Dolar Ne Olur, Altın Analizleri, Borsa ve Bitcoin Yorumu – 20.08.2021

0

Dolar kurunda güne yükselişle başladık. 8,55 seviyesini aşan dolar kurunda gece ise anlık bir düşüş yaşanmış ve kur 8,30 altını görmüş. Bu durum herkes tarafından garip karşılansa da yeni günün ilk saatlerinde dolar dün bıraktığımız yerden fiyatlamalarını sürdürmeye devam ediyor.

Bugün piyasaları etkileyebilecek öneme sahip veri akışı bulunmuyor.  Ekonomik takvimde önemli bir veri akışı bulunmadığı bugün daha çok teknk analize uygun fiyatlamalar görülme olasılığı yüksek görünüyor.

Ons altın fiyatı bir süredir 1,794 dolar direncini aşmayı denese de bunda bir türlü başarılı olamadı.  Aşağıda ise 1,775 dolar altında kalıcılık sağlayamayan ons altın fiyatı bu seviyeler arasında gidip gelmeye devam ediyor. Henüz iki tarafa da bir kırılım yaşanmış değil.

Gram altın fiyatı da dolar kurunda yaşanan yükselişle beraber yukarı yönlü hareket  içerisinde. 490 lira seviyesine doğru çıkışta olan gram altın tarafında hem ons altın hem de dolar kurunda yaşanacak hareketler izlenmeye devam edecek.

Bitcoin ve kripto para birimlerinde yükseliş hakim. Eski SEC Başkanı henüz SEC’in kripto paralara yaklaşımı netleşmemişken bir kurumda görev almaya başlaması, piyasalarda olumlu algılandı. Bu durum bitcoin ve kripto paralarda yükselişi destekledi diyerek geçelim analistlerin günün öne çıkan yorum ve değerlendirmelerine.

