Stagflasyon Nedir? Nedenleri Nelerdir? Stagflasyon Nasıl Çözülür?

0

Bir ülkede ekonomik dalgalanmaların fazla olması ve ekonomik istikrarın düzensizleşmesi sonucunda ülke içerisinde yaşayan bireyler stagflasyon nedir? Sorusunu sıkça sormaktadır. Bu sorunun sık sorulmasının en büyük sebebi ekonomi ilgilenen kişilerin ekonomik işleyişin bozulacağına dair duyduğu endişedir.

Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon, genel olarak bir enflasyon terimi olarak anılsa da enflasyona kıyasla ülke ekonomisini ciddi olumsuzluklara sürükleyen ve çözümünün bir o kadar zor olduğu bir ekonomik ilerleyiştir. Stagflasyon kavramının tanımı daha anlaşılır bir dille açıklayacak olursak, stagflasyon kavramının ekonomide daralma ve durgunluk anlamına geldiğini söylemek mümkün olacaktır.

Ancak bu tanım sadece daralma ve durgunlukla sınırlı olmamaktadır. Ekonominin işleyişinin belirleyen ekonomi araçlarının her birinin yüksek enflasyon değerlerinden etkilenmesi ve bunun sonucunda ülke ekonomisinin daralma veya durgunluğa gitmesi olarak tanımlanabilmektedir.

Akademik yönde yapılan araştırmalar ve bunun sonucunda incelenen stagflasyon tarihçesine istinaden araştırmacıların görüşü stagflasyonun ülke ekonomisi için oldukça büyük bir felaket olduğunu ve bunun sonuçlarının ülke ekonomisine uzun vadede daha olumsuz bir şekilde yansıyacağı yönünde olmuştur.

Bir ülkede stagflasyon yaşanıp yaşanmadığını anlamak için öncelikle enflasyon değerlerine bakılmalıdır. Enflasyon değerleri yüksek ve bu durum ülke ekonomisinde bir pahalılık yaratıyorsa, bunun yanında pahalılık yaşanan ürünlerin ülke içerisindeki üretim seviyesine bakılmalıdır. Eğer enflasyonun getirdiği pahalılık tahmin edilen seviyenin üstünde ve ülke içerisindeki üretim düşük ise daralmada kaçınılmaz olacaktır. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda bir ülkede stagflasyon olduğu yorumu yapılabilmektedir. Ancak stagflasyon etkenleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Ülkenin dış borcu, nüfusu, iş gücü vb. durumlarda stagflasyonun ölçülmesinde rol oynayan etkenlerdir.

Stagflasyon Nedenleri

Stagflasyonun tanımını net bir şekilde yaptığımıza göre stagflasyon nedenlerine de değinmek stagflasyon kavramının anlaşılması için oldukça önemli bir detay olacaktır. Stagflasyon nedenlerini maddeler halinde açıklayacak olursak;

  • Ülke ekonomisini ayakta tutan genel olarak devletin ve ülkedeki hane halkının aldığı aksiyonlardır. Devletlerin aldığı aksiyonlar yani para politikalarının yanlış yönde olması veya ekonomik araçları destekleyememesi stagflasyona sebebiyet verebilmektedir.
  • Enflasyon sonucunda tüketici taleplerindeki artış ve buna istinaden üretici tarafından gerçekleşecek üretim maliyeti artışı, piyasa dengesini sarsacağından stagflasyona sebebiyet verebilmektedir.
  • Üretimin temel alt yapısını oluşturan enerji yakıtları veya kaynaklarında oluşacak bir artış, üretim sürekliliğini bozabilir ve üretici firmaları az üretime teşvik edebilir. Bunun sonucunda üretim olumsuz etkilenir ve bu durum stagflasyona sebebiyet verebilir.
  • Enflasyonun en temel sebeplerinden biri olan para basma işlemi, devlet tarafından arttırılırsa diğer bir adıyla para arzı artarsa, ülke parasının ve ülke ekonomisinin değeri sürekli olarak düşüş gerçekleştirecek ve stagflasyona sebebiyet verecektir.
  • Ülkeler dönemsel olarak, siyasal, sosyal ve ekonomik sebeplerden dolayı finansal kriz durumuna girebilirler. Bu durumda oluşacak sürekli bir daralma veya durgunlaşma stagflasyona sebep olabilir.

Stagflasyon Çözümleri

Stagflasyon nedir? Sorusunu soran ve kavramın temel yapısını öğrenen bireyler, stagflasyonun nasıl çözüleceğini de merak etmektedir. Stagflasyon çözümleri için yapılması gerekenleri maddeler halinde sizlerle paylaşmak isteriz;

  • Stagflasyon yaşanan bir ülkede, ülke parası düşüş yaşayacağı ve hazinedeki döviz miktarı düşeceği için yabancı yatırımcıların ülkeye sokulması gerekmektedir. Bununla birlikte ülke içerisinde yaşayan bireylerin yatırıma teşvik edilmesi gerekmektedir.
  • Stagflasyonun en önemli sebeplerinden biri olan üretimdeki aksaklıklar giderilmelidir. Özellikle devletin üretime yapacağı teşvik yatırımları ve kısa dönem üretim artışı politikaları bu yönde etkili olabilmektedir.
  • İşsizlik oranının azaltılması yani istihdamın arttırılması, ülkedeki iş gücünü arttıracağından stagflasyon çözümü için alınacak önemli aksiyonlardandır.
  • Son olarak stagflasyon sebebiyle üretimde yaşanan arza karşılık, tüketimin azaltılması gerekmektedir. Böylece piyasa dengesi sağlanacak ve stagflasyonun daha kötü bir ekonomik krize sebebiyet vermesi önlenecektir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.