Dolar Kuru Yorumları, Bitcoin, Borsa ve Altın Analizleri (30.07.2021)

0

Dolar kurunda dün sert bir ger çekilme yaşandı. 8,45 seviyesinin altına kadar gerileyen kur tarafında düşüşü global piyasalar destekliyor ancak içeriden gelen haberler çok da iç açıcı değil. Öyle ki ülkemizde bir çok alanda orman yangınları yaşanıyor. Kontrol altına alınamayan bu yangınların Türkiye’ye em maddi hem de manevi yönden büyük bir maliyeti olacakmış gibi görünüyor. Bir çok ağaç, bitki ve hayvanın telef olmasıyla sonuçlanan bu yangınlar insanlara da büyük zarar vermeye başlamış durumda.

Borsa İstanbul tarafında da dün oldukça pozitif bir hava hakimdi. Bugün için de yükselişin devamı beklenebilir. Ancak belirttiğimiz üzere, içeride başlayan orman yangınları en kısa sürede kontrol altına alınması gerekmekte. Aksi takdirde burada oluşan hasarın ekonomik sonuçları da olabilecektir. Bu durumda piyasalarda da tablo negatife dönebilir.

Ons altın fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Şu sıralarda 1,830 doların hemen altında fiyatlanan ons altın için dün gelen ABD verileri de kısmen yükselişi destekler nitelikteydi. Ons tarafında yaşana yükselişe karşın grma altın ise pek yerinden oynamadı ve halen 500 lira altında kalıcı olmayı sürdürüyor. Tabi burada gram altının önüne set kuran dolar kuru oldu. DOların 8,55 den 8,45 lere kadar inişi gram altının yükselişini engelledi.

Kripto paralarda yatay bir seyir hakim. Bitcoin gün içi 40K üzerini denese de kalıcı olmayı henüz başarabilmiş değil. Şu an için kripto piyasalarında bir belirsizlik hakim diyerek geçelim yatırımkurumlarından gelen güncel analiz ve yorumlara.