İktisatbank – Piyasa Haberleri – 20.08.2021

  • Hafta ortası, FED’in bir önceki toplantısına ait tutanakların açıklanması ardından dün küresel mali piyasalar sıkıntılı bir günü geride bıraktı.
  • Takdir edersiniz ki, bütün hikaye tahvil alımlarının azaltılması. Yani? FED, her ay 40 milyar dolar mortgage destekli tahvil ve 80 milyar dolar devlet tahvili geri alarak piyasalara 120 milyar dolar daha para veriyor. Tahvillerde alıcı birinin olması faiz oranlarını düşük kılarken, kredi kanalları ise bu süreçte ucuz, bol ve uzun vadeli finansman sunabiliyor.
  • Çarpıcı olması bağlamında, FED’in bilanço büyüklüğü, pandemi öncesinde 3,8 trilyon dolardan bugün 8,3 trilyon dolara yükseldi. Bu kadar para da takdir edersiniz ki riskli varlıklara giderek adeta risk iştahını durmaksızın körükledi. Bir örnek daha verelim. FED’in bilanço büyüklüğüne paralele, aynı dönemde, ABD borsaları da kendilerini ikiye katladılar! Ne kadar ekmek o kadar köfte!
  • Lakin, bu kadar bol ve uçsuz bucaksız paranın neden olmaya başladığı enflasyon ve istihdam piyasasının yavaş yavaş iyileşmeye başlaması ile teşviklerin de (bol paranın) gözden geçirilmesi gerekliliği su yüzüne çıktı.
  • FED’in tapering hikayesi artık parti havasının son demlerinin yaşamaya başladığını açık bir şekilde gösteriyor. Lakin, enflasyon geçici nedenlere bağlanırken, işgücü piyasası da toparlanmaya adayken, ABD’den son dönemlerde açıklanan zayıf makroekonomik veriler, piyasalara ‘stagflasyon’ kaygısını hatırlatıyor. Bu da ister istemez risk iştahını baltalamaya başladı.
  • Normal şartlarda, ekonomik faaliyetin hız kazanıyor olması hisse senedi piyasalarını desteklemesi gerekirken, stagflasyon riski, huzursuzluk yaratıyor. Dün bu bağlamda, riskten kaçan para güvenli liman olarak ABD Dolarına sığınırken, küresel anlamda hisse senetlerini kırmızılara büründü. Bu olumsuz hava değerli metallerin üzerinde olumsuz bir baskı kurdu. Petrol sert düştü; gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kayıpları görüldü.
  • Ekim ayında, enflasyonun baz etkisi nedeniyle başını aşağıya çevireceği beklentisi ile, TCMB’nin bir müddet daha TL’nin koruma kalkanını güçlü tutacağı varsayımından hareketle, TL’de bir miktar da olsa değerlenmeye ihtimal tanıyorduk. İlk faiz indirimini Kasım ayında ölçülü bir miktar olarak bekliyoruz. Bu görüşümüz, dün TCMB’nin son PPK toplantısı tutanaklarının açıklanması ile destek buldu.
  • FED tutanakları sonrası, dün, küresel havanın sert bir şekilde bozması, içeriye de bir fiil yansıdı. BİST100 endeksi günü %0,7 düşüşle tamamlarken, USDTRY kuru 8,50 seviyesinin üzerine yükseldi. Bu eğilimin, toz bulutu oturunca yerini yeniden TL lehine iyimserliğe bırakacağını düşünüyoruz.
  • Netice itibariyle, emtia fiyatlarında görülen düşüş küresel risk iştahı açısından olumsuz bir durum arz ederken, net enerji ithalatçısı olan Türkiye için ise iyi bir gelişme. Enerji fiyatlarının ve değerli metallerin fiyatlarının gerilemesi, Türkiye’nin enerji faturası ve cari açığını olumlu olarak destekleyecektir.
  • Dünde kalan veriler arasında, her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB’nin açıkladığı para ve banka, ve menkul kıymet istatistiklerini takip ettik. Buna göre, 13 Temmuz ile biten haftada, parite ve fiyat etkisinden arındırılmış rakamlara göre, gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) bir önceki haftaya göre yaklaşık 0,6 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 0,3 milyar dolar artış gösterdi. Son haftalarda DTH rakamlarında, hafif çapta da olsa yükseliş dikkat çekiyor.
  • TCMB’nin brüt döviz rezervleri yaklaşık 0,4 milyar dolar artış kaydederek 67,3 milyar dolar olurken, altın fiyatlarındaki sert düşüşün de etkisiyle altın rezervleri 1,5 milyar dolar düşüşle 39,7 milyar dolara geriledi. Toplam brüt döviz ve altın rezervleri ise 107,1 milyar dolar oldu.
  • Dönelim bugüne. Yukarıda da söz ettiğimiz üzere, FED’in yavaş yavaş teşvik ve desteklerini azaltacağı beklentisi ile ABD Doları (DXY) küresel bazda Kasım 2020’den bu yana – son 9 ayın – zirvesine yükseldi. Doların piyasa kuru olan DXY bu sabah 93,5 seviyesine yükselirken, hisse senedi piyasalarında ise satıcılı hava ağır basıyor. EUR, dolar karşısında 1,17 seviyesinin altına sarktı. Adım adım 1,16 seviyelerinin dipleri hedef alanına girebilir. DXY’nin 93 seviyesinin üzerinde kalması, piyasalarda tansiyonu yüksek tutmaya devam edecek gibi görünüyor. Elbette, tüm bu gelişmelere kulak tıkayan survivor Bitcoin ise yükselmeye devam ediyor!
  • ABD borsalarının geceyi yatay tamamlamasına rağmen, bu sabah Asya’da satış baskısı şiddetlendi. Çip krizi ve Delta varyanıtının da tuz biber olmasına paralel, Hong Kong borsası %2,5 , Şangay borsası %1,7 , Tokyo ise %0,8 aşağıda işlem görüyor. Aynı ölçüde olmasa da, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hakim renk kırmızı.
  • Petrol başta olmak üzere, emtia cephesi de küresel satış baskısına boyun eğiyor. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 67 dolar seviyesinin de altına gerilerken, altının ons fiyatı 1,785 ; gümüşün ise 23,25 seviyesinden işlem görüyor. Petrol cephesinde 66 dolar seviyelerinin destek görevi üstleneceğini teknik bir bakış açısı ile değerlendiriyoruz. Altının aylardır devam eden yükseliş ivmesini kaybetmemesi adına, ayı 1,760 dolar seviyesinin üzerinde tamamlaması gerekiyor. Gümüş tarafında ise, aşağı 22,50 seviyesi defans hattının son halkası olarak görüyoruz.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride merkezi yönetim borç stoku, dışarıda ise İngiltere perakende satışlar verisini takip edeceğiz.

