaya çalıştığını görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası, otomobil ihracatlarının desteği ile, Temmuz ayında üst üste beşinci kez çift haneli büyüme kaydetti. Pasifiğin diğer ucunda da, vadeli işlemlerde, ABD borsalarında hafif de olsa artılar göze çarpıyor.
  • Bugün TSİ21:00’de FED’in son faiz toplantısının tutanakları yayınlanacak. Gün içerisinde ise, İngiltere’de ve Euro bölgesinde enflasyon verilerini takip edeceğiz. Günün ikinci yarısında ise ABD yeni konut satışları ile inşaat ruhsatlarını makro takvimi süslüyor.
  • Hazır inşaattan söz etmişken, gevşek likidite koşulları (bol para ve yok denecek kadar düşük faiz oranları) ve elbette artan inşaat maliyetleri (hammadde fiyatları) tüm dünyada konut fiyatlarını yukarıya itmeye devam ediyor. Türkiye’de de dün açıklanan veriye göre, Haziran’da konut fiyatlar aylık %2,7 oranından artış kaydetti (reel bazda yıllık %9,9 oranında artış).
  • Bu gece TSİ21:00’de Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayına çıkacak. Takdir edersiniz ki, faiz enflasyon konusunda ekonomi çevrelerince kabul görmeyen tezi nedeniyle faiz oranları ile ilgili yapabileceği bir açıklama, TL üzerinde yeniden bir miktar da olsa tedirginliğe neden olabilir. Büyük resimde, bir müddet daha, TL tarafından iyimser tonumuzu koruyacağız. Bankacılık endeksi ise borsa cephesinde ilgimizi çekiyor.
  • Altın ve gümüş tarafında yeni bir gelişme göremedik. Geçen hafta yaşanan flash-crash (ani çöküş) ardından toparlanma gayretleri devam ederken,  opsiyon piyasalarında kıymetli madenler üzerine yazılmış put (satım) opsiyonlarının çoğunlukta olduğunu görüyoruz.
  • Artan delta varyantına bağlı vakalar nedeniyle kafalar pek net değil. Daha basit olması bağlamında, kaptan suyun derinliğini bulanık olması nedeniyle göremiyor. Ölçemezsen bilemezsin, bilemezsen de yönetemezsin. Şu anda içinde olduğumuz durum da tam olarak bu!
  • Haftalar önce 78 dolara dayanan Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı dün 70 doların altına sarktı. Mesela bu sabah, Yeni Zelanda merkez bankası, artan vakalar nedeniyle faiz oranlarını artırmayı ertelediğini görüyoruz. Bir müddet daha covid ve varyant arkadaşları normalleşmeyi geciktirecek gibi görünüyor.

Noor Menkul – Dolar Yorumu – 18.08.2021

17 Ağustos işlem gününü negatif bir seyir tamamlayan Dolar/TL paritesi 0.24% düşüş ile 8.43 seviyesinden tamamladı.

Gün içinde genellikle satıcılı bir seyir izleyen parite son günlerde yaşanan negatif görünümünü devam ettirdi ve 8.43 seviyelerine kadar gerilemiş oldu. Özellikle delta varyantı endişeleri dolar üzerinde baskı yaratıyor.

Gün içerisinde 8.40 seviyesinin altını test eden Dolar/TL , dolar endeksinde yaşanan sert artışla birlikte tekrar 8.40 seviyesinin üzerine çıktı.. Teknik olarak incelendiğinde yükselen trend görünümü korunurken 8.40’ın altında yaşanacak kapanışlarla düşüş trendi başlayabilir.

ABD 10 Yıllık getirileri 1.2620 seviyelerinde seyrederken dolar endeksi bu sabah itibariyle 93.15 seviyelerine kadar sınırlı bir artış yaşıyor .

Destekler : 8.40 – 8.30 – 8.10
Dirençler 8.50-:8.65 – 8.75

İnfo Yatırım – Dolar Yorumu – 18.08.2021

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.51 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta TCMB Güney Kore Merkez Bankası ile 2.3 trilyon won’luk (17.5 milyon lira) swap anlaşması imzaladığı duyurmuştu. Dün de TCMB, Özbekistan Merkez Bankası ile merkez bankacılığı ile ilgili konularda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakat zaptı imzaladığı duyurdu.

Yapılan anlaşmalar anlaşmalar TL kanadını bir miktar da olsa rahatlatmışa benziyor. Öyle ki dolar endeksindeki toparlanmalara rağmen USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Yeni günde piyasaların gözü ABD kanadında FOMC tutanaklarında olacak. Tutanaklarda varlık alım programı hakkında önümüzdeki dönemlerdeki yetkililerin planlarının ipuçları aranacak. Tutanaklar TSİ 21:00’da açıklanacak. Bunun öncesinde ise 15:30’da ABD kanadında açıklanacak olan İnşaat İzinleri verisi açıklanacak.

USDTRY paritesini haftanın üçüncü işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.50622 – 8.59129 – 8.70491 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.40604 – 8.29496 – 8.22370 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

İnfo Yatırım – Altın Yorumu – 18.08.2021

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1777 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Küresel bazda delta varyantının artması ve Çin kanadında oluşabilecek ekonomik yavaşlama yakından takip ediliyor. Diğer bir önemli konu ise FED’in varlık alım programında yavaşlamaya ne zaman gidebileceği. Ağustos ayının başlarında ABD kanadından gelen tarım dışı istihdam verisi beklentileri aşmış ve Fed’in beklentilerden önce varlık alım programını yavaşlatabileceği beklentisini oluşturmuştu.

Bu beklentilerde altını baskılamıştı. Ardından ABD’den gelen enflasyon verisi beklentilere paralel gelmiş ve bu endişeler bir miktar azalmıştı. Yeni günde piyasalar FOMC Toplantı Tutanaklarını takip edecek. TSİ 21:00’da açıklanacak olan tutanaklarda yetkililerin varlık alım programı konusunda neler düşündükleri hakkında ipuçları aranacak. Tutanaklar ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır.

Haftanın üçüncü işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1805.65 – 1818.28 – 1830.39 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 1785.05 – 1765.37 – 1750.18 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Ahlatçı Yatırım – Altın Analizi – 18.08.2021

Çin’den gelen haberlerle güvenli liman olması nedeniyle hafif yükselişle seyrine devam eden değerli metaldeki yataylık devam ediyor. Bugün açıklanacak olan FOMC toplantı tutanakları sonrasında fiyatlamalar da oynaklık görülebilir.

Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1800 ve 1810$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1780 ve 1770$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

Alan Yatırım – Borsa Yorumu – 18.08.2021

Haftaya banka hisseleri öncülüğünde yükselişle başlayan BIST100 endeksinde kar realizasyonları görüldü. Bankalar sanayi hisselerinin gerisinde kalırken endeks gün içerisinde karışık bir görünüm sergiledi. Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %0.44 değer kazancıyla 1,461.69 puandan tamamladı. Doların global bazda güçlenmesine karşın Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının etkisinde bir yükseliş var.

Delta varyantı kaynaklı endişeler gündemde kalmaya devam etse de global piyasalar negatif etkileri telafi çabası içerinde bulunuyor.  Bu hafta delta varyantı karşısında kayıplar yaşayan Asya Pasifik endekslerinde toparlanma çabaları gözleniyor. Pozitif seyrin devam ettiği BIST100 endeksinin kazançlarını koruması beklenebilir. 1,430 destek 1,465 ve 1,470 puan seviyeleri direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.