İktisatbank – Piyasa Haberler –  30.07.2021

  • FED ardından dün sahneye TCMB çıktı. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu’na göre, 2021 sonu TÜFE artış tahmini %12,1’den %14,1’e revize edildi. Enflasyona yönelik tahmin setini açıkça yetersiz; gerçekleşme ihtimalini ise düşük bulduk. Enflasyon raporunu sunan Kavcıoğlu, daha önceki söylemlerini aynen yenilerken, TCMB’nin faiz setinin enflasyonun üzerinde olacağının altını çizdi.
  • Takdir edersiniz ki, gelişmiş ekonomilerde neredeyse yok denecek kadar düşük faizlere rağmen, rezerv paranın gücü ile geçici faktörlerden oluşan enflasyon etkisi tolere edilebilirken, gelişmekte olan ülkelerde ise son dönemlerde (Rusya, Macaristan) faiz artışları görüyoruz.
  • Bu bağlamda, faiz-enflasyon tartışması ile çok ama çok vakit kaybeden Türkiye’de, dün altı çizilen “sıkı duruş” sinyali olumlu olarak okundu. FED ardından küresel cephede başlayan risk iştahı da birlikte düşünülürse, uzun süredir bültenimizde altını çizdiğimiz TL’de kalıcı olmasa da değerlenme penceresi olabileceğine yönelik inancımız vuku buldu: USDTRY kuru 8,50 seviyesinin altına gerileyerek 8,45 seviyesine kadar yürüdü. Teknik bir bakış açısı ile 8,42 seviyeleri bir sonraki adım olarak görülüyor (bakınız grafik).
  • Dün enflasyon sunumunda, Başkan Kavcıoğlu, Ekim ayında baz etkisinin de yardımı ile enflasyonda sert bir düşüş görülebileceğine vurgu yapmış. Kanımca, TCMB’nin öngörüsü gerçekleşirse, Ekim’de faiz indirimi görebiliriz! Piyasa ile TCMB’nin bu noktada ayrıştığını görüyoruz. Bu minvalde, yaz rehaveti, yurtdışı iyimserlik ile kur cephesinde gerileme şayet devam ederse, kademeli olarak döviz alım ihtiyaçları karşılanabilir.
  • FED’in olağan toplantısı ardından ortaya çıkan iyimserlik, ya da piyasalar cephesinde hazır şartlar elverişliyken gemi batana kadar devam inancı, küresel risk iştahını olumluya çevirince, haftalardır küskün olan BIST100 endeksi, dünya borsalarındaki iyimserliğe ayak uydurarak günü %2,3 oranında yükselişle tamamladı.
  • Artan risk iştahı bir tarafa, ABD’de enflasyonun multi yılların zirvesine yükseldiği ama ABD dolarının piyasa faiz olan 10 yıllık tahvillerin %1,20-1,25 seviyelerine gerilediği bir ortamda, enflasyondan arındırılmış reel faizin (eksi) 117 baz puan kadar gerilemesine rağmen (dolar, yatırımcısına götürü sunuyor), enflasyona karşı hedge enstrümanı olan altın ve gümüşün bir türlü yüzünü kuzeye çevirememesini anlamlandırmakta zorlandığımızı belirtmiştik.
  • Sesimizi duyarcasına, doların sepet kuru olan DXY’nin 91,9 ile son 1 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile, altın 1,830, gümüş ise 25,80 seviyesine kadar ilerledi. Altın iyimser görünümünü korursa yukarıda 1,852 seviyesi göz ardı edilmemelidir. Gümüş cephesinde ise ayın 25,65 seviyesi üzerinde kapanmasını olumlu olarak okuyacağız.
  • Takdir edersiniz ki, değerli metallerin yükselmesi veya beraberinde doların değer kaybetmesi, ABD’de enflasyon sorununu bir nebze daha kamçılayabilir. ABD’den yüksek bir enflasyon verisi, ya da kuvvetli bir istihdam verisi gelene kadar, küresel piyasaların iyimserliği sonuna kadar kullanmak isteyeceklerini düşünüyoruz. ABD’de özellikle bugün açıklanacak PCE enflasyonu (FED’in favori enflasyon göstergesi) yakından takip edilecektir.
  • Türkiye’de eş zamanlı olarak (!) birçok yerde başlayan ve can ve mal kaybına neden olan, doğa harikası ormanların yanmasını büyük bir üzüntü ile takip ediyoruz. Herkesi ağaç dikme kampanyalarına katılmaya davet ediyoruz. Akdeniz’in yeniden yeşillendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
  • Türkiye’nin yanı sıra Avrupa da doğal afetlerle boğuşuyor. Almanya ve Belçika’nın yaşadığı sel felaketi sonrasında, Güney Avrupa ülkeleri orman yangınlarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Yüksek sıcaklıklar ve güçlü rüzgarlar, yangınları daha da büyütüyor. Özellikle Yunanistan, İtalya ve İspanya yangınlardan en çok etkilenen ülkeler.
  • Temmuz ayının son iş gününü, borsaların pek de iyi karşıladıkları söylenemez. Sabah saatlerinde Asya piyasalarının gösterge endeksi Tokyo borsası %1,6 aşağıda işlem görürken. Hong Kong borsası %2,2 düşüşle başı çekiyor. Haber akışında, Japonya’da hükümet, koronavirüs vakalarının rekorlara yükselmesi nedeniyle Olimpiyat ev sahibi Tokyo ve batıdaki Osaka vilayetinin yakınındaki üç vilayette 31 Ağustos’a kadar olağanüstü hal önerdi.
  • Amazon’un satış büyümesinin önümüzdeki birkaç çeyrekte yavaşlayacağını söylemesi ile, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de düşüş görülüyor. Risk iştahı denince akla gelen Nasdaq (teknoloji hisseleri) %1,3 düşüş kaydetti.
  • Bugün gözler, günün ikinci yarısında ABD’de açıklanacak PCE enflasyonu üzerinde olacaktır. Reuters anketine göre PCE’nin aylık %0,6 ; yıllık ise %3,7 artış kaydetmesi öngörülüyor. Yüksek bir gerçekleşme, iyimser havayı bozabilir.

