SEC Nedir? SEC Regülatörü Hakkında Detaylı Bilgiler 2021

0

Son dönemde Ripple davası ile sıklıkla duymaya başladığımız SEC nedir, SEC’in görevleri nelerdir? ABD’li regülatör SEC hakkında merak edilen detayları yazımızda paylaştık.

SEC (SECURİTİES AND EXCHANGE COMMİSSİON) NEDİR?

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olarak anılan Securities and Exchange Commission, 1934’ de Amerika Birleşik Devletler meclisi tarafından kurulmuştur. Borsa ve sermaye piyasalarını denetleyen kurumun belirlenen temel amacı yatırımcıları ve ulusal ekonomiyi korumaktır. Securities and Exchange Commission; hisse senedi piyasalarını, borsaları ve menkul kıymetlere dair her işlemi düzenlemektedir. Uygulama-denetleme-düzenleme üzerine görev yapan komisyonun; kanunları uygulamak, hisse senedi borsalarını düzenlemek ve elektronik menkul kıymet piyasalarını denetlemek gibi görevleri bulunmaktadır.

SEC’ in yakın dönem içerisinde kripto para piyasasında bulunan kurumların incelenmesi ve düzenlenmesine dair yasa oluşturacağı söylenmektedir. Geçtiğimiz günlerde SEC başkanı Gary Gensler’ın yaptığı açıklamada kripto paralar için menkul kıymet olduklarını belirmiş, özellikle bitcoin yatırımcılarının korunmaya alınması gerektiğini ifade etmiştir.

Gensler, SEC’ in belirlediği menkul kıymetler kategorisine girmeyen kripto para piyasası adına düzenleme getireceğini ve yatırımcıların korunması gerektiğini vurguladı. Gensler’ın açıklamaları geçtiğimiz aylarda SEC’in Ripple (XRP)’ a kayıtsız şekilde ICO (İlk Para Teklifi) yaptığı gerekçesiyle dava açmasını gündeme getirdi.

Ripple ile Securities and Exchange Commission arasındaki dava görülmeye devam etmektedir. Henüz bir sonuca bağlanmayan davanın 2021 yılı içerisinde çözülmesi beklenmektedir.

Securities and Exchange Commission’ un beş farklı bölümü bulunmaktadır. Her bölümün kendi içerisinde ayrı kurumları ve bu kurumların görevleri vardır, bunlar:

  • Şirket Finansmanı: Halka açık şirketlerin gerçekleştirdiği işlemleri denetleyen bölümdür.
  • Trading and Markets: Bu bölümde SEC, uygulama ve kuralları oluşturma yetkisini FINRA (Financial Industry Regulatory Authority) kurumuna devretmektedir. FINRA, menkul kıymetler endüstrisinin düzenleyicisi olarak sayılmaktadır.
  • Yatırım Yönetimi: Yatırım fonları ve yatırım danışmanları incelemek gibi görevleri olan bu bölüm, yasa ve düzenlemelerde yardımcı rolü üstlenmektedir. Ayrıca SEC’ in 1040 Yatırım Şirketi Yasası gibi federal menkul kıymetlerin yasalarını yönetmektedir.
  • Uygulama: Bu bölümde SEC’ in yürürlüğe koyduğu yasaların ihlalleri araştırılarak gerekli kurum kuruluşlara dava açılır.
  • Ekonomik ve Risk Analizi: SEC’in kural koyma, politikaları oluşturma, uygulama ve düzenleme gibi üzere bütün işlemlerinde görev almaktadır. Şirket finansmanı, Trading and Markets, yatırım yönetimi ve uygulama bölümleriyle birlikte çalışan ekonomik ve risk analizi bölümü SEC’in ana merkezini oluşturmaktadır.

SEC (SECURİTİES AND EXCHANGE COMMİSSİON) GÖREVLERİ NELERDİR?

Piyasalarda regülasyon işlevini sağlayan ABD’nin önemli şirketi SEC’in görevlerinin ne olduğu merak ediliyor. Türkiye’ de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olarak anılan SEC kuruluşunun, ABD’ de yatırımcılara ve ulusal ekonomiye dair görevleri bulunmaktadır. Bildiğiniz üzere Türkiye’de regülasyon sahibi kurum SPK’dır. Bu sebeple SEC, Amerika’nın SPK’sı olarak kabul edilebilir. Borsa ve sermaye piyasaları kapsamına giren bu görevler:

  1. Varlıkların menkul kıymet kategorisine girip girmediğini belirtmek,
  2. Menkul kıymetlerin hangi sınıflandırmaya uygun olduğunu belirlemek,
  3. Federal menkul kıymet yasalarını belirlemek ve uygulamak,
  4. Menkul kıymet endüstrisini düzenlemek,
  5. Belirlenen yasaların ihlali söz konusu olduğunda gerekli kurum kuruluşlara dava açmak,
  6. Elektronik menkul kıymet piyasasında bulunan kurum ve kuruluşları düzenlemek,
  7. Hisse senedi piyasasını düzenlemek,
  8. Amerika Birleşik Devletlerine ait ülke hisse senedi ve opsiyon borsalarını düzenlemek gibi maddeler SEC görevleri arasında sayılmaktadır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.