Uzmanların Dolar Analizleri, Altın ve Borsa Yorumları 10.08.2021
Dolar yükselişine devam ediyor. Hem küresel piyasalarda hem de TL karşısında yükselen dolar kuru şu sıralarda 8,64 üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bugün Türkiye’de işsizlik oranı rakamı açıklanacak. Koronavirüs tedbirlerinin azaltılması ile birlikte verilerin beklenenden biraz daha iyi olması beklenebilir.
Borsa İstanbul tarafında yine yatay bir seyir hakim olacak gibi görünüyor. Şirketler bilanço açıklamayı sürdürürken bilanço bazlı hareketlenmeler öne çıkabilir. Bilançoları beklenenden iyi gelen şirket hisselerinde toparlanmalar yaşanabilir.
Bitcoin ve kripto paralar ralliye devam ediyor. Bitcoin 46,500 dolar seviyesine kadar yükseldi. Altcoinlerde yaşanan yükselişte benzer şekilde devam ediyor. Bugün ABD altyapı paketi açıklanacak. bu konu ile ilgili ABD Hazine Bakanı Yellen, altyapı paketinin kripto para ile vergi kaçırmanın önüne geçileceğini belirtmesi dikkat edilecek bir husus olarak kabul edilebilir. Bu nedenle saat 18:00’de açıklanacak olan alt yapı paketini takip etmekte fayda var.
Yine aynı şekilde altın yatırımcıları için de altyapı paketi önemli. Cuma gününden bu yana düşüşlerini sürdüren ons altın tarafında bugün bir kırılım daha yaşanabilir. 1,750 dolar seviyesinin önemli olduğu altın için bu seviye altında kalınmaya devam edilmesi halinde yeni bir satış dalgası yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu Yazıda Bulabilecekleriniz
İktisatbank – Piyasa Yorumları – 10.08.2021
- Cuma günü ABD’de açıklanan güçlü istihdam raporu, var olan yüksek enflasyon verisi ile birlikte ele alınınca, küresel mali piyasalar satış baskısına boyun eğdi.
- FED, tahvil alımları ile piyasalara verdiği aylık 120 milyar dolar büyüklüğünde likiditenin sayesinde bilanço büyüklüğü 8,3 trilyon dolara dayandı. Yavaş yavaş bu yıl içerisinde kulaklardan fışkıran bu paranın durdurulması (tapering) gerektiği yönünde açıklamalara, FED üyelerinden oy hakkında sahip Boston şube başkanı Bostic’in de dün katılması, piyasalarda yankı buldu.
- ABD’de manşet enflasyon %5,4 seviyesine ulaşarak multi yıllar zirvesine yükselirken, FED’in politika faizinin %0-0,25 ; 10 yıllık tahviller ise %1,30 bandında salınması, ABD dolarının reel getirisinin negatif olduğunu gösteriyor. Tarihsel olarak bakıldığında, böyle durumlarda kıymetli metallerin değer kazanması gerekirdi, ama bu sefer değer kazanan kripto paralar oldu!
- Lafı çok da uzatmadan, piyasalar, FED’den tapering gelene kadar, bu beklentiyi satın alarak baskı altında kalmaya devam edecek. Kıymetli metallerde kırılganlığın devam etmesi mümkün görünüyor. Virüsün varyantları nedeniyle, artan endişelere paralel Brent cinsi petrol son 6 günde %11,50 değer kaybetti!
- Ne kıymeti madenlerde ne de petrol cephesinde esen sert rüzgarların kalıcı olmayacağına inanıyoruz. Bu nedenle, piyasa türbülansı oturana kadar kenarda bekleyip fırsat kollayacağız. Gümüşte defans hattının 22,50 dolar seviyesinde olduğunu, altının ise 1,750 seviyesinin üzerinde tutunması gerektiğini not düşelim.
- İçeride ise, tüm olumsuzluklara rağmen, bayram dönemi öncesinde başlayan TL varlıklara yönelik iyimserlik ve esen ılık rüzgarlar, olumsuz enflasyon verisinin reel faizi sıfırlamasının, akabinde ise Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB üzerinde yeniden faiz indirim yönünde baskı kurması ile iyimser havasını kaybetti. USDTRY kuru, 8,64 seviyesinin üzerinde kalmasını olumsuz olarak okuyacağız.
- Perşembe günü sonuçlanacak TCMB PPK toplantısından herhangi bir politika değişikliği beklemiyoruz. Öncesinde ise, yarın ABD’de açıklanacak enflasyon verisi, büyük bir dikkatle takip edilecektir. Küresel karın ağrısının ise, FED’in bir sonraki faiz toplantı tarihi olan 21-22 Eylül’e kadar devam edeceğini düşünüyoruz.
- Küresel cephede vaka sayılarında yaşanan artış (üçüncü doz aşının da tartışılmaya başlanması ile Biontech hisseleri son son 22 günde %135 prim yaptı!), pek çok ülkede devam eden yangınlar, Kuveyt’te ateşe verilen milyonlarca lastik…
- Dünya zorlu bir virajda ilerliyor. Birleşmiş Milletler iklim raporuna göre, küresel ısınmanın tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmaya yakın olduğuna vurgu yapıldığını görüyoruz.
- Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında karmaşık bir seyir görülüyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde sıkıntılı bir görünüm hakim. FED’in aylık 120 milyar dolar likiditeyi geri çekme noktasına doğru ilerlemesi, küresel mali piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam edecek gibi duruyor. Bu sabah ABD Doları (DXY) 93 seviyesine gelirken, EUR ve Sterlin değer kaybetmeye ufak adımlarla da olsa devam ediyor.
- Kıymetli metaller cephesinde dün yaşanan flash crash (ani çöküş) sonrası (altın 1,685’den 1,740’a ; gümüş ise 22,50’den 23,60’a) toparlasa da, güvenli liman özelliğinde bayrağı kripto paralar teslim etmiş gibi görünüyor.
- Küresel mali piyasaların gündeminde bugün içeride istihdam verileri, dışarıda ise Almanya ZEW endeksi takip edilebilir.
Gedik Yatırım – Dolar Yorumu – 10.08.2021
Dolar/TL kuru dün 8,6112 ile 8,6704 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 8,6542’den tamamladı. Geçen hafta ABD tarafında açıklanan güçlü istihdam verileri ve Fed üyelerinden gelen şahin tonda açıklamalar sonrası dolarda güçlenmenin devam ettiği görülüyor. TL, gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak dolar karşısında zayıf görünüm sergiliyor.
Bugün yurt içinde işsizlik oranı verisi açıklanacak olup verinin kur üzerinde bir etkisi beklenmemektedir. ABD tarafında ise veri akışı sakin. Dolar/TL, bu sabah 08:30 itibariyle 8,6520’den işlem görüyor. DXY 92,97 seviyelerinde hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.3150 seviyesinden işlem görüyor.
A1 Capital – Altın Yorumu – 10.08.2021
Sert geri çekilmenin oluşması ile 1675 desteğine yaklaşılmasının ardından alımların geldiğini görüyoruz. Bu sayede 1723 üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu noktada yükselişin devamı ile 1750 ve 1770 dirençlerini izlemeye alacağız.
Geri çekilmelerde 1723 desteğini izlemeyi sürdürüyoruz. Bu seviyenin aşağısında 1700 ve 1675 desteklerini takip ediyor olacağız.
Dirençler: 1750 – 1770 – 1790
Destekler: 1723 – 1700 – 1675
İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 10.08.2021
Küresel piyasalarda risk iştahı yüksekti. Cuma günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi özellikle ABD piyasalarını olumlu etkiledi.
Yurtiçi piyasalar ise yatay seyirde hareket etti. Hisse bazlı hareketlerin ön plana çıktığı endeks günü yatay seviyede tamamladı. Endeksin 200 g HO’yu kırarak 60 g HO’nun üstünde kalması ile birlikte pozitif görüşümüzü koruyor, 1.460 seviyesini hedef olarak belirliyoruz.
Delta varyantı kaynaklı Covid-19 salgınının yeniden yükselişe geçmesi ve yayılmanın hızlanmaya başlayacağı endişesi ile brent petrol geriledi.
Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi ADP’nin tersinde açıklandı. Beklentilerin çok üstünde gelen tarım dışı verisi sonrası dolar, küresel piyasalarda değer kazandı. Dolar endeksinin de yukarı yönlü hareketi göz önüne alındığında ABD’de hızlı bir toparlanma olacağı beklentisi ile ons son 4 ayın en düşük seviyelerine 1.740’lara kadar geri çekildi.