Tacirler Yatırım – Dolar Yorumu – 30.07.2021

Dün küresel piyasalarda dolar endeksindeki satış baskısı hız kazandı ve endeks yaklaşık son bir aydır ilk defa 92 seviyesi altına geriledi. 91,85 seviyesine kadar gerileyen dolar endeksi, günü 91,89 seviyesinden düşüşle tamamladı. Dolar endeksindeki sert satış baskısı paralelinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Türk lirasının %1,13’lük yükselişler dolar karşısında en fazla değer kazanan üçüncü para birimi olduğu takip edildi. Bu gelişmeler çerçevesinde 8,50 seviyesi altına gerileyen USDTRY paritesi, gün içi en düşük 8,4423 seviyesini test etmesinin ardından günü 8,4584 seviyesinden düşüşle tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 380,18 baz puana inerken, 10 yıllık tahvil faizi ise %17,61’e geriledi.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 8,4712 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi 91,96 seviyesinde hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %1,2530 seviyesinde bulunuyor. Aşağıdaki grafik üzerinden de görülebileceği gibi USDTRY paritesi dünkü geri çekilme hareketi ile birlikte Mart ayından bu yana sürdürdüğü yükseliş kanalını aşağı yönlü kırdı. Kurun 8,50 seviyesi altında işlem görmeye devam etmesi durumunda aşağıda 8,4750, 8,43 ve 8,40 desteklerini izleyeceğiz. 8Kurun yeniden 8,50 seviyesi üzerine yükselmesi dün altına sarktığı kanala giriş yapması durumunda ise 8,50 – 8,75 bandı hareketinin kaldığı yerden devam etmesi söz konusu olabilir.

Veri takvimine baktığımızda bugün yurt içinde Haziran Dış Ticaret verileri, 16 – 23 Temmuz haftasına ilişkin yabancı portföy hareketleri ve para & banka istatistikleri ve Hazine 3 aylık iç borçlanma stratejisi açıklanacak. Yurt dışında ise Almanya 2Ç21 öncü büyüme verileri, Euro Bölgesi Temmuz öncü TÜFE verileri, ABD Haziran ayı Kişisel Gelir & Kişisel Harcamalar ve PCE enflasyon verileri izlenecek.

İnfo Yatırım – Borsa Yorumu – 30.07.2021

Piyasalarda gözler Çarşamba TSİ ile 21:00’da açıklanacak olan Fed faiz kararındaydı. Fed beklentiler dahilinde politika faizinde ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Karar ile birlikte piyasalar Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına ve Komitenin kararlarına odaklanıldı. Komitenin güvercin açıklamaları ABD piyasaları ve Asya piyasalarına pozitiflik getirdi.

Powell, faiz artırımının şuan için çok uzak olduğunu varlık alımlarının kısa sürede azaltılmayacağını vurguladı. Yüksek enflasyonun ise geçici olduğunu belirten Powell, delta varyantının ABD ekonomisine çok büyük zarar vermeyeceğini söyledi.

Yurtiçi piyasalar tarafına bakıldığında BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe yurtdışı piyasalara paralel olarak pozitif başladı. Gözler TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun III. Enflasyon Raporu sunumuna çevrildi. Kavcıoğlu ‘sıkı duruşun süreceğini’ ifade etmesi sonrasında endekste alımlar hızlandı. Kavcıoğlu “Enflasyonun 2021 yıl sonunda %14,1 (önceki %12,2), 2022 yıl sonunda %7,8 (Önceki %7,5) olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Endeks pozitif başladığı işlem gününü pozitif tamamladı. BİST100 200 g HO olan 1.375 seviyesini kırarken burada kalıcı olunması durumunda 60 g HO 1.400 hedef olacak.

A1 Capital – Altın Analizi – 30.07.2021

ABD dolarının küresel ölçekte değer kaybı sonrası ons altın fiyatlarında yükseliş hareketinin yaşandığını izliyoruz. Bu durumda 1829 seviyesi üzerinde kalıcılığın sağlanması ile alımların devam etme olasılığı yükselecektir. Böylelikle 1855 ve 1875 dirençlerini takip etmeye başlayacağız.

Geri çekilmelerde ise 1810 desteği ilk izleyeceğimiz seviye konumunda. Şayet bu destek seviyesinin kırılması ile 1790 ve 1770 seviyelerinin potaya gireceğini şimdiden söyleyelim.

Dirençler: 1855 – 1875 – 1900
Destekler: 1810 – 1790 – 1770

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.