İnfo Yatırım – Dolar Analizi – 20.08.2021

Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı Ağustos toplantısının özetlerini takip etti. Özette; enflasyonda kısa vadede görülebilecek oynaklıkların ana eğilime yansımalarının para politikası duruşu açısından yakından takip edileceği ve oynaklıkların enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğu belirtildi. Diğer yandan ABD kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları takip edildi.

Gelen veriye göre ABD’de işsizlik maaşı başvuruları salgın dönemindeki en düşük seviyelerden birini gerçekleştirdi ve 348 bin olarak kayıtlara geçti. Hafta ortasında ABD kanadında açıklanan FOMC toplantı tutanakları sonrasında dolar endeksinde toparlanma hareketleri gerçekleşti. Bu toparlanma hareketlerinden destek bulan USDTRY paritesinde de kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Yeni günde yurtiçinden gelecek olan Merkezi Hükümet Borç Stoku verisi izlenecek.

Veri TSİ 17:30’da açıklanacak. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.57706 – 8.70491 – 8.80492 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.40604 – 8.29496 – 8.22370 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Yatırım Finansman – Dolar Yorumu – 20.08.2021

Dolar/TL 8.5050 direnci üzerine yerleşirken, 8.54 – 8.55 bölgesinde zorlanma gösteriyor. Dolar açısından bugün kar realizasyonu günü olabilir. Bu da paritede sınırlı geri çekilme etkisi yaratabilir fakat TL üzerindeki faiz baskısının kalıcı bir düşüşe engel olabileceğinin altını çizelim. 1 haftalık ve 1 aylık zımni volatilitede yön yukarı. Bu da geri çekilmeleri sınırlayabilecek bir diğer etken olmakta.

Dirençler 8.5050 8.5400 8.5800
Destekler 8.5050 8.4400 8.3800

İnfo Yatırım – Altın Analizi – 20.08.2021

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1777 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatlarında dalgalı bir seyir izlendi. Hafta içerisinde 1795 seviyelerini test eden altın fiyatlarında piyasalar FOMC toplantı tutanaklarını takip etti. Hafta ortasında açıklanan tutanaklar sonrasında dolar endeksinde toparlanma hareketleri yaşandı.

Bu toparlanmalar ile birlikte yaklaşık olarak son dokuz ayın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren dolar endeksi ile birlikte altın fiyatlarında baskılar oluştu. Diğer yandan ABD kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları açıklandı ve açıklamaya göre işsizlik maaşı başvuruları koronavirüs pandemisi döneminin en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler 363K seviyeleriydi ve veri 348K olarak gerçekleşti.

Haftaya başlangıç seviyelerinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1795.48 – 1810.66 – 1825.57 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1770.19 – 1760.00 – 1746.70 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Alan Yatırım – Borsa Yorumu – 20.08.2021

FED’in Temmuz ayı toplantısının tutanaklarında tapering’in başlatılması konusunda daha fazla öne çıkan görüşler yatırımcılar tarafında şahin bir algıya neden olurken, tutanaklar sonrasında hisse senedi piyasalarındaki satışlar hız kazandı. Gün içerisinde satıcılı bir görünüm sergileyen BIST100 endeksi %0.67 değer kaybıyla 1,439 puandan günü tamamladı. Asya Pasifik bölgesinde delta varyantının büyümede yaratacağı yavaşlama endişeleri fiyatlanıyor. Hong Kong, Japonya ve Güney Kore eksi bölgede, ABD ve Almanya endeks vadelileri de negatif bir açılışa işaret ediyor.

Yurt içi hisse senedi piyasalarının haftanın son işlem gününe yatay bir başlangıç yapması beklenebilir. 1,450 ve 1,470 puan seviyeleri direnç, olası geri çekilmelerde ise 1,420 ve 1,400 puan seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.