9 Nisan 2021-Dolar Yorumu, Altın Fiyatı Beklentileri, Piyasa Haberleri

0

9 Nisan 2021 dolar ne kadar, dolar bugün kaç tl, altın fiyatları nasıl fiyatlanıyor? Gün içi ekonomi dünyasını bekleyen gelişmeler ne yönde? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabileceksiniz.

Dolar kuru güne 8,15 seviyesinden başlıyor. Zaten bir kaç gündür buraya demir atmış durumda diyebiliriz. Ne 8,20 üzerine ne de 8,10 altına doğru hareketlenmenin yaşanmadığı kur tarafında TCMB faiz toplantısı bekleniyor. TCMB’nin faizleri değiştirmesi beklenmezken, yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun söylemleri piyasalar üzerinde etkili olabilir.

Diğer taraftan kabine değişikliği beklentisi de devam ediyor ancak burada oluşan belirsizlikte dolar kurunda gerilemeyi önleyen diğer bir unsur gibi görünüyor. Önümüzdeki süreçte faiz toplanısı öncesi veya hemen sonrası bir kabine değişikliği olasılığı yüksek görünüyor.

Altın fiyatlarında ons tarafında son bir kaç gündür güzel bir yükseliş hareketi başlamış durumda. Bu yükselişte hem dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşün hem de Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin artmasının payı var gibi görünüyor. Yine ABD vatandaşlarının 1400 dolarlık çeklerin hesaba yatırılmaya başlanması da alıcıların biraz daha kuvvetlenmesine neden olmuş olabilir görüşü de yabancı analistler tarafından dillendiriliyor. 9 Nisan 2021 sabahında piyasalarda yaşanan diğer gelişmeler ve teknik analizleri de birlikte incelemeyi sürdürelim.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 9 Nisan 2021

  • Başkan Ağbal’ın görevden alınması sonrası yaşanan büyük çaplı deprem, yerini, ivme kaybetmekle birlikte son günlerde artçı sarsıntılara terk etti. Küresel mali piyasaların da bu minvalde dün günü sessiz tamamlaması, içeride de dalga boyunun küçülmesine neden oldu.
  • USDTRY kuru, son günlerde 8,18 kritik seviyesini test edip, geri çekiliyor. Oynaklık seviyesi düşmeye başladı. Tüm konsantrasyon 15 Nisan PPK toplantısına çevrildi. Piyasanın beklentisi, faizin değişmeyeceği yönüne (bakınız grafik).
  • Yurtdışı cephede ise, FED’in ultra gevşek para politikası duruşunu, her ne kadar ekonomik aktivite ivme kazansa da, koruyacağını taahhüt etmesi, genel hatları ile iyimserliğin korunmasına neden oluyor.
  • FED, enflasyonda geçici nedenlerle saman alevi tarzı parlamalara politika tepkisi vermeyeceğini, bunun geçici olacağını, asıl tehlikeyi ise enflasyon yerine Covid-19 artan vaka sayılarında gördüğünün altını yeniden çizdi. Paskalya tatili ardından ABD’de vaka sayılarında artış görülüyor. Bu bağlamda, doların piyasa faizi olan 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi %1,63 seviyesine geriledi.
  • ABD tahvil faizlerinin şimdilik %1,75 seviyesinden yönünü aşağıya çevirmesi ile EUR/USD paritesi yeniden 1,19 seviyesine yükselirken; kıymetli metallerde kırılgan da olsa bir yükseliş (beklentimiz dahilinde) görülüyor.
  • Altının ons fiyatı 1,745; gümüşün ise 25,30 kritik seviyelerinin üzerinde gecelik kapanış yaptı. Haftalık kapanışın da yükselişi desteklemesi durumunda, hareket önümüzdeki hafta da devam edebilir. Temel manada, ons altının, pandemi öncesine dönmesini ve 1,700 seviyesinin altını test etmesini anlamlandıramadığımızı günlerdir dile getiriyoruz (bakınız grafik).
  • TCMB, her hafta Perşembe günü olduğu üzere, 2 Nisan ile biten haftaya ilişkin para ve banka ve menkul kıymet istatistiklerine yayımladı. Buna göre, toplam DTH 2,4 milyar dolar gerilerken, parite/fiyat etkisinden arındırılmış bir şekilde ise DTH 2 milyar dolar azaldı.
  • Yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin DTH’ları, son iki haftada 10,1 milyar dolar azalırken, bilançonun TL tarafında ise aynı oranda artış görmemiz, kuvvetle muhtemel bir miktar döviz veya TL’nin yaşanan türbülans sonrası yastık altına çekilmiş olabileceğine işaret ediyor.
  • Yurtdışını yerleşiklerin ise, söz konusu haftada net 0,4 milyar dolar hisse senedi, 0,14 milyar dolar da tahvil sattığını gözlemliyoruz. Böylelikle iki haftalık çıkışın faturası da 2,4 milyar dolar oldu.
  • TCMB’nin brüt döviz rezervleri yaklaşık 2,8 milyar dolar azalışla 48,1 milyar dolara geriledi. İki haftalık düşüş 5,8 milyar dolar. Altın rezervleri ise, fiyat azalış nedeniyle 0,4 milyar dolar azalarak 39,4 milyar dolara geriledi. Toplam brüt döviz ve altın rezervleri, 87,4 milyar dolar ile 2021 yılının en düşük seviyesine geriledi.
  • Risk iştahını göstergesi olan ABD’nin Nasdaq endeksi, dün geceyi %1 yükselişle tamamladı. Yeni gün başlangıcında, Çin’in fabrika kapısı fiyatları, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın ivme kazandığını açık bir şekilde gösteriyor (Mart 2018’den bu yana en yüksek yıllık artı). Çin’de fabrika aktivitesinin artması, kıymetli madenlere olan talebin de artacağının işareti olarak okunmalıdır. Namı diğer enflasyon!
  • Asya piyasalarının gösterge endeksi Tokyo borsası Nikkei hariç, hafif de olsa kırmızılar bu sabah göze çarparken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise, minik adımlarla da olsun yeşiller görülüyor.
  • Hafanın son iş gününde, sakin bir seyir öngörüyoruz. Veri takviminde, içeride beklenti anketi dışarıda ise ABD ÜFE enflasyonu takip edilebilir.

