Boj Nedir ? Japon Merkez Bankası Görevleri Nelerdir ?

0

Bu makalemizde Boj Nedir, Boj’un görevleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ayrıca Japonya Merkez Bankası ve Japonya Ekonomisi ile alakalı güncel gelişmelere de makalemiz üzerinden erişebilirsiniz.

Bu Yazıda Bulabilecekleriniz

Boj Nedir?

Japon Merkez Bankası (Boj) 1882 yılında kurulmuştur. 2.Dünya savaşından sonra 1949 yılında mevcut kanunu yetersiz gören Japon hükümeti yeni bir kanunla Merkez Bankasını Hazine bakanlığı içine almıştır. Japon Merkez Bankası yen banknotu basıp madeni para dağıtımından sorumludur. Finansal sistem içinde istikrarı sağlamakla görevlidir. Para politikalarını uygulayan Japon Merkez Bankası kur politikasını yönetir.

Japonya Merkez Bankası, Abd Merkez Bankası Federal Rezerv Sistemi (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile birlikte dünyanın üç ana merkez bankasından biridir. Japon hükümetine bağlı olan bankanın yöneticilerini Japon hükümetinin değiştirme hakkı vardır. Japon Merkez bankası yönetim kurulu aldığı kararları her yıl rapor halinde Japon Hükümeti parlamentoya sunar.

Devlet 1947 yılından bu yana 1 yıldan uzun süreli borç vermemektedir. Banka kendi bütçesini belirleme özgürlüğüne sahip değildir. Kur oranları hükümetle birlikte belirlenir. Banka faiz oranlarını kendisi belirleyebilir. Japon Merkez bankası bağımsızlığı sınırlı ve alt seviyededir.

Japonya Merkez Bankası ( BOJ ) Görevleri

Japon Merkez Bankasının Merkezi Tokyo’nun Nibonbashi bölgesinde yer alır. 1949 yılında güçlü Japonya’nın kurulmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Boj; kamu yararı, şeffaflık, mükemmellik, bütünlük, etkinlik ve verimlilik gibi kurumsal ilkeleri benimseyen bir kurumdur.

Japonya Merkez Bankası’nın birçok misyona sahiptir. Para politikalarını belirlemek, uluslar arası faaliyetleri kontrol etmek, ulusal ekonominin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak, veri analizleri yapmak, ekonomiyi incelemek ve araştırma faaliyetlerini derleme, fiyat istikrarını sağlama gibi görevleri vardır.

[irp posts=”398″ name=”ECB Nedir ? ECB’nin Görevleri Nelerdir ?”]

Japonya Merkez Bankası BOJ, son dönemde özellikle Japon Yeni’nin güvenli liman talebi görerek eğer kazanması nedeniyle bazı adımlar atmaya başlamıştır. Parasal genişlemeyi sürdüren BOJ, Japon Yeni üzerinde yaşanan yükselişin önüne geçmeye çalışmaktadır. Japon Yeni’nin değer kazaması enflasyon yaratmakta zorlanan Japon Ekonomisi üzerinde enflasyonist baskılar oluşturduğundan usdjpy paritesinde yaşanan sert düşüşlerin önüne geçmek ve para piyasalarını kontrol altında tutabilmek için BOJ ekonomi politikalarını güncellemeye devam etmektedirler.

Japonya Merkez Bankasının (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’dır. Japonya ekonomisi ABD ve Çin’den sonra üçüncü büyük ekonomidir. Japonya gelir kaynakları ise; balıkçılık, imalat sanayi, ulaşım, çiftçilik, ormancılık ve enerjidir. Ülkenin başlıca ticaret ortakları ise; Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore ve Çin’dir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.