İnfo Yatırım – Dolar Yorumu – 9 Nisan 2021

Yeni hafta içerisinde USDTRY paritesindeki fiyatlamalara baktığımızda dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Parite önümüzdeki hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranı kararı öncesinde yön arıyor. Küresel bazda dolar endeksinde hafta içerisinde değer kayıpları yaşanıyor. Bununla birlikte son haftalarda hazine tahvil faizlerindeki sert yukarı yönlü hareketlenmelerde, bu hafta içerisinde yerini sakinliğe ve gevşemeye bırakmış gibi gözüküyor. Bu konu da gelişmekte olan ülke para birimlerini destekliyor.

Diğer yandan hafta ortasında yayımlanan FOMC tutanaklarında destekleyici para politikasının devamına yönelik verilen mesajlar TL için bir diğer olumlu haber akışı olarak gösterilebilir. Piyasalar TCMB’nin açıkladığı brüt döviz rezervlerini izledi. Açıklamaya göre merkez bankasının 2 Nisan’da son bulan haftada döviz rezervlerinde gerileme yaşandı ve 48.01 milyar dolara düştü. Yeni günde piyasalar ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisini takip edecek. Veri TSİ 15:30’da açıklanacak.

USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.21199 – 8.30299 – 8.40438 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.00130 – 7.85217 – 7.70128 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

İnfo Yatırım – Altın Yorumu – 9 Nisan 2021

Geçtiğimiz haftalarda ABD kanadında hazine tahvil getirilerinde yaşanan sert yukarı yönlü hareketlenmeler, faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde büyük baskılar oluşturmuş ve altın fiyatlarında sert aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. İçerisinde bulunduğumuz hafta ile birlikte ABD hazine tahvil faizlerindeki yükselişler yerini gevşemelere bırakırken, dolar endeksinde de aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor.

Bu gelişmeler ise değerli metallere ilgiyi tekrar artırırken, altında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın harcama planı açıklaması da, altını destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar küresel bazda Kovid19’a karşı aşılama çalışmaları devam etse de, halen yeni vaka sayıları kontrol altına alınabilmiş değil. Öyle ki vaka sayılarında artışlar devam ediyor ve bu konu da küresel risk algısını zaman zaman düşürüyor.

Yukarı yönlü hareketlenmeler ile altın sadece Nisan ayında yaklaşık olarak yüzde 3 değer kazanımı yaşamış durumda. Yeni günde piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisini takip edecek.

XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1760.45 – 1781.50 – 1795.14 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1745.75 – 1720.96 – 1700.